Wandelschoenen kopen? Zo doe je dat!

7 Tips bij het kopen van wandelschoenen

Witte sneakers…een goed idee?

wandeluitrusting wandelaar wandelaars wandeling wandelingen 
wandelschoenen

Elke keer opnieuw als ik ga wandelen sta ik voor dezelfde vraag…welke schoenen doe ik aan. In mijn beginperiode wandelde ik immers maar een paar kilometer, tussen 3 en 5 kilometer was voor mezelf toe ruim genoeg. Tijdens deze korte wandelingen deed ik steevast mijn coole sneakers aan.

Hip en trendy als ze zijn…met mijn witte sneakers een wandeling doen. Bij de kortere wandelingen was het geen probleem, tenminste als het droog was op de paden. Meestal kun je wel naast de plassen springen al kan het daar best modderig zijn. Je kan het al raden, mijn witte sneakers kon ik bijna in de vuilbak dumpen van de vuiligheid.

Al vlug ging ik uitkijken naar een paar stevige wandelschoenen, mijn eerste stuks van mijn wandeluitrusting!

Schoenen passen

Neem je favoriete paar kousen mee, of doe ze alvast aan als je nieuwe schoenen gaat passen. Sokken dragen in je schoenen is een must. Pas daarom je schoenen altijd met sokken!

Heb je steunzolen, dan kan je vragen achter extra brede schoen. Ze zijn steeds meer op de markt verkrijgbaar voor mensen met brede voeten of steunzolen. Eerder last van te kleine voeten, probeer dan een inlegzool. Voor wat extra hygiëne zijn inlegzolen heel goed, regelmatig vervangen en je loopt weer lekker fris.

Starten met wandelen? Dat doe je met dit 7-stappenplan!

1)    Waterdichte wandelschoenen

Zeker doen! Waterdichte schoenen kopen. Na regenbuien kunnen er talrijke plassen blijven staan. Soms is er naast de waterplassen geen doorkomen aan en moet je wel door de plas. Heb je dan geen waterdichte schoenen, dan riskeer je natte sokken en voeten tot je weer thuis bent. 

2)    Hoge schoenen voor je enkels

wandeluitrusting wandelaar wandelaars wandeling wandelingen 
wandelschoenen

Enkels kunnen veel lijden onder je wandelingen, met hoge schoenen biedt je net dat extra steun voor ze. Vooral tijdens bergwandelingen zal je van die extra steun kunnen genieten. Ga je door beekjes of kleine riviertjes blijven je voeten droger. Ze kunnen het water iets hoger verdragen dan lage schoenen.

3)    Lage schoenen voor minder zweetvoeten

Ze zijn hot en trendy en meestal opgeleukt met een kleurrijk accent. Lage schoenen voor de lage landen, en ook wel de hogere landen. De lagere wandelschoenen zijn lichter in gewicht. Ze zorgen ook voor meer lucht rond je voeten, zodat je minder last krijgt van zweetvoeten.

4)    Makkelijk reinigen

Schoenen die makkelijk te reinigen zijn verschaft mij een groot plezier. Aan schoenen poetsen heb ik een behoorlijk grote hekel. Bij de aankoop van eender welk paar schoenen kijk ik zeker of ze makkelijk te reinigen zijn.

Het materiaal waar wandelschoenen van gemaakt zijn, heeft de laatste jaren een grote vooruitgang gekend. Zo zijn de schoenen meestal met wat water en een spons vlug weer proper.

Ben je niet zeker over hoe jij je nieuwe best kan onderhouden? Vraag het dan even na in de winkel, veel winkeliers delen het al mee zonder dat je het hoeft te vragen.

5)    Stevige zolen voor meer grip

Bekijk de schoenen onderaan en kijk of er extra groeven zijn aangebracht. Deze groeven geven je extra houvast tijdens minder makkelijke ondergronden. Ga je graag over bergen zijn de zolen van je schoenen extra belangrijk .

Een aantal schoenen zijn ook gemaakt om op meerdere ondergronden jou van stevige houvast te voorzien. Ze hebben meestal iets diepere groeven of een dikkere zool voor extra grip en stabiliteit te kunnen geven.

wandeluitrusting wandelaars

De zolen van wandelschoen worden ook ingedeeld in categorieën.

 • Type A-low : voor de makkelijkere wandelingen op vlak of een licht-hellend terrein
 • Type A- high: wandelingen die bergachtiger worden
 • Type B : Bergwandelingen met kleine rots beklimmingen
 • Type C : Meerdaagse wandelingen op gletsjers

Tijdens je wandelingen neem je meestal ook wel een rugzak mee met wat eten en drinken. Let bij de aankoop van je schoenen ook op het gewicht dat je meeneemt. Met een volle rugzak ben je immers niet zo stabiel als zonder rugzak.  Wandelschoenen die wat extra grip geven kunnen je dan veel leed voorkomen.

6)    Licht in gewicht

Hedendaagse wandelschoenen zijn gemaakt van materiaal dat lichter van gewicht is. Stevig en toch duurzaam en geen kilo’s meezeulen aan je voeten.

Na een aantal kilometers wandelen ga je verschil zeker merken!

wandeluitrusting wandelaar wandelaars wandeling wandelingen 
wandelschoenen

7)    Meerdaagse wandelingen

Kijk op je schoenen of deze geschikt zijn voor meerdaagse wandelingen. Ga je graag een aantal dagen achter elkaar wandelen of meermaals per week,  is dit zeker iets om na te kijken bij de aanschaf van je wandelschoenen. Ideaal voor mensen die een wandelvakantie in het vooruitzicht hebben.

Sandalen en slippers

In de zomer kunnen wandelschoenen erg warm zijn en zijn sandalen of slippers een leuke verademing. Tijdens die periode doe ik dan ook maar wat graag sandalen of slippers aan. Zonder kousen…heerlijk verfrissend aan je voeten!

Sandalen gebruik ik enkel als ik door de steden loop. Ga ik op pad door de bossen en zanderige wegen doe ik toch liever mijn wandelschoenen aan. Bij sandalen loop je wel eens het risico dat het zand of kleine steentjes tussen je blote voeten en de riemen kruipt.

Over de rotsen met je sandalen is een aanbeveling waard!

wandeluitrusting wandelaar wandelaars wandeling wandelingen 
sandalen wandelschoenen

Voordelen :

 • Sluitingen met klittenband geven je de mogelijkheid om jouw sandalen volledig aan je voeten aan te passen.
 • Viezigheid en zweet kan je met wat water makkelijk verwijderen
 • Profielen in de zool bieden meer grip
 • Met blote voeten rondlopen, even geen kousen

Nadelen :

 • Viezigheid en zand kruipen tussen je voeten en de riempjes
 • Niet voor de winter, je tenen zouden er dan afvriezen
 • Zeker niet aandoen bij bergwandelingen

Schoenen inlopen

Eerst en vooral moet je na de aanschaf van je nieuwe wandelschoenen deze inlopen. Wandel er niet ineens die 10 km mee die je op je verlanglijstje hebt staan. Doe ze thuis al eens een kwartiertje aan, loop er in huis even mee rond.

Ga daarna met je nieuwe schoenen naar buiten toe. Bouw de wandelingen met je schoenen op, zo gaan ze perfect rond je voeten sluiten. Start met een klein rondje in je omgeving om daarna langere wandelingen te maken. Zo gaan ze jouw beste vrienden worden!

Interessante artikels voor jou!

41 gedachten over “Wandelschoenen kopen? Zo doe je dat!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: