Kano varen in Belt-Schutsloot (NL)

Kanovaren in het nationale park Weerribben – Wieden

Wandelen over het water

kano varen weerribben wieden nationaal park belt-schutsloot kanoën kano boot varen

Op een warme zomerdag wil ik natuurlijk toch ook gaan wandelen! Wil ik de mooiste natuur verkennen en me pret hebben zonder een zonneslag te krijgen. Waarom dan niet een keertje op een andere manier de natuur verkennen?

Je hebt in de Benelux zoveel mooie gebieden waar je nooit komt met je schoenen aan. Zelfs met je kniehoge laarzen heb je hier niets te zeggen. In de waterrijke gebieden kan je daarom de natuur verkennen per boot, kano of kajak.

Gek als ik ben van water, gooi ik mijn wandelschoenen maar wat graag eens aan de kant en ga ik met de kano varen. Mijn beenspieren zijn door mijn wandelingen best getraind. Ik vraag me af of mijn armspieren dat ook zijn…

Met de kano of kajak door een kanoparadijs

Zowel in België als Nederland vindt je behoorlijk veel kanoparadijzen terug. Het wat rustigere water is ideaal om als beginneling te leren hoe je met die kano overweg moet. Ben je al wat begaafder in het sturen en voor-en achteruit varen kan je de stromende beekjes opzoeken.

Het nationale park van Weerribben-Wieden is door zijn prachtige natuur een kanoparadijs. Je vaart hier door de rustige natuur met enkel af en toe mooie libellen om je heen. Ruist er iets in het struikgewas? Je hebt wellicht een kikker of wat watervogels in het vizier.

kano varen weerribben wieden nationaal park belt-schutsloot kanoën kano boot varen gracht

Vogelspotters vertrekken beter vroeg genoeg op hun route. De vogels en waterdieren die er aanwezig zijn, zijn er eerder schuw van aard. Neem een kijkje op een gracht die niet op je route ligt, wellicht houden de beestjes zich daar schuil. Begeef je daarna wel terug op je route, verdwalen behoort er tot de mogelijkheden.

Kanoroute van Belt-Schutsloot

De kanoroute in Belt-Schutsloot voertje door je fijne grachten veelal omgeven door riet. Langs de zijden van de wegen liggen de meest prachtige waterlelies te pronken. Deze waterlelies zijn over het hele gebied talrijk aanwezig. Vooral de vijvers lagen prachtig bezaaid met de mooie bloemen.

kano varen weerribben wieden nationaal park belt-schutsloot kanoën kano boot varen vijver meer

De start van de route ligt in het midden van camping ‘Kleine Belterweide’. Voor wie meerdere dagen wil combineren kan dat dus makkelijk van hieruit. Je kan hier met de boot, kano of kajak varen en heerlijk zwemmen in het meer. Het water ligt op deze camping letterlijk aan je voeten.

Meld je op voorhand aan de infobalie vlak aan de inkom. Je betaalt hier je huurgeld voor de kano en krijg je meteen je route mee voor onderweg. De borden op je weg geven de nummers aan waar je naartoe moet.  Valt je papiertje in het water kan je nog steeds verder, al is het makkelijk wil je een verkorte route nemen.

Neem je graag foto’s onderweg met je smartphone? Bij je kano krijg je een plastic pot waar je jouw dierbare spullen zoals telefoon en portefeuille in kwijt kan. Neem best een kleine picknick mee, onderweg zijn er geen horecafaciliteiten aanwezig.

De bewegwijzerde route is in totaal 10 km lang en heeft verschillende rustplaatsen onderweg. Vanop deze plaatsen kan je picknicken of een keertje het water in duiken om al zwemmend wat te verkoelen. Doe dus zeker je zwembroek of  bikini onderaan, bij warm weer drogen je kleren die je weer over aan trekt lekker vlug op.

Is de route van 10 km wat lang voor je…je kan hem inkorten op een 3- tal plaatsen. Voor onze armspieren was het laatste stuk echt te veel. Een reden meer om dit héérlijke tijdverdrijf wat meer op onze agenda te plaatsen.

Campings in Belt-Schutsloot

Ga je graag kamperen met je tent of met de camper…in deze regio is er keuze genoeg.

De smalle straatjes voeren je langs de Belterweg  en daarop volgend Noorderweg brengt je aan het voetbaldveld gelegen achter deze camping ‘Kleine Belterweide’.

Volg je deze weg verder op de ‘Vaste Belterweg’ dan kom je langs een andere camping ‘De Wanepe’. Camping ‘De Wieden‘ ligt op het einde van de Belterweg.

Weerribben – Wieden per boot verkennen met de gids

Het gebied van Weerribben-Wieden is ontstaan door menselijke handen. Een gevecht om turf te winnen in dit gebied was zeker niet makkelijk, eerder eens strijd met de natuur. Vervening, overstromingen, weren, ribben en wieden (meren) vormden zo het domein zoals we het nu kennen.

Ondertussen is het uitgegroeid tot een prachtig cultuurlandschap dat zich nu richt op hooilanden en rietbeheer. De  natuur en de mens lijken hier hun plaats gevonden te hebben naast elkaar.

kano varen weerribben wieden nationaal park belt-schutsloot kanoën kano boot varen vijver meer

Vanuit de bezoekerscentra kan je je het jezelf natuurlijk makkelijker maken en jezelf laten gidsen doorheen het nationale park. Hier kun je vertrekken met een motorbootje die je langs de mooiste natuur brengt. Je bootje moet je wel op voorhand reserveren.

Bezoekerscentrum De Wieden

Je kan hier geen kano huren, je kan hier wel van start met je eigen. Wil je een rondleiding per boot kan je hier terecht. Best op voorhand reserveren, de plaatsen zijn beperkt. Enkele wandelingen en fietsroutes starten hier ook. Voor meer info kan je hier terecht

Adres: Beulakerpad 1, 8326 AH Sint-Jansklooster (provincie Overijsel) Een grote en ruime parking werd voor het centrum aangelegd.

Andere bezoekerscentra

In dit nationale park zijn er 10 verschillende punten waar je terecht kan over dit gebied.  Even op een rijtje : Sint Jansklooster, Vollenhove, Kuinre, Blokzijl, Ossenzijl, Giethoorn, Steenwijk, Genemuiden, Zwartsluis en Oldemarkt.

Interessante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: