6 Uitkijktorens in de Belgische Kempen

#1 Uitkijktoren ‘Vennengebied’ Turnhout

Makkelijk te bereiken met auto, fiets of te voet via het Bels Lijntje

Waar ooit de trein naar Nederland reed is nu een fietspad gemaakt. Vlak naar deze fietspad is deze toren geplaatst. Zelfs op de begane grond heb je reeds een fantastisch uitzicht over de waterplassen van het Vennengebied in Turnhout.

Dit gebied strekt zicht uit over Turnhout, Merksplas, Baarle-Hertog en Ravels met een hoeveelheid aan grassen, planten en heide waar de vogels zich heerlijk thuis voelen.

Hoe te bereiken? De toren zie je staan vanop de ‘Steenweg op Baarle-Hertog ‘ het straatje voor nr26  richting de ‘Kleine Klotteraard’. Daar is er een stukje veld voorzien waar je de auto mag parkeren. Het laatste stukje doe je te voet of met de fiets, fietsenstalling aan de uitkijktoren is voorzien.

 Ben je aan de andere zijde van de Steenweg staat er nog een klein uitkijkplatform over de vijver van ‘het Zwart Water’ , aan deze zijde bevindt zich ook het gebied van de ‘Klein Engelandhoeve’

In de buurt : Bezoekerscentrum : Klein Engelandhoeve met speelbos, dieren en een taverne in de gerestaureerde boerderij

Wandelingen: op een gebied van 100 hectare zijn er wandelingen van 2.5 tot 8 km uitgestippeld, via Natuurpunt.be kun je deze routes downloaden. Doe stevige stapschoenen aan, tijdens de regenachtige periodes kan dat nodig zijn.

België Kempen Vennengebied Turnhout 
Uitkijktoren Natuurgebied

#2 Sas 4 – Toren in Dessel

Vanop de Sas 4-toren heb je een prachtig zicht over de Kempische kanalen. De toren staat strategisch opgesteld op het knooppunt van maar liefst 3 kanalen. Kanalen Dessel-Schoten, Bocholt-Herentals en Dessel-Kwaadmechelen komen hier bij elkaar.

De toren biedt je over 7 verdiepingen en 216 trappen een uitzonderlijk uitzicht over de omgeving.

Adres : te bereiken via Nieuwedijk 72Z, 2480 Dessel Gratis te bezoeken 24/7, bezoekerscentrum en tentoonstelling beperkt open. Meer info via toerisme@dessel.be

Het bezoekerscentrum is voorzien van een TV dat je een beeld laat zien van het uitzicht op de toren, speciaal voorzien voor mensen met hoogtevrees en mensen die de trap niet op kunnen.

Onderaan de toren is er een speeltuin aangelegd voor de kinderen. Zo kun je zelf nog even nagenieten op één van de houten banken, terwijl de kids nog even verder kunnen ravotten.

uitkijktoren sas-4 toren Dessel hiking wandelroute kinderwandeling fietsen wandelen

Wandelingen in de buurt :

  • Kinderwandeling : Pagadderpad
  • Wandeling ‘De Zandloper’

#3 Toeristentoren Herentals

Een toren die gekend is voor het fenomenale uitzicht over de bossen in dit gebied. Naar aanleiding van de wereldtentoonstelling van 1958 werd hij gebouwd om de regio in de kijker te zetten. En of dat gelukt is…absoluut!

Voor mountainbikers, fietsers en wandelaars is dit gebied een paradijs. Ook de vele paardenliefhebbers kennen hun weg hier door de bossen.

De toeristentoren kan je opklimmen met een beetje moeite en 1€ aan inkomgeld. De inkom start in het cafeetje onder de toeristentoren.

Toeristentoren Herentals uitkijktoren Kempen België
Toeristentoren Herentals uitkijktoren Kempen België

Even heerlijk uitwaaien met kilometers ver kijken.

Adres : Heistraat , 2200 Herentals, Wil je meer weten bezoek dan www. toeristentoren.be Geleide bezoeken, schoolreizen en genieten van een biertje genaamd ‘de Torenwachter; het kan hier allemaal.

In de buurt : Ben je een paar dagen in de buurt kan je dit combineren met een bezoekje aan het Netepark of Hidrodoe

#4 Uitkijktoren in natuurgebied ‘De Liereman’ in Oud-Turnhout

België Uitkijktoren Kempen Oud-Turnhout Liereman

Wil je herten zoeken of vogels begluren? Dan kan dit vanop de uitkijktoren in natuurgebied ‘De Liereman’.

De uitkijktoren bereik je via een houten wandelpad. 

Bestijg je deze toren kan je genieten van een prachtig uitzicht over het water.

Deze uitkijktoren staat in het centrum van een natuurgebied van meer dan 100 hectare. Het is voorzien van prachtige heidelandschappen, plassen, , velden en bossen. Regelmatig worden hier ook rondleidingen met gidsen doorheen het domein georganiseerd.

Adres : Het bezoekerscentrum is gelegen aan de Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout, Kom je de uil tegen die op de boomstronk staat ben je er bijna. Hierna vindt je een ruime parking.

Niet te vergeten : heb je het liever wat lager bij de grond is er een vogelkijkhut aan de andere zijde van het veld voorzien, vooraan het pad staat een zitbank met een mooie kijk over de velden en naar het bezoekerscentrum.

wandeluitrusting outdoorjas winterjas wandelkleding

Het Bos van Bo : speciaal voor de kinderen is er een bos aangelegd om te ravotten en kampen te bouwen. Het beginpunt zie je meteen aan de grote houten man als je op de parking aankomt.

Toegankelijkheid : het domein is bijna overal makkelijk toegankelijk met rolstoel en buggy

België Natuurgebied De Liereman Oud-Turnhout

#5 Watertoren, Bergbos Heist op den Berg

Een panoramisch zicht biedt je deze toren, na een beklimming van 138 treden of 71.6 m hoogte boven de waterspiegel. Het resultaat is er eentje om trots op te zijn! Voor de mensen die minder goed te been zijn is deze oude watertoren voorzien van een lift.

Je kunt kijken tot in Antwerpen, Brussel of Mechelen. Met een beetje geluk kun je dus het Atomium of de OLV Kathedraal zien staan. Wil je genieten van een zonsopgang of zonsondergang worden deze hier een paar keer per jaar georganiseerd.

Voor openingsuren, prijzen en groepsbezoeken kun je beter even de website raadplegen. http://www.heist-op-den-berg.be/water-en-uitkijktoren

Adres : Kerkhofstraat, 2220 Heist op den Berg

Op zondag bezoeken? In de voormiddag is er in dit dorp de wekelijkse rommelmarkt. Deze markt met ook groenten, fruit en andere etenswaren is in de omgeving héél bekend.

wandeluitrusting wandelsokken

#6 Natuurgebied ’t Goorken Arendonk

Een prachtige uitkijktoren, heel makkelijk te beklimmen en enkele tussenverdiepingen. 

Hij staat verscholen tussen de bossen en biedt je helaas maar aan 1 zijde een uitzicht over de prachtige natuur die ’t Goorken’ te bieden heeft. 

Een mooie bank biedt je de mogelijkheid om te picknicken bij deze toren. 

Uitkijktoren België Kempen Arendonk

Adres : Nog een beetje verder doorrijden dan Asselbergen 27, Je kan de auto parkeren aan de zijkant van de rijbaan. Vanop de rijbaan zie je de toren 50 meter verderop al staan.

Interessante artikels voor jou!

nieuwsbrief studiobenelux wandelen hiken hiking Belgium Netherlands Luxembourg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: