Wandelen in Kolonie 5 in Wortel, Hoogstraten (BE)

Kolonie Wortel : wandelen in de vallei van ’t Merkske

Verkozen tot wandeling van het jaar 2019 in de provincie Antwerpen!

Een vleugje geschiedenis omtrent de kolonie van Wortel

Je kan er hier niet omheen, het hele gebied heeft hier een rijke geschiedenis dat reeds dateert van het begin van de 18e eeuw. Het idee om de armoede te bestrijden en landloperij te bestrijden mondde uit in de oprichting van 7 Koloniën van Weldadigheid.

wandelen natuurwandeling wandelroute kolonie Wortel wandelknooppunt fietsknooppunt
De achterzijde van de Kolonie, in de verte zie je de gebouwen.

Samen met de naastliggende kolonie van Merksplas vormen ze dezer dagen een ontzettend groot natuurgebied waar het prettig is om te wandelen en te vertoeven. Je wandelt er door de velden, langs oude gebouwen en de begraafplaatsen van deze koloniën. Een deel van de oude gebouwen is heden in gebruik als strafinrichting.

Een plaats waar het vroeger niet altijd makkelijk was om te leven, maar hard moest gewerkt worden is omgetoverd in een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en paardenliefhebbers. Breng ook je trouwe hond mee (aan de leiband), je kan hem loslaten op de hondenweide.

Vallei van ’t Merkske : op de grens van Nederland en België

In de volksmond is deze regio beter bekend als de ‘Kolonie van Wortel’. Meer en meer is het gebied ook bekend onder de ‘Vallei van ’t Merkske’. Het riviertje is een natuurlijke grens tussen België en Nederland en kronkelt graag op die grens over en weer.

wandelen natuurwandeling wandelroute kolonie Wortel wandelknooppunt fietsknooppunt Merkske

De vallei van ’t Merkske strekt zich uit van Baarle Nassau tot in Castelre, waar de rivier uitmondt in de Mark. Langsheen ’t Merkske lopen meerdere wandelingen.

Zo is wandeling ‘de Ashputten’ een 8-vormige wandeling dat je langs recreatiepark ‘de Mosten’  en de met waterlelies begroeide rivier voert. Perfect als je kinderen wil laten ravotten en toch samen een prachtige wandeling maken van +/- 4 km.

Houten bruggetjes, kronkelende paadjes, een duik tussen diverse kleurrijke planten en hoogstaand riet wijzen je de weg naast de geluiden van het kabbelende riviertje. Het leven van planten, dieren, insecten en amfibieën is er duidelijk aanwezig.

Wandeling : flirten met de grens in de vallei van ’t Merkske

Deze wandeling van een 11 km lang voert je meteen langs één van de prachtigste vijvers van de omgeving. Naast de ‘Bootsjesven’ is een ruime gelegenheid om even te genieten van deze plas, je kan er ook schuilen voor de regen. Het begin is alvast goed ingezet.

wandelen natuurwandeling wandelroute kolonie Wortel wandelknooppunt fietsknooppunt statige dreef
wandelen natuurwandeling wandelroute kolonie Wortel wandelknooppunt fietsknooppunt wandelpad

Door de statige laan die dateert uit het kolonieverleden wandel je verder doorheen de velden. Je hebt hier prachtige zichten over de velden en vult je longen automatisch met extra zuurstof. Kijken zover je ogen kunnen is hier aan de orde, zo kan je op een afstandje het leven op de plassen bewonderen.

Langsheen de paden door de velden vlogen de vlinders talrijk en gezellig rond. Ze hebben net zoals de vogels hier duidelijk hun plaats gevonden tussen de struiken en enkele bomen. Neem met warm weer wat bescherming tegen de zon mee, op dit deel is het niet makkelijk een plekje in de schaduw te vinden.

wandelen natuurwandeling wandelroute kolonie Wortel wandelknooppunt fietsknooppunt vlinder Atalanta
Vlinder ‘Atalanta’
wandelen natuurwandeling wandelroute kolonie Wortel wandelknooppunt fietsknooppunt blauwe korenbloem
Blauwe korenbloem

Aan de zijkant van de velden wandel je verder naast klaprozen en blauwe korenbloemen. De boer heeft er duidelijk aan gedacht om een deel van de oogst te behouden voor de verspreiding van deze kleurrijke bloemen. De bloemen voeren je mee naar ’t Merkske.

Voor kinderen kom je hier terecht in het leukste deel van de wandeling ; houten bruggetjes, kabbelend riviertje, vrolijk fluitende vogels, kronkelende paadjes en dichtbegroeide planten. Laarzen of waterdichte wandelschoenen kunnen hier nodig zijn. Na een periode van hevige regenval kan je de omleiding volgen.

wandelen natuurwandeling wandelroute kolonie Wortel wandelknooppunt fietsknooppunt

De zijkant van de velden voert je verder langs de velden. De koeien lagen hier heerlijk te grazen en misschien kan je wel een braambes plukken. Een beetje verderop kan je genieten van de eenden en reigers die op de plas zitten. Stijgen de reigers op kan je genieten van hun prachtig, brede vleugels.

Wandelen in een stiltegebied

En of de verscheidenheid nog niet genoeg is… Deze wandeling voert je verder door een prachtig beukenbos. De groene varen leiden je verder door het bos om dan opnieuw uit te komen op de dreven met hun statig aangeplante bomen.

In dit domein kom je ook langs het stiltegebied dat hier aanwezig is. Een speciaal stukje geselecteerde natuur waar je ver weg bent van alle drukte van de steden en wegen.

wandelen natuurwandeling wandelroute kolonie Wortel wandelknooppunt fietsknooppunt

Sta nog even stil op de begraafplaats van deze kolonie. Pas in 1997 werden de kolonies gesloten en uit die periode dateren ook de laatste begraafplaatsen. De witte herdenkingskruizen staan, net zoals de discipline die er heerste, op een mooie rij geplaatst.

Wandelen langs wandelknooppunten

Deze wandeling is uitgestippeld aan de hand van wandelknooppunten. Een superhandige manier om je weg te vinden. De Belgische bordjes zijn bordeaux-wit van kleur, de Nederlandse groen-geel.

De gehele wandeling is 11 km lang : knooppunten 1-2-3-4-5-57-62-80-76-74-75-97-98-73-71-70-69-7-9-10-2-1  wijzen je de weg

Start- en beginpunt ligt aan het bezoekerscentrum : De Klapekster, Kolonie 41 , 2323 Wortel

wandelen natuurwandeling wandelroute kolonie Wortel wandelknooppunt fietsknooppunt

Is deze wandeling te lang voor jou dan kan je de wandeling op meerdere plaatsen inkorten of starten op een andere plaats.

Wandeling van bijna 8 km : 1-2-76-74-75-97-98-73-71-70-69-7-9-10-2-1

Wandeling van 7 km : 1-2-3-4-5-57-62-80-76-69-7-9-10-2-1

Voor wie een verkorte wandeling wil maken langs het Merkske met de kinderen , kan starten aan de Hoogstraatsebaan ter hoogte van knooppunt 74. Er zijn hier een paar parkeerplaatsen voorzien en een picknickbank.

Let wel op : dit is een drukke baan, wandelen langs deze baan kan je beter niet doen. Voor wandelingen die starten op KP74, steek je meteen de weg over naar een smal paadje dat naar beneden gaat tussen een bos en een weide. Neem drinken en eten mee, er is op deze route geen horeca aanwezig.

Wandeling voor de kinderen van bijna 3 km : 74- 75-97-98-73-74

Wandeling van 5.7 km : 74-75-97-98-73-71-70-69-76-74

Verder wandelen in deze regio

  • De naastgelegen kolonie van Merksplas
  • Hollandse bossen in Ulicoten
wandelkaart Antwerpse Kempen

Bezoekerscentrum ‘De Klapekster’

Een uitgebreide, verharde parking is gelegen recht over het bezoekerscentrum.

wandelen natuurwandeling wandelroute kolonie Wortel wandelknooppunt fietsknooppunt bezoekerscentrum klapekster

De oude landlopersboerderij is intussen omgetoverd tot een mooi bezoekerscentrum. Het oude karakter straalt heeft zijn verleden nog lang niet verloren. Je kan hier terecht voor een hapje en drankje.

Achter de boerderij is een speeltuin en kinderboerderij gelegen. Scholen en groepen kunnen hier terecht voor leerrijke dagen. Natuurfoto’s kan je hier bewonderen van de fotowerkgroep. Fotografen leven zich hier uitgebreid uit.

Begeleide wandeling worden elke 3e zondag van de maand gratis georganiseer. De jaarlijkse rommelmarkt wordt georganiseerd op 2e pinksterdag.

Campeerplaatsen in de buurt

Er is een bivakzone voorzien in dit gebied. Adres : Kolonie 51-53, 2323 Wortel

Andere campings in de buurt vindt je in Merksplas (Molenzijdseheide) of Rijkevorsel (Breebos)

Fietser en paardenliefhebbers

Eigenlijk iedereen komt aan zijn trekken in dit gebied. Fietsknooppunten gidsen je doorheen de prachtige dreven. Het bezoekerscentrum kreeg niet voor niets het label ‘fietscafé.

Paardenliefhebbers kunnen op beperkte gebieden ook terecht, zelfs met paard en koets, ruiterknooppunt Taxandria loopt dier doorheen. Mountainbikers hebben het hier wat moeilijker om iets uitdagend te vinden.  

Interessante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: