Zwartgoorheide Vosselaar (BE)

Kempens Landschap Zwartgoorheide in Vosselaar

wandelpad wandelroute heuvelachig bos Zwartgoorheide Vosselaar Kempen België

Een groene buffer tussen het dorp van Vosselaar en de omliggende drukke wegen, dat is wat Zwartgoorheide in Vosselaar is. Het dennenbos sluit mooi aan op de tuinen van de aanpalende wijk. De overgang tussen bewoning, industrie en natuur gaat geleidelijk in elkaar op.

Vosselaar is gesitueerd naast Turnhout, in het hart van de Belgische Kempen.  Het domein Zwartgoorheide wordt aan de westelijke kant afgebakend door de bebouwing. Het zuiden grenst aan het overbekende bedrijf Janssens Pharmaceutica. In het noorden en westen kan je verder wandelen naar ’t Giels Bos’ of de ‘Lilse Bergen’.

Het domein is 45 hA groot en voornamelijk voorzien van naaldbossen en aantal weiden die beheert worden door lokale landbouwers. De schapen kunnen zich hier rijkelijk voorzien van een stevige grasmaaltijd. Braambessen kan je hier op je weg vinden. Puk ze als ze rijp zijn, ze zijn een lekker snoepje tijdens je tocht.

Doorheen het park loopt een centrale weg met verharde fietspad, naast de fietspad kun je met paard en kar makkelijk rijden. Verticaal op deze weg sluiten meerder smallere paden aan waar je als wandelaar, mountainbiker of bereden paard doorheen kan.

De rechte wegen gaan heerlijk op en neer wat voor de mountainbiker toch wat uitdaging meebrengt. Wandelaars en kinderen kunnen vanop een heuvel lekker rondkijken welke richting ze verder uitwillen gaan, nog dat ene smallere bospaadje of toch een iets breder, niet noodzakelijk minder heuvelachtig.

Zwartgoorheide maakt deel uit van de bescherming van het ‘Kempens Landschap’ in de Belgische Kempen. In 2001 werd dit domein aangekocht, sindsdien staat de gemeente Vosselaar in voor het onderhoud. Het resulteert in het weghalen van omgewaaide bomen, het opnieuw aanplanten en heide de kans geven om te groeien.

Enkele jaren later is op dit domein een vijver ‘Kievits Venneken’ aangelegd dat de komst van amfibieën moet stimuleren. Salamanders en kikkers vinden hier een nieuwe woonplaats.  Het gedeelte is omheind voor de schapen die de weiden errond netjes houden. Genieten en uitrusten kan je op de houten bank die er voor jou geplaatst is.

vijver zwartgoorheide Vosselaar natuurdomein
Het Kempisch Venneken van Zwartgoorheid in Vosselaar ligt er vredig bij.

Speelbos voor kinderen en honden

De gemeente Vosselaar staat in de omgeving bekend als kindvriendelijk. Op Zwartgoorheide is er een ruime gelegenheid om je kinderen in de speelboszone vrij rond te laten lopen.  Rondravotten is hier bijna verplicht!

Hondenliefhebbers kunnen hun hond laten rennen in een héél grote weide in dit park. De omheinde weide biedt je de mogelijkheid om je hond vrij los te laten lopen.  Banken, stoelen zijn voorzien voor de baasjes. Extra speeltuigen voor de honden zijn beschikbaar.

Lekker paardrijden

Paarden zijn hier welkom op dit gebied. Je kan hier makkelijk enkele kilometers rondrijden. Het heuvelachtige gebied kan een mooie training zijn voor je paard. Beginnende eventingliefhebbers kunnen hier zeker een kilometertraining doen. Menliefhebbers hebben wellicht wat meer moeite, al zijn de paden rondom het domein breed genoeg. 

Knooppunten en verder wandelen in Vosselaar, Gierle en Lille

Wandelknooppunten 20, 21 en 22 leiden je de weg rond dit domein. In rechte lijn kun je van 21 naar 22 ook door het bos heen.

Fietsknooppunt 69 start aan de ingang van het bos.

Doorheen  ’t Giels Bos

wandelknooppunt wandelroute wandeling natuurwandeling

Wandelknooppunten 2, 3 en 99 leiden je de weg doorheen het gehandicaptencentrum ’t Giels Bos’. Doorheen dit centrum zie je de borden met wandelknooppunten talrijk staan en sluit naadloos aan op het domein.  De bewoners gaan je van harte welkom heten en stappen misschien wel een stukje met je mee. Ze kennen het domein op hun duimpje.

De naam hebben ze te danken aan hun bos in Gierle, met wat lokaal dialect wordt dit ‘Giels bos’. Het ligt net over de grens met Vosselaar in de landelijke gemeente Gierle.

Geef de minder mobiele bewoners van dit domein een beetje ruimte. Een praatje en hun hele dag is goed. Een huifkar die plezier verschaft voor de bewoners kan je hier ook tegenkomen.

De bewoners van ’t Giels Bos’ kennen maar al te goed de weg naar ‘hun boerderij’. Deze ligt aan de andere zijde van de Vosselaarseweg. Verkeerslichten laten je veilig de weg oversteken en wijzen je de weg naar de prachtige vijver die aan deze boerderij is gelegen.

Deze boerderij doet dienst om de gehandicapten van het nodige vertier en amusement te voorzien in een groene omgeving. De vijver huisvest talrijke watervogels, vlak naast de paarden en schapen die lekker staan te grazen in de wei.

vijver Giels Bos wandelroute Gierle
De vijver van ’t Giels Bos, in de verte achter de bomen staat de boerderij.

De natuurpracht van dit domein overstemt de geluiden van de E34, die door het aanpalende bos volledig worden weggeduwd. In dit deel zijn paarden niet toegestaan. De ruime parking kan je gebruiken als startpunt voor je wandeling.

Tip : aan de andere zijde van de autosnelweg E34 vindt je het Grotenhoutbos, voor wandelaars die graag veel kilometers doen kan dit bos op je wandeling aansluiten. De autosnelweg kan je oversteken aan de inkom van het domein. Wandelknooppunt 48 brengt je bij het begin van dit bos.

Lilse bergen : kamperen, zwemmen, zeilen en veel meer

Zin om wat langer in de buurt rond te hangen, dat kan je op het recreatiedomein de ‘Lilse Bergen’. Deze bekende naaldbossen bieden je de mogelijkheid om gezellig te kamperen. Bij de warme dagen is de vijver een ideale plaats om af te koelen.  

De vijver is opgedeeld in 2 delen, een minder diep gedeelte rijkelijk voorzien van speeltuigen voor jonge kinderen. Een ander gedeelte met schuif-af voor de aanstormende jeugd. Op het achterste deel van deze vijver kan je zeilen en waterfietsen. Je betaalt een kleine inkomprijs.

Buiten het recreatiedomein kan je je wandelschoenen in zetten voor kilometers te wandelen langs de Warandeplas of Achtzalighedenboom. Bereden paarden of paard en kar kunnen hier kilometers ver rijden.   

Volg wandelknooppunt : 97 naar 98 en volgend nr 1 , of van 97 naar nr 93. Fietsknooppunt : 59 en 79

Konijnenberg Vosselaar

Wil je nog meer plaatsen verkennen in het gezellige Vosselaar? Het dorp van Vosselaar is gezellig om te bezoeken, de wegen zijn er mooi aangelegd en onderhouden. Evenementen worden er talrijk georganiseerd.

Een extra wandeling in Vosselaar?  Neem dan een kijkje op de Konijnenberg. Deze berg met stuifzand is uniek in de regio. Het ligt in het centrum van deze gemeente en is een beschermd landschap. Een gedeelte van 18hA groot met en berg van 700 m lengte en 36 meter hoog. Klein maar fijn en plezier voor groot en klein in alle seizoenen.  Vergeet bij sneeuw je slee niet!

Wandelknooppunt van 22 naar 34 brengt je langs de Konijnenberg. Per fiets kan dit van 69 naar 68

Parkeren en toegang

wandelpad bospad wandelroute wandeling natuurwandeling zwartgoorheide vosselaar kempen België
Heuvelachtig pad in het domein.

Toegang tot Zwartgoorheide kan langs vele zijden van het park. Ben je met de auto kan je parkeren in de straten aan de woonwijk. Het laatste deel is het overgangsdeel tussen woonwijk en park kan je al beter te voet doen. Op de parking van ’t Giels Bos heb je ruime parkeergelegenheid.

Interessante artikels voor jou!

6 gedachten over “Zwartgoorheide Vosselaar (BE)

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: