Grotenhoutbos, Vosselaar (BE)

Wandeling : Grotenhoutbos in Vosselaar

Een bos met een adellijk verleden

wandeling grotenhoutbos Vosselaar wandelknooppunt wandelroute wandelpad

Eén van de oudste bossen in deze regio in de Antwerpse Kempen. Dit prachtig domein is gelegen naast de autosnelweg E34 en ligt gedeeltelijk in de gemeente Vosselaar en Gierle.  Het bos was jarenlang in het bezit van de Hertogen van Brabant die hier hun jachtpartijen hielden.

Het domein van 300hA groot heeft een geschiedenis die terug gaat tot de dertiende eeuw. In de 17e eeuw wijzigde de bestemming van het bos van jachtterrein naar houtproductie.

Overal in de Kempen werden toen bossen aangeplant om iedereen van hout te kunnen voorzien. Hout werd toen nog heel veel gebruikt als hoofdverwarming.

Gelukkig is in dit bos rekening gehouden met gevarieerde soorten. Doorheen het bos merk je de verschillende percelen op, die toen ingedeeld werden. Het ene deel werden snelgroeiende mastbossen, een ander perceel statige beuken, maar ook essen en eiken pronken hier hun bladeren.

Groen varens tussen de bomen

Tussen het bos dat heden nog meer dan 100 eikenbomen heeft, staan prachtige groene varens. Het is een beetje alsof je er tussendoor loopt. Ze zijn immers zo hoog gegroeid dat je er amper overheen kan kijken.

Kijk zeker af en toe tussen de varens. Tussen in vindt je kabbelende beekjes en kleine plassen die het waterleven doen floreren. Hoor je geritsel tussen de bladeren, schrik dan niet van de vele bosmuisjes die je hier kan tegenkomen. Je ziet ze amper door hun kleur die net hetzelfde is als de gevallen bladeren.

wandeling grotenhoutbos Vosselaar wandelknooppunt wandelroute wandelpad

Gevarieerde fauna en flora.

Te midden van dit domein is een prachtige vijver gelegen. Je hoort de kikkers luidkeels kwaken tussen de waterlelies die hier op verscheidene plaatsen kleurrijk hun plaats gevonden hebben. Op je ronde om de vijver staan op meerdere plaatsen banken waar je kan genieten van het mooie uitzicht.

wandeling grotenhoutbos Vosselaar wandelknooppunt wandelroute vijver
De vijver in het midden van het bos met prachtige waterlelies.

Tijdens je wandeling langs de vijver en de verscheidene plassen die je tegenkomt is er veel leven te bekennen. De kikkers springen talrijk in het water als je dichterbij komt. Prachtige blauwe libellen werden vergezeld door ander insecten die dol zijn op water.

Verder door de velden fladderden de vlinders in grote getalen langs mij heen, de tel was ik hier heel vlug kwijt. Het bruine zandoogje voelt zich duidelijk op zijn gemak in dit gebied. Blijf je even zitten komen ze zowaar op je zitten en kun je ze van héél dichtbij bewonderen.

wandeling grotenhoutbos Vosselaar wandelknooppunt wandelroute blauwe libelle
Blauwe libelle
wandeling grotenhoutbos Vosselaar wandelknooppunt wandelroute vlinder bruin zandoogje
Bruin zandoogje

Langsheen de wegen kom je verscheidene kleurrijke bloemen tegen. Een mooi schouwspel tussen de bruine stammen en hun groene bladeren. Gele, paarse, roze, witte…je vindt ze hier allemaal.  In de winter komen talrijke paddenstoelen de natuur verfraaien.

Wandelroutes in het Grotenhoutbos

In het domein is een langere en kortere wandelroute aangelegd. De korte betreft 2-3 km en is uiterst geschikt voor rolstoelpatiënten en buggy’s. De wandeling leidt je omheen de prachtige vijver. Volg de paaltjes met een blauw gedeelte. Tijdens deze wandeling kom je langs het oude boswachtershuis.

De lange wandelroute is 7 km lang. Hij gaat langs de smallere en minder toegankelijke paden, een beetje avontuurlijker. De paaltjes die voorzien zijn van gele verf geven de weg aan. Na een regenachtige periode kan je beter je laarzen of waterdichte wandelschoenen aandoen, onder de bomen kan het pad nog modderig zijn.

wandeling grotenhoutbos Vosselaar wandelknooppunt wandelroute vijver

Op de paaltjes staan helaas geen pijltjes op, hou ze dus in de gaten zodat je ze niet verliest. Ben je de weg even kwijt, de blauwe wandeling gaat een stuk dezelfde weg met wandelknooppunt 45.  

Aansluitende wandelingen en knooppunten

Eén van de aansluitingen is het Kempens landschap Zwartgoorheide en ‘t Giels Bos. Deze wordt de groene long rond Vosselaar genoemd. De andere zijde wordt opgevuld door Gierle en de Lilse Bergen. De aanwezige wandelknooppunten verbinden je met de gemeentes Gierle en Vosselaar.

Wandelknooppunten in het domein: 42 tem 49. Ze sluiten aan op 40, 41 richting Gierle en nr 90 richting Vosselaar

Fietsknooppunten : 99 en 70 gaan dwars door het bos

wandeling grotenhoutbos Vosselaar wandelknooppunt wandelroute fietsknooppunt

Wandel- en fietsknooppunten in het Grotenhoutbos

Extra info

  • Aan de buitenzijde van het domein loopt ook een ruiterroute.
  • Honden zijn welkom, wel aan de leiband
  • Fietsknooppunten nemen je mee naast de vijver.
  • Toegankelijk voor mindervaliden, met voorziene parkeerplaats voor de auto
  • Ingang van het domein :  De Breem, een weg dat gelijk loopt naast de autosnelweg, rechtover de brug om de snelweg over te steken ligt de ingang van het domein.
  • Een drietal parkeerplaatsen zijn in dit domein gemaakt, waarvan één voor mindervaliden. Beter parkeer je de auto langs de zijkant van de weg, de slagboom is niet altijd open.
  • 2 andere ingangen zijn in Gierle, via Rooien en de Schoorstraat. Bij deze laatste is er ook een bushalte vlakbij.
  • Achteraf iets eten en drinken kan bij ‘Roosekes Breem’ een prachtig gerestaureerde boerderij met een grote tuin. Op deze plaats hield Rooseke een café waar de houtvesters en veekooplieden tot in 1969 samen kwamen. Je vind dit horecacomplex aan het afrittencomplex van E34 afrit 23; een mooi eerbetoon!
wandeling grotenhoutbos Vosselaar wandelknooppunt wandelroute
wandeling grotenhoutbos Vosselaar wandelknooppunt wandelroute vingerhoedskruid

Interessante artikelen voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: