Wandeling : Mellevijver, Turnhout (BE)

Wandelen rond de Mellevijver in Turnhout

Eén van mijn favoriete plaatsen om te gaan wandelen, en het is nog vlakbij mijn woonplaats. Héérlijk om het gevoel te hebben dat er een kleine zee in de buurt is, ook al ben je van de zee een paar honderd kilometers verwijderd.

Vlak naast de E34

De Mellevijver is gesitueerd vlak naast de autosnelweg E34. Deze vijver wordt ook wel eens de E3-vijver genoemd. De naastliggende autosnelweg werd in het begin van de jaren ’70 aangelegd en had toen nog de benaming E3.

Wandelen Mellevijver Turnhout Benelux België Vlaanderen natuurwandeling

De vijver is een overblijfsel van de aanleg van de autostrade. De kuil werd gegraven om de nieuwe autosnelweg van het nodige zand te voorzien. Voorheen was dit heide- en vennengebied en een deel van het landgoed van ‘Baron de l’Escaille’.

Het domein had tijdens deze periode een grootte van ongeveer 280 hA. Hun domein werd met de aanleg behoorlijk verkleind en in 2 delen gesplitst.

Nog steeds is het prachtige kasteel van deze baron in handen van famillie de l’Escaille. De naastliggende boerderij die bij dit kasteel hoort is aan renovatie toe. Heb je tijd om langs te rijden? Het ligt niet ver van de vijver vandaan. Achter de groene struiken herken je het wellicht meteen.

Duiken, vissen of zeilen,…

Vissen in de Mellevijver

De natuur rond de Mellevijver herbergt een grote variatie. Talrijk zijn er plaatsen aangelegd waar je als visser een plaatsje kan vinden tijdens het visverlof. Vissen als paling, baars, snoek, zeelt en zonnebaars vinden hun plaatsje in deze vijver.

De vissers dienen wel rekening te houden met de broedplaatsen voor vogels en watervissen, daar mogen ze niet komen. Op deze manier kunnen de talrijk aanwezige eenden, meerkoeten en meeuwen zich verstoppen in het prachtige riet.

Duiken bij de lokale duikclub

De uitgegraven put heeft een diepte van +/- 6m en sommige plaatsen zelfs van 11 tot 15 m. Voor de plaatselijke duikschool is dit de ideale plaats om duikers op te leiden en te trainen.

!!!! Door de diepte van de put is zwemmen hier niet toegestaan.

Zeilen of bootje varen op de Melleput.

Regelmatig worden op deze vijver wedstrijden gehouden door de lokale verenigingen. Hou je van zeilboten of kleinere boten, kun je best hier een kijkje komen nemen. Elke 2 weken komen hier op zondag voormiddag de plaatselijke verenigingen bootje varen.

Zeilen Wandelen Mellevijver Turnhout Benelux België Vlaanderen natuurwandeling

De zeescouts komen hier ook graag langs. Op deze vijver krijgen ze hun eerste lessen over hoe ze met de boot kunnen varen.

Wandelen rond de Mellevijver

De wandeling rond de Mellevijver is ongeveer 3 km lang. Het pad loopt geheel rond de vijver, op geen enkel moment ben je ver verwijderd van de vijver. Staat het water wat lager dan kun je tussen het kleurrijke riet door, dichter bij het water komen.

Aan het begin van de wandeling hoor je het geluid van de autostrade nog tussen de bomen door. Het geluid wordt meermaals overstemd door het gekwetter van de vogels. De vogels lijken zich niets aan te trekken van het voorbij razende verkeer.

Rust zeker even uit in het midden van de wandeling! Er staat een stevige, houten bank op je wachten met een prachtig zicht over de vijver als cadeau. De eenden en andere watervogels zullen nieuwsgierig komen kijken.

Wandelen Mellevijver Turnhout Benelux België Vlaanderen natuurwandeling

Tijdens de 2e helft van de wandeling kom je langs de plaatsen gereserveerd voor vissers. Langs je linkerkant bevindt zich nog een aanpalend bos van de baron.

Rond de gehele vijver zijn er inhammen voorzien, zodat je wat dichter bij het water kan komen. De plaatsen zijn als instapplaatsen voor de duikers gemaakt.

Adres

De ingang bevindt zich op : Picken 1, 2300 Turnhout

Aan de rechterzijde bevindt zich de verharde parking. Aan de linkerzijde de ligweide, fietsenstallingen en het vertrek van de wandeling.

Honden zijn toegestaan, ze mogen net als de mensen niet in het water.

Knooppunten in de buurt

Wandelknooppunt : wandeling sluit niet aan op een knooppunt, dichtstbijzijnde knooppunten zijn 82 en 83 van Corsendonk in Oud-Turnhout en nr 3 van Kasterlee

Fietsknooppunt : sluit niet aan op een knooppunt, dichtstbijzijnde is de route tussen nr. 89 en 90, toegankelijk met mountainbike

Paarden niet toegestaan

Natuurgebieden in de buurt

  • Aan de andere zijde van Turnhout ligt het grootste natuurgebied, meer dan 400hA ligt klaar voor jou in het Vennengebied
  • Op de rand van Oud-Turnhout en Kasterlee ligt een kleinschalig gebied met de lieflijke naam Tikkebroeken
  • Een ander bos naast de E34 net in Vosselaar gelegen is het oudste bos van de Kempen, het Grotenhoutbos heeft een adelijk verleden.

Interessante artikels voor jou!

Wandelen Benelux België Vlaanderen natuurwandeling reizen fietsen paardrijden
Wandelen Benelux België Vlaanderen natuurwandeling uitkijktorens Kempen
Wandelen Benelux België Vlaanderen natuurwandeling duurzaam ecologisch

5 gedachten over “Wandeling : Mellevijver, Turnhout (BE)

Voeg uw reactie toe

  1. Is deze wandeling toegankelijk met een babybuggy? Nu, tijdens de natte wintermaanden?
    Dank alvast voor je antwoord 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: