Wandeling : Hobokense Polder (BE)

Uitgeroepen tot wandeling van het jaar 2016!

Wandelen in de rand van Antwerpen

In de rand van Antwerpen ligt de bruisende gemeente Hoboken. Hoboken heeft zijn naam te danken aan de hoge beuken die hier nog talrijk aanwezig zijn. Net als Antwerpen herbergt deze gemeente talrijke bezienswaardigheden. De gemeente die bekend staat voor de grote industriebedrijven,  is zeker de moeite om eens te bezoeken.

Hobokense Polder

Hobokense Polder Rallengat vijver

Langs 4 zijden is dit natuurgebied afgebakend. De ene zijde loopt de spoorweg met bijhorende treinstation van Hoboken. Aan de overzijde loopt de stilte van de Schelde langsheen het park. De andere zijden betreffen een woonwijk en een industrieterrein.

Links een foto met zicht op de één van de vijvers : ‘Rallengat’

De Hobokense Polders zijn dus de perfecte groene long naast het drukke stadsleven. Het domein heeft een grootte van 170 hectaren. In 1998 werd dit gebied uitgeroepen tot natuurreservaat. Dit natuurreservaat is dichtbegroeid door de bomen, de paden zijn wel breed aangelegd zodat het héél makkelijk toegankelijk is voor iedereen.  

4 wandelroutes

In dit natuurreservaat zijn 4 wandelroutes uitgestippeld voor jou. De langste wandeling is de AS-Adventure route. Tijdens deze tocht van 7.5 km kan je wel bomen over de weggetjes tegenkomen. De rode wandeling van 3.5 km is een stuk korter. Beide wandelingen brengen je naast de oude spoorlijn en zie je de oude Aciérie staan.

De salamanderwandeling van 1 km is specifiek gericht op kinderen die graag ontdekken. Het bijhorende doe-rugzakje kun je bemachtigen bij de nabijgelegen Taverne De Schorren. Verrekijker, loep en opdrachten geven je kinderen een leuke ontdekkingstocht.

naaktslak Hobokense polder
Deze naaktslak doet zich tegoed aan de groene blaadjes.

Grote graseters

Op het domein  kom je overal poortjes tegen die je wijzen op de aanwezigheid van Galloway runderen en ook Konikpaarden. Doorheen het dichte struikgewas is het niet makkelijk om ze te vinden. De uitwerpselen zijn talrijk aanwezig , je kan er dus zeker van zijn dat ze ergens op dit domein rondlopen. Hopelijk heb ik op mijn volgende bezoek meer succes…

Wil je je hond even loslaten? Dit kan op de hondenweide die vlak naast de Schelde ligt.

Vijvers : Rallegat en Broekslot

Dit gebied herbergt enkele prachtige vijvers. De kikkers kwaken er luidkeels, salamanders rijkelijk aanwezig. Op het domein zijn er 3 kijkwanden voorzien met een prachtig zicht op de vijvers en de waterdieren. 2 van de 3 aanwezige kijkwanden zijn bruikbaar. De stenen kijkwand is behoorlijk in verval geraakt en voor de kijkgaten groeien er hoge planten, geen enkel zicht op de vijver heb je hier.

Wandeling wandelen wandelroute hobokense polders hoboken

Helaas is er nergens een bank voorzien aan deze vijvers en een plaats waar je een wijds uitzicht hebt op deze waterplassen. Altijd weer is het toch heerlijk om eens een kwartiertje stil te kunnen staan en te relaxen bij onze natuur. Tussen de struiken en het riet zijn er veel sporen van vorige bezoekers die een poging gewaagd hebben om een kijkje te hebben op de vijvers.

Het natuurbehoud zou er goed aan doen om toch enkele plaatsen te voorzien aan deze vijvers waar je kan genieten van een wijds uitzicht. Eventjes tussen het riet lopen tot aan de vijver wie wil het niet…

Het houten vlonderpad ; door de lage waterstand zie je op deze foto geen water, bij een hoge waterstand loop je over het water heen!

Hobokens Polder vlonderpad wandelen

Bloemenpracht

Het gebied bestaat uit moerassen, riet, graslanden en wilgenbossen. Het dichtbegroeide domein herbergt vele plantensoorten. Door het vochtige gebied zijn hier tal van orchideeën terug te vinden. Dit is het eerste bos waar ik soms letterlijk me tussen de bloemen voelde wandelen.

Hobokense Polder gele orchidee bloem
Hobokense Polder witte vlinder paarse bloem

Insecten, vogels en vlinders doen zich zichtbaar te goed aan de aanwezige bloemen.

Tijdens mijn wandeling stond de waterstand behoorlijk laag. Na een regenperiode heb je wellicht op een aantal plaatsen laarzen of stevige schoenen nodig. Het vlonderpad is aangelegd doorheen het moeras, staat het water hoger loop je letter over het water.  

Bereikbaarheid

Het park is héél makkelijk te bereiken en altijd geopend.

  • Het treinstation van Hoboken-Polder stopt vlak aan het natuurreservaat.
  • Je auto kan je parkeren aan de Schroeilaan en aan het einde van de Scheldelei.
  • Op de brede paden en kasseiwegen kun je dit park ook betreden met de mountainbike.
  • Woon je andere zijde van de Schelde kun je de veerboot Kruibeke-Hoboken nemen. Deze stopt niet ver van een uitstulping van het park.
  • Honden aan de leiband zijn toegelaten.
  • Rolstoelen en buggy’s kunnen hier makkelijk hun gang gaan. De man met het loopkarretje, die gezellig een praatje wou maken, genoot zichtbaar van zijn wandeling.

Aanverwante artikelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: