In 7 stappen van starten met wandelen tot volleerd wandelaar!
#1 Koop een stappenteller
Wellicht heb je geen enkel idee hoe het gesteld is met jouw conditie. Zelf heb ik naast mijn blog een zittend beroep en telkens weer schrik ik er wel van hoe weinig ik van mijn stoel kom. Een handig instrument om te weten te komen hoeveel jij tijdens je dagelijkse bezigheden wandelt is een stappenteller.
Je hebt ze in alle maten en gewichten die stappentellers. De simpele modellen geven je het uur, hartslag en het aantal stappen dat je doet. De gevorderde modellen kun je connecteren met je smartphone om de nodige statistieken bij te houden.
Een stappenteller die je aan je pols kan doen (zoals een horloge) is de meest correcte manier van meten. Tijdens fietsen en joggen telt hij dan lekker door. Wil je nog verder gaan, zoals mails ontvangen of zien wanneer je gebeld wordt dan moet je overstappen naar een smartphone.
Waarom is die stappenteller nu zo goed? Voor je begint aan een grote wandeling is het een goed idee om te weten of je al wat conditie hebt tijdens je dagelijkse bezigheden. Wandel je al veel, ga je regelmatig sporten ; het telt allemaal mee.
Een goed uitgangspunt voor het aantal stappen is 10.000. Ik heb alvast mijn horloge gezet op 8000, voor mij een psychologische grens en werkt motiverend om nog wat verder te doen. De eerste 8000 stappen zou je al beschermen tegen de eerste ziekten die je kan oplopen wanneer je helemaal geen conditie hebt. Vanaf 10.000 stappen heb je een betere bescherming tegen hart- en vaatziekten.
#2 Begin met een korte route
Bij een normale werkdag kom ik meestal thuis met een stappengetal dat nog geen 4000 is. Een beetje weinig dus om plots 10 km te gaan wandelen.
Een reden meer dus om rustig op te bouwen. Je hebt wellicht helemaal geen zin om de dag nadien te vergaan van de spierpijn en vooral spieren te voelen waarvan je niet eens wist dat je ze had.
Je eerste wandeling kan je makkelijk starten met die leuke sneakers of sportschoenen die je in je kast hebt staan. Ga niet meteen langs de meest modderige paadjes, niet alleen je schoenen hebben er baat bij.
Start met wandelen langs een verharde weg, niet meteen de guurste rotspaden en bergbeklimmingen. Ga op zoek rond je eigen huis en wellicht ontdek je nog wel plaatsen in je eigen gemeente die je niet eerder had ontdekt.

Begin met een route van een 2-tal kilometer en bouw dit op naar een 5-tal kilometers. Met een 5 kilometer kan je al best mooie wandelroutes vinden. Neem je smartphone mee en neem je route op zodat je perfect weet hoe ver je hebt gewandeld. Er bestaan heel leuke Apps om je wandelroute te kunnen volgen.
#3 Koop je eerste wandeluitrusting
Ben je gebeten door het wandelvirus? Dan is het tijd om je eerste wandelschoenen aan te schaffen. Ze bestaan is alle maten en gewichten. In dit artikel lees je alles over de aanschaf van jouw wandelschoenen.
Je kan ook wat kledij aanschaffen die wat beter past bij jouw noden om te gaan wandelen. Je weet zelf het beste welke sportkledij je nog mist. Lees mijn artikel over wandeluitrusting voor alle seizoenen, het staat boordevol tips!

#4 Bouw op naar een langere route
Start niet meteen op je hoogste tempo aan je wandeling! Je enthousiasme een beetje temperen levert je op het einde extra energie op. Bouw langzaam op naar 10 km, ik deed er een paar maanden over om daar te komen. Ondertussen is het een gewoonte geworden.
Neem onderweg ook een rugzak mee met wat eten en drinken. Tijdens de langere wandelingen neem je graag eens een pauze, al is het maar om even van de omgeving te genieten.
Tijdens de meeste wandelroutes zijn er meestal genoeg banken voorzien om even op uit te rusten. Is dit niet het geval zal ik het zeker vermelden in mijn artikels, je kan dan altijd een matje meenemen met een waterdichte onderzijde.
#5 Duik de heuvels in
Zelf woon ik in de Belgische Kempen, niet meteen een heuvelachtig gebied, al heb je overal natuurlijk ook uitzonderingen. Een wandeling in de heuvels brengt dan een aangename afwisseling in je wandelingen.
Over de hele Benelux vindt je heuvelachtige gebieden tot de grote rotspartijen in de Belgische Ardennen. Ja hoor, zelfs in Nederland kun je je behoorlijk uitleven op tal van pittige heuvels.
Je gaat het meteen merken aan je spieren dat die toch wel extra op de proef worden genomen. Ben je gewoon om op het platteland een kilometer of 7 te wandelen…reduceer je aantal kilometers door de bergen dan maar met 2 tot 3 kilometer.

Ga niet meteen over je krachten heen bij het dalen en klimmen. Vooral het dalen kan verraderlijk zijn voor je spieren. In deze heuvels is het al een handig moment om wandelstokken uit te proberen. Ze geven je extra steun en stabiliteit als je de bergen wil ontdekken.
Kijk ook uit voor losliggende stenen, ga niet de vlug de berg af, zodat je niet valt. Een kleine reisapotheek voor onderweg kan je best meenemen. De minste schram is dan zo weer vergeten.
#6 Bergbeklimmen of hiken voor gevorderden
Voor je aan de slag gaat met touw en houweel raad ik je ten zeerste aan om jezelf aan te sluiten bij een vereniging die jouw de knepen van het vak kan leren. Leef jezelf eerst al eens uit tegen een klimmuur in de buurt of een hoogtepark.
Bergbeklimmen of hiken is niet iets voor mensen die last hebben van teveel hoogtevrees. Laat je begeleiden op je wandelingen en ga nooit alleen op stap! Is er iets aan de hand kan je medereiziger de nodige hulp bieden of proberen hulp te bereiken.
#7 Meerdaagse wandelingen maken of backpacken
Je bent ondertussen een volleerd wandelaar en klaar om wandelingen te maken van meerdere kilometers per dag een aantal dagen achter elkaar. Ideaal om in te plannen tijdens een verlengd weekend of vakantie.
Een goede rugzak is nu echt wel een must! Kleding en kampeeruitrusting in lichtgewicht zodat je niet teveel overtollige kilootjes op je rug hoeft te dragen.
Geen zin om in de wildernis te overnachten? Er zijn tal van reisorganisaties die voor jouw bagage willen zorgen terwijl jij wandelt. Je logeert meestal in een B&B of hotel, die ook voor lunch onderweg zorgen.
