Wandelen langs een prachtige vijver en heerlijke naaldbomen
Dit bos van 35 hA groot, dat ooit toebehoorden aan de Sint-Michielsabdij van Antwerpen, werden door de lokale bevolking gebruikt voor het afsteken van turf, de toenmalige brandstof om je huis te verwarmen. De toenmalige heidegebieden werden zo gedeeltelijk afgegraven.
Nadien werden de gebieden aangeplant met naaldomen om de steenkoolmijnen van hout te kunnen voorzien. Vele gebieden in dezelfde regio in de Belgische Kempen ondergingen deze verandering. In dit gebied is op een aantal plaatsen de heide natuurlijk terug gegroeid wat prachtige heidevelden oplevert.
Heide, prachtige vijvers en geurende dennen


De heide wisselt kleurrijk af met zandduinen, naaldbomen, prachtige landschappen en als hoofdpunt een prachtige vijver waar graag vele watervogels op af komen. Vanuit de vogelkijkwand kan je ze zeker spotten.
In de winter kan je hier genieten van adembenemende zonsopkomst en zonsondergangen die je de meest prachtige weerspiegelingen geven in het vijverwater. Een vroege wandeling met winter warme voeten in de winter wordt hier beloond met een prachtig schouwspel van kleuren.
Aansluiten met de kolonie 7 van Merksplas
Langs de achterzijde van de plantentuin
Dit natuurgebied sluit naadloos aan bij de uitgestrekte gebieden van de kolonie van Merksplas. De natuur staat hier garant voor een prachtige veelzijdigheid. Door de statige bomenlanen merk je meteen op wanneer je op de kolonie van weldadigheid aankomt.
Knooppunt 71 verbindt je met de achterzijde van de plantentuin van de kolonie. Aan dit knooppunt kan je even genieten van de rustbanken die er geplaatst zijn of je kan een bezoekje brengen aan de veelzijdige tuin met een ruim assortiment aan planten.

Aan te bevelen wandelroutes
Door het domein zijn geen bewegwijzerde routes aangegeven. Een handig middel is via de wandelknooppunten. Wandelknooppunt 71 kan je als start gebruiken, deze ligt aan het begin van de parking en het welkomstbord.
In de winter kunnen de paden wat modderig zijn en kun je best je waterdichte wandelschoenen aantrekken, al liggen veel bospaden er zelfs dan droog bij.
Mijn eigen wandelroute

Mijn eigen route van 7.9 km kan je volgen via volgende punten : 95- 96- 98- 90- 91- 41- 71- 73- 97- 95
Een andere route van 6.2 km : 95- 96- 98- 73- 71- 97- 95
Tip : wandelknooppunt 71 kan je verbinden met het wandelgebied van de Kolonie van Merksplas.
Toegankelijkheid van de Blakheide in Beerse
De Blakheide is makkelijk toegankelijk. Een ruime parking is voorzien waar je meteen je auto makkelijk kwijt kan Een aantal paden zijn voor buggy’s en rolstoelpatiënten makkelijk te gebruiken.
Doorheen het domein is een lange brede weg gelegd waarop je vele oranje paaltjes vindt. Deze duiden je op de ondergrondse gasleiding die onze huizen verwarmt. Langs deze weg is het een wandeling met je rolstoel veel makkelijker.

Ruiter- en menpaden zijn hier aanwezig, op onderstaand adres zijn er voorzieningen gemaakt om je paard vast te binden terwijl je even relaxt.
Mountainbikers kunnen hier even door de smalle paadje naar beneden rijden en door het mulle zand van de vijver rijden.
Adres : Knooppunt 95 of Blakheide 13, 2340 Beerse ( een zijstraatje van de Beersebaan en Rijkevorsesteenweg)
Verder wandelen in deze regio

De Blakheide van Beerse is gezegend met 2 direct aansluitende gebieden.
Eerst en vooral de Kolonie 7 van Merksplas, naadloos kan je aansluiten met dit domein. Knooppunt 71 vormt hier de spil om dit gebied te verbinden
De andere zijde ( steek eerst de Beersebaan over) kan je door het over de Poelberg naar Sint-Jozef Rijkevorsel wandelen. Het kanaal kan je oversteken via de voetgangersbrug. Je kan vandaaruit wandelen naar de Duivelskuil van Beerse.