Wandel tussen wijnranken en fruitbomen in het heuvelachtige Hageland. Panorama’s worden afgewisseld met historische plaatsen en prachtige bossen.
Wezemaal is een deelgemeente van Rotselaar en ligt in het noordelijke deel van het Hageland. Dit deel van de provincie Vlaams-Brabant staat uitermate bekend om zijn heuvelachtige panorama’s. De rechte rijen van de aangeplante fruitbomen geven het landschap een extra speciaal karakter.

De Wijngaardberg : meer dan enkel wijnranken
Het zuidelijke deel van de Wijngaardberg staat helemaal in het teken van de wijnranken. De druiven worden hier gebruikt voor de wijnbouw. De andere zijde van de Wijngaardberg is voorzien van ander fruit zoals appels en peren.
In de lente kleurt dit landschap vol met prachtige bloesems, later in het jaar kan je genieten het groeiende fruit dat hangt te blinken in de zomerzon. Het landschap is een afwisseling tussen fruitbomen en andere gewassen, zoals maïs en graan, wat de omgeving het hele jaar door een prachtige afwisseling van kleuren meegeeft.

De wijngaardbergwandeling
Een wandeling die rustig begint en je eerst een stukje van het gezellige dorpje laat zien. De kerk is hier een prachtig centraal punt. De naastliggende Norbertijnenpastorie straalt een huiselijke charme uit die je meteen thuis doet voelen in dit dorp.
Na dit fijne opwarmertje beklim je de het zuidelijke deel van de Wijngaardberg waar je nog duidelijk de oude terrassen en wijnmuren die er duidelijk al jaren aanwezig zijn. De beklimming van deze terrassen is best wel pittig . De hele wandeling wordt je hier en daar getrakteerd op een flinke helling.
Tijdens de Wijngaardbergwandeling wandel je letterlijk tussen de wijngaarden. De aanblik van de druiven die bijna klaar zijn voor het wijnfeest eind augustus werkt aanstekelijk. Proeven van het fruit mag je enkel in het Bezoekerscentrum in de vorm van wijn.

Na de historische wijnmuren kan je genieten van het andere fruit wat het Hageland te bieden heeft. Langs appel- en perenbomen kijk je uit over het landschap. De andere gewassen die tussen de fruitgaarden zijn voorzien maken het landschap veelkleurig en in interessant tijdens elk seizoen.
Nee je wandeling is nog niet gedaan! Het laatste deel leidt je door statige, hoge beukenbomen. De metershoge bomen geven de heuvels hier nog meer karakter. Tussen deze bomen liggen ook de restanten van een oude ijzersteengroeve. Het deed me hier meteen denken aan de rotsen van Mullerthal in Groothertogdom Luxemburg.

Vlak naast de oude steengroeve staat het monumentale beeld van Jesus Christus te pronken. Het geeft meteen aan dat je bijna het einde van je wandeling hebt gehaald.
Start en info over de wandeling
Deze route kan je volgen aan de hand van wandelknooppunten. Knooppunt 6 is het begin van je wandeling en start meteen aan de parking dat vlak naast het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn ligt. Adres : Kerkstraat 16, 3111 Wezemaal (Rotselaar)
Route van +/- 7.5 km met knooppunten : 6-604-62-63-65-74-64-61-605-6. Een route in dit gebied is ook beschikbaar in de ‘Wandelpocket Vlaams-Brabant‘
!!! Stevige wandelschoenen worden hier aangeraden
Verder wandelen in de omgeving
- Aan de andere zijde van de E314 ligt natuurgebied Benikenberg en Kasteeldomein Van Horst
- Aan de noordzijde ligt het Vorsdonkbos-Turfputten , het Kloesebos met natuurspeelplek en ’s Hertogenheide in Gelrode
- Langeafstandswandelaars kunnen groteroutepad Streekpad Hageland volgen voor 150 km, voorlopig volgt deze route een heel deel van de Wijngaardbergwandeling (deze route wordt in 2020 vernieuwd, de nieuwe gids wordt in 2021 verwacht)
Bezoekerscentrum Hagelandse wijn
Het bezoekerscentrum ligt in het centrum van het dorpje Wezemaal. Eind augustus worden hier de jaarlijkse wijnfeesten georganiseerd. Het hele jaar door ben je in dit centrum welkom voor het proeven van wijn. Ook voor tal van andere informatie over de streek kan je hier terecht.

Bereikbaarheid en parking
De gratis parking aan het Bezoekerscentrum ligt aan het Wezemaalplein. Door het heuvelachtige karakter is deze wandeling niet toegankelijk voor buggy’s en rolstoelen.

Geef een reactie