Wandelen over de Mechelse Heide (BE)

Wandelen en fietsen door de paarse heuvels op de Mechelse Heide

De Mechelse heide is een van de toegangspoorten tot het nationale park de Hoge Kempen in de Belgische provincie Limburg. Eén van de grootste heidegebieden van België ligt hier voor je klaar en behoort zelfs tot de 10 mooiste heidegebieden van België en Nederland.

Het heidegebied is uitgestrekt genoeg om heel veel diverse natuur te laten zien. De oude zandgroeves vormden zich tot mooie vijvers en makten het landschap extra heuvelachtig. Bovenop de heuvels heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Mechelse heide wandelen wandeling wandelroute Limburg Belgisch België

Verzichten over de heide

Door het heuvelachtige landschap kan je hier ontzettend ver kijken over de omgeving. De ene keer kijk je over de oude zand- en grindgroeves en een andere keer zie je helemaal niets anders als de paarse heide.

Naast de heide kan je hier wandelen door de bossen. De omgeving is heel divers en daarom elk seizoen van het jaar een bezoekje waard.

Mechelse heide wandelen wandeling wandelroute Limburg Belgisch België

Toegangelijkheid tot de Mechelse heide

De heide schittert het mooist tussen half augustus en half september, toch is dit domein het hele jaar het bezoeken waard.

Vooraan aan de toegangspoort is een ruime parking voorzien om de auto te parkeren. Hier vind je ook meteen de infoborden met wandelingen door het gebied. De lengtes van de wandelingen zijn zo divers dat ze toegankelijk zijn voor iedereen.

Minder mobiele mensen en rolstoel patiënten kunnen over het verharde pad een wandeling maken.

Adres van de parking : Joseph Smeetslaan 200, 3630 Maasmechelen. Hier zijn picknickbanken aanwezig en een horecagelegenheid waar je kan eten en drinken.

Mechelse heide wandelen wandeling wandelroute Limburg Belgisch België

Speelzone voor de kinderen

Houten speeltoestellen, een grote zandvlakte en water, dat is voorzien om de kinderen een aantal uren speelplezier te schenken in de Mechelse Heide. Vlak achter de toegangspoort over het verharde pad (makkelijk voor buggy’s) kom je bij deze speelzone.

Neem een extra handdoek mee zodat de kinderen zich in het water kunnen verfrissen bij warme zomerdagen. Later kan je het Zandloperpad verder bewandelen. Het verharde pad van 1.5 km dat je meeneemt naar de vogelkijkwand.

Mechelse heide wandelen wandeling wandelroute Limburg Belgisch België speelzone speelbos

Hondenlosloopzone

De hond moet hier aan de leiband. Er zijn in deze zone 2 losloopzones voorzien.

wandelkleding outdoor jas wandeluitrusting

Fietsen door de heide

In navolging van de fietsroutes ‘fietsen door de bomen’ in Bosland en ‘fietsen door het water’ in Bokrijk (Genk), lanceert de provincie Limburg nu ook ‘ fietsen door de heide.

Vanaf 2021 wordt deze nieuwe fietsroute geopend, zet het dus alvast in je agenda om deze route te gaan ontdekken. De werken voor de aanleg van de weg is alvast gestart, ook als wandelaar doe je vast voordeel met deze nieuwe weg.

In de buurt van de Mechelse heide

  • Naast de paarse heide ligt de ‘Vallei van de Kikbeekbron‘. Wandel rond de oude grindgroeven, geniet van de prachtige uitzichten en misschien kom je de paarden wel tegen.
  • Station van As : Een andere toegangspoort tot dit nationale park, inclusief groot speelbos voor de kinderen
Nieuwsbrief wandelen fietsen België Nederland Luxemburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: