Provincie Limburg (BE)

Op ontdekking in de provincie Limburg van België

Deze provincie ligt in het oosten van België. Verwar het niet met die andere Limburg. Je hebt namelijk Belgisch Limburg en ook Nederlands Limburg. Beide provincies grenzen aan elkaar en behoorden ooit tot een hertogdom.

De verspreide gebieden werden tot één groot gebied gevoegd en later met de onafhankelijkheid van België en 1830 opnieuw uit elkaar gerukt. In de ruime omgeving van beide provincies kan je de naam ‘Limburg’ meermaals tegenkomen.

provincie Limburg wandelen fietsen paardrijden mennen ontdekken
Bosland

Zowel in Duitsland, België als Nederland vindt je talloze plaatsen die een naam hebben afgeleid van ’Limburg’. 

Het leuke dorpje Limbourg vindt je in België terug, Limbricht zoek je beter in Nederland. 

De provincie Limburg grenst niet alleen tegen Nederland, ook Duitsland neemt een groot deel voor zijn rekening. In België grenst het aan de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Luik.

Een klein deeltje in de streek van de gemeente Voeren ligt volledig los van de rest van de provincie.

Cultuur in de provincie Limburg

Hasselt is de stad die de spil is van deze provincie. Wie jenever zegt denkt meteen aan de Hasseltse sterke drank. Op de lokale markten zal je er niet naast kunnen kijken. De kleine glaasjes, gevuld tot de rand, zijn er overal verkrijgbaar.

Andere bekende steden met een rijk verleden zijn Genk, Tongeren, Sint-Truiden en Maasmechelen. Stuk voor stuk steden met een eeuwenlange geschiedenis en meer dan het bezoeken waard.

Wandelen en fietsen in de provincie Limburg

provincie Limburg wandelen fietsen paardrijden mennen ontdekken C-mine
C-mine

Het rijke verleden van zand- en grindgroeven heeft een stevige invloed gehad op het landschap van deze provincie. Samen met de ontginning van mijnen was deze streek rijk aan grondstoffen.

Ondertussen hebben ze plaats gemaakt voor de meest prachtige natuurgebieden, waar de natuur weer in ere is hersteld.

Het is de enige provincie van België dat volledig in het bezit is van een nationaal park. Het heuvelachtige karakter levert je mooie verre zichten op, ideaal voor wie gek is van brede landschappen.

Niet enkel de heide kleurt hier in augustus en september kleurrijk op de vele heidegebieden. In het voorjaar trek je best eens naar de streek van Haspengouwen.

De vele fruitbloesems van de appel -en perenbomen geven de streek een prachtig kleurpalet. Je komt vast en zeker terecht op één van de vele ‘bloesemfestivals’ waar je kan genieten van een lekker sapje.

Een beetje later op het jaar kan je  door de Voerstreek genieten van de wijnranken die klaar worden gestoomd voor de heerlijkste wijn. De Voerstreek ligt helemaal los van de rest van de provincie. Je zal eerst door de provincie Luik of Nederlands Limburg heen moeten om deze streek te verkennen.

Nog een extra troef die hier rustig stroomt is rivier de Maas. Ze bevindt zich als natuurlijke barrière tussen Belgisch en Nederlands Limburg. De hele oostelijke zijde neemt de rivier voor haar rekening. De steden Maaseik (BE), Maasmechelen (BE) en Maastricht (NL) vindt je vlak naast de rivier.

Knooppunten voor wandelaars en fietser en paardenliefhebbers

Wandel- en fietsknooppunten zijn talrijk aanwezig doorheen de provincie Limburg. Een superhandige manier om punten te verbinden met elkaar en zo je eigen weg uit te stippelen.

Veel domeinen hebben aan de hand van de punten hun eigen routes doorheen de domeinen uitgestippeld. Heb je geen zin om een eigen route te maken kan je bij de verschillende bezoekerscentra terecht voor een plannetje die je de weg wijst.

Met een behulp van een aantal App’s kan je met je smartphone ook digitaal een plannetje downloaden, voor veel routes is dit al beschikbaar.

provincie Limburg wandelen fietsen paardrijden mennen ontdekken doorzichtig kerkje
Het doorzichtige kerkje in Brogloon

Paardrijden en mennen in deze provincie

Ontzettend goed uitgebouw in deze provincie zijn de ruiter-en mennetwerken. Je kan je eigen route uitstippelen aan de hand van de knooppunten. Je vindt zeker wel je ding tussen de 650 km aan routes die er klaar liggen voor jou! Even bijtanken onderweg kan in de verschillende ruitercafés.

Paardenliefhebbers die houden van meerdaagse tochten kunnen logeren bij de paardvriendelijke logies die talrijk zijn gevestigd naast de mooiste bossen. Dadelijk vanop een B&B of de camping de bossen in en de hele dag over onverharde paden rijden, welke ruiter of koetsier droomt er niet van.

Provincie Limburg : de mooiste natuurgebieden

 …omdat het er zoveel zijn dat ik niet alle gebieden kan opnoemen, deze provincie is echt gezegend met prachtige natuurgebieden!

 • Bosland
 • Nationaal park Hoge Kempen
  • Vallei van de Kikbeekbron te Zutendaal : oude zand- en grindmijn die omgetoverd is tot een prachtige plaats waar de vele vogelsoorten hun plaats hebben gevonden tussen de kleurrijke bossen.
  • Connecterra te Maasmechelen
  • C-mine in Genk : de oude mijnschachten opengesteld voor het publiek
  • Mechelse Heide
  • Lieteberg
  • De Weijers, Dilsen-Stokkem
  • Blotevoetenpad, Zutendaal
 • B-mine en de Vallei van de Zwarte Beek in Beringen
 • Japanse tuinen in Hasselt
 • Haspengouwen : de streek van de kleurrijke fruitbloesems, zeker doen in de lente
 • Openluchtmuseum Bokrijk en omliggende bossen in Genk
 • Natuurgebied Bolderberg in Heusden-Zolder
 • Natuurgebied Wijvenheide in Zonhoven
 • De Plateaux-Hageven : natuurreservaat waarvan de andere helft in Nederland ligt
 • Tomptoren in Hamont-Achel
 • Natuurgebied Bergerven in Maaseik
 • Natuurreservaat Duinengordel in Meeuwen-Gruitrode
 • Schulensbroek in Herk-de-Stad
 • De Voerstreek : uitkijken over heuvels en wijnranken.
provincie Limburg wandelen fietsen paardrijden mennen ontdekken vallei van de Kikbeekbron
Vallei van de Kikbeekbron

Kaarten en gidsen van de provincie Limburg

Kaarten en gidsen zijn talrijk beschikbaar over deze regio. Neem je eigen kaart mee en combineer je eigen route. Hieronder een leuke selectie die de moeite waarde is van de aanschaf!

Klik op de afbeelding, en je vindt meteen de juiste link!

provincie Limburg wandelen fietsen paardrijden mennen ontdekken
provincie Limburg wandelen fietsen paardrijden mennen ontdekken

Interessante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: