Recept voor een goede wandeling

Voorbereiding op een goede wandeling

Alle wandelaars gaan me wellicht bijstaan …We vertrekken allemaal wel eens zonder het onderstaande lijstje volledig nagekeken en orde te hebben. Je hebt zo van die momenten dat je voeten en benen ontzettend veel zin hebben om op weg te gaan en je vertrekt een beetje halsoverkop.

Gegarandeerd dat er die wel eens iets verkeerd loopt. Gelukkig zijn er een aantal zaken die je op voorhand kan doen. Op die manier kan je je vergeetachtigheid beperken en optimaal genieten van je wandeling!

1)    Kies je domein of gebied waar je wil gaan wandelen

Meestal heb ik veel te veel ideeën over plaatsen waar ik wil gaan wandelen. Een hele lijst met wandelingen ligt nog op me te wachten waar ik graag naartoe wil. Wijzigt mijn weekplanning nog maar eens dan kies ik uit mijn stapeltje met wandelingen en ga ik meteen op pad.

recept wandeling wandeluitrusting voorbereiding natuurwandeling weerbericht

Stap niet meteen voor een paar uren in de auto, als je gewoon even weg wil! Meestal liggen er prachtige natuurdomeinen vlak naast je woonplaats. Plaatsen die je nog lang niet ontdekt hebt al woon je er misschien al jaren.

Zelf vind ik het altijd fijn als ik water tegenkom op mijn wandeling. Een rivier, beek of een vijver verandert de sfeer altijd wel. Watervogels en kleurrijke planten vormen het landschap op tot een prachtig plaatje. Naast een beek zijn dikwijls houten looppaden en bruggetjes voorzien,

Maak op voorhand al wat aantekeningen of het voornamelijk om een boswandeling gaat of open vlakte. Met heel warm weer verkies je dan lekker de schaduw van de bomen. In het voorjaar kan je tijdens je wandeling in open vlaktes genieten van die eerste zonnestralen, je weet weer meteen waarom wandelingen zo goed voor je zijn

2)    De lengte van je wandeling bepalen

3 factoren die van doorslaggevend belang zijn voor het bepalen van de lengte van je wandelingen. Kleine  kinderen wandelen een  1 à 2 km graag met je mee. Mijn tienerdochter loopt ondertussen een 5 tot 6-tal kilometers zonder problemen.

Mijn eigen wandelingen hebben dan weer meer een 10 km in het vooruitzicht. Wandelaars die vele wandeltochten doen lopen dikwijls tot 30 km. Dodentochten van 100 km zijn niet aan mij besteed, al zijn er meerdere mensen die hem elk jaar opnieuw uitlopen.

# je conditie

Ga je veel sporten die je conditie en uithouding bepalen of eerder iemand die in de avond liever nog wat in de zetel zit. Wandelen vergt toch wel een training, het is een uithoudingssport. Met wat doorzettingsvermogen kom je al ver en een stappenplan om te beginnen met wandelen doet de rest.

# je gezelschap

Neem je de kinderen mee of zijn het allemaal getrainde wandelaars. Kleine kinderbeentjes  worden toch wel wat vlugger moe, gelukkig bestaan er héél veel wandelingen die speciaal gemaakt zijn voor deze jonge beentjes. Veel natuurdomeinen bieden je een gevarieerd aanbod van korte en lange wandelingen. Wie al wat verder staat, stippelt zijn eigen route uit aan de hand van wandelknooppunten

# je wandelsnelheid

Geoefende wandelaars hebben doorgaans een grotere wandelsnelheid dan mensen die af en toe eens een wandeling maken. De snelheden variëren van 3 tot 6 km per uur. Op mijn weg neem ik vaak de tijd om even wat foto’s te maken, mijn hoogste snelheid van 5.5 daalt dan makkelijk naar 3.5 km per uur.

Hou ook rekening met een kleine pauze om iets te eten of te drinken. Even rustig genieten op een wandelbank en genieten van de omgeving. Héél veel wandelingen hebben geïnvesteerd in leuke zitbanken die meestal strategisch opgesteld zijn, met het beste zicht op de omgeving.

3)    Check het weerbericht

Niets zo lastig als in zomerkleding verzeild te raken in een fikse regenbui. Het is me gelukkig nog niet overkomen dat het weer plots zo omslaat. Hangt er regen in de lucht dan neem je een jas mee die tegen de regen kan. Er bestaan jassen die een minimum volume van je rugzak vragen om hem op te bergen.

recept wandeling wandeluitrusting voorbereiding natuurwandeling weerbericht

Investeer in goede wandelkledij die je  kan gebruiken doorheen de seizoenen. Laagje per laagje kan je opbouwen en jezelf aanpassen aan de veranderende weersomstandigheden. Wandelkledij kan je ook gebruiken voor andere sporten.

Traditiegetrouw komt er elke dag een weerbericht na het nieuws op televisie of op de radio. Op het internet worden je talrijke websites aangeboden die jou een beeld willen geven. Voor je smartphone kan je dan weer een app installeren.

Zelf ben ik fan van Buienradar die je waarschuwt voor onweer, droogte en op sommige dagen werkt ook de motregenradar. Ben je onderweg kan je hiermee even checken of je nog tijdig droog thuis kunt komen.

4)    Check je wandeluitrusting

recept wandeling wandeluitrusting voorbereiding natuurwandeling weerbericht
  • Schoenen of laarzen : doe het juiste schoeisel aan. Waterdichte wandelschoenen of goed zittende laarzen zijn een hemel op aarde voor je voeten. Bijhorend met goede sokken ben je al een heel eind op weg om jezelf te vrijwaren van blaren.  Misschien ben je wel gebaat met steunkousen voor wandelaars die jouw bloeddoorstroming extra bevorderen.
  • Rugzak met eten en drinken : Neem altijd wat eten en drinken mee onderweg. Een kleine pauze om je lichaam op te laden is geen overbodige luxe. Integendeel, het zal je weer extra energie geven. Neem je eten en drinken mee in herbruikbare verpakkingen. Een drinkbus en brooddoos zijn hier goede voorbeelden van. Laat geen afval achter, neem het mee naar huis en laat het daar achter in je vuilbak. 
  • Bescherming tegen de zon : niet alleen regen kan lastig zijn, teveel zon ook. Bescherm jezelf voor je de kleur krijgt van een kreeft!
  • Wandelkaart en smartphone : een klein kaartje meenemen waar je wandelroute opstaat is altijd handig. Daarbij neem ik altijd mijn smartphone bij de hand. Met de app Gpx tracker neem ik mijn route op of kan ik een route laden van een website.

TIP : Maak je eigen checklist voor je wandelingen!

Onderweg kan ik hiermee even nakijken hoe ver ik al op mijn weg ben. Ben ik afgeweken van mijn route kan ik makkelijk terug op mijn weg komen. Achteraf kan ik checken hoe vlug ik over de route deed, hoe heuvelachtig de route was…

Voor ik afsluit en van mijn ouders op mijn donder krijg…ze hebben nog geen smartphone…mijn moeder is trouwens vreselijk goed met kaarten…er bestaan zowat van alle domeinen en plaatsen in de Benelux wandelkaarten. De exclusieve stukken kun je meestal aankopen voor een kleine prijs in de bezoekerscentrums!

Interessante artikels voor jou!

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: