Genieten in België, Nederland en Groothertogdom Luxemburg

Ontdek de mooiste natuur van de Benelux

Wandelpad wandeling Benelux België Nederland wandelroute wandelknooppunt

Iedereen is er wel eens aan toe…een frisse neus halen. Het leven van elke dag loopt niet altijd even soepel als we graag willen. Een reden te meer om eens een wandeling te maken!

Bossen, vijvers, moerassen, vennengebieden, van vlakke landschappen over heuvelachtige tot de grotere bergen. Op deze site vindt jij lekker véél inspiratie!

Veel plezier op jouw tochten!!!

Kies voor jezelf een leuke plaats waar je naar toe wil. Het stad, de rand van de stad, het platteland, een natuurdomein, een nationaalpark, een natuurreservaat ; er is zoveel keuze. Om jouw inspiratie te geven, heb ik deze website opgericht.

Deze website is onderverdeeld in verschillende categorieën :

  • Steden : zowel de grote als kleine steden komen aan bod, elk met hun eigenheid en charmes
  • Prachtige natuur : natuurdomeinen en parken  een beetje samengebundeld bij elkaar
  • Wandelingen in België
  • Wandelingen in Nederland
  • Wandelingen in GH (Groothertogdom) Luxemburg
  • Wandeluitrusting : wat heb je nodig als wandelaar
  • Blog : de pagina waar je mijn nieuwste artikels terug vindt. Niet alle pagina’s die deze website groot maakt, staan hier te kijk. Neem dus zeker ook een kijkje op de andere pagina’s

Wandelen in de Benelux

Waarom kies ik voor wandelen in de Benelux? Simpel ik woon in de Benelux! Net in België, niet zover van de grens met Nederland in Turnhout. Met de auto ben ik op een kwartiertje de grens over en probeer ik steevast mijn accent net iets ‘Hollandser’ aan te passen.

Gelukkig spreek ik ook een mondje Frans, want het heuvelachtige van de Belgische Ardennen en GH Luxemburg kan mijn hartje wel bekoren. Klimmen op rotsen, prachtige uitzichten over valleien, heerlijke verre zichten…en ik wil meteen op pad gaan.

Evenveel zin heb ik om meer de noordelijke richting op te gaan. Het waterrijke gebied in Nederland zorgt voor talloze schitterende momenten, prachtige weerspiegelingen, sierlijke molens en natuurlijk het bosrijke gebied met vele herten en andere diersoorten mag ik zeker niet vergeten!

Rode Tulpen bloemen Nederland

Wandelroutes

Doorheen de natuurdomeinen en reservaten zijn talloze wandelroutes voor jou uitgestippeld. Zelf ben ik iemand die vaak van de wandelroute afwijkt omdat ik nu net een geweldig plekje ontdekt denk te hebben. Geen zin om af en toe eens de weg kwijt te raken, dan zijn deze routes de perfecte oplossing.

Wandelroutes zijn over het algemeen kortere routes in één park of domein. Ze zijn speciaal gemaakt om jouw net dat welbepaalde domein te laten ontdekken. Het aantal kilometers varieert sterk, meestal tussen 1 en 10 kilometer. Hoe ze worden aangeduid hangt af van het domein, in de meeste gevallen hangen de pijltjes in verschillende kleuren en eventueel motieven op houten paaltjes.

Starten met wandelen? Dat doe je met dit 7-stappenplan!

Ja, toch wel! Ook routes van 1 km zijn er. Heb je kleine kinderen die nog niet zo lang kunnen wandelen is dit de perfecte wandeling om mee te starten. Meermaals zijn er ook activiteiten op zoektochten gemaakt op deze wandelingen op kindermaat.

Beginnende wandelaars gaan met deze wandelroutes eveneens hun slag kunnen slaan. Bouw je conditie op met kleinere wandelingen en maak ze beetje bij beetje langer. Meteen starten met een lange wandeling vergroot je kans op blessures, krampen en stijve spieren waar je best een paar dagen plezier van kan hebben.

Wandelknooppunten

Wandelknooppunten zijn gemaakt om de verschillende natuurdomeinen met elkaar te verbinden. De verschillende kleuren en nummers kan je gebruiken voor één wandeling. De nummers kan je ook door elkaar gebruiken en zo je eigen weg uit te stippelen.  Op deze manier kan je meerdere wandelingen combineren.

De wandelingen krijgen hun eigen nummer mee en staan afgebeeld op een wit plaatje met een cirkel rond het nummer. Sommige houten paaltjes worden voorzien van meerdere nummers, waar nummers samenkomen kan je naar wens aansluiten op een andere wandeling.

Wandeluitrusting

De uitrusting van een wandelaar heeft een grotere impact als veel mensen denken. Stevige stapschoenen kunnen een zege zijn voor je voeten. Beginnende wandelaars kunnen nog verder met een paar goede sportschoenen, al zal je vlug merken dat het toch beter kan.

Het eerste wat je best kan kopen zijn dan ook wandelschoenen. Je hebt ze in verschillende maten en klassen en vooral zorg voor waterdichte schoenen. Tijdens boswandelingen zullen er her en der plassen water blijven staan, niet altijd kan je er makkelijk voorbij komen. Wandelen met natte voeten is echt niet goed voor je!

wandelen wandelroute natuurgebied wandelknooppunt

Loop nooit met blote voeten in je wandelschoenen! Er zijn zoveel goede, leuke sportkousen op de markt die jouw voeten te veel pijn willen doen voorkomen. Heb je een slechte bloeddoorstroming dan heb je misschien wel baat bij steun- of compressiekousen.

Tijdens lange wandelingen is het aan te bevelen dat je je voorziet van eten en drinken. Een rugzak met brede schouderbanden die de last lichter maakt is dan geen luxe meer. Drinken kun je eveneens cool houden in aangepaste rugzakken die van thermische isolatie zijn voorzien.

Hevige zonnestralen kunnen je wel eens overvallen. Neem altijd extra drinken mee, op die dagen dat het wat warmer is als je verwacht doe je er goed aan. Zonnebescherming en aangepaste kledij is op deze dagen is ook aan te raden.

Wandelen door stiltegebieden

Wil je de echte stilte opzoeken? Ver weg van de drukke wegen en het stadsleven zijn er speciaal voor jou gebieden geselecteerd waar je enkel de geluiden van de natuur hoort.

Deze gebieden noemen we stiltegebieden. Ze ontstaan in het begin van de jaren 2000 en elk jaar komen er nog nieuwe bij. Er is nog een aantal gebieden die onderzocht worden om aan dit lijstje toegevoegd te worden.

Veilig wandelen

Groepswandelaars hebben weinig last van een onveilig gevoel. Zelf ben ik iemand die ofwel alleen of met een paar mensen ga wandelen. Ben ik alleen op stap, dan neem ik zeker een opgeladen telefoon met me mee. Heb je de indruk dat je gevolgd wordt dan neem je je telefoon bij de hand.

Je telefoon is het ultieme middel om iemand te laten weten dat je om hulp kan vragen. Heb je echt reden om je zorgen te maken bel iemand op, zet het op speaker en laat horen dat er iemand is die dadelijk hulp kan inschakelen!

natuurgebied wandelroute wandeling wandelknooppunt

App’s voor wandelaars

Talrijk zijn ze aanwezig! Applicaties voor je smartphone om je de weg te wijzen tijdens je wandelingen. Veel websites hebben de laatste jaren hun eigen app laten ontwikkelen waarmee je net hun route kan gaan wandelen. Teveel app’s kunnen veel geheugencapaciteit kosten van je telefoon.

Voor mezelf doet Google Maps behoorlijk wat dienst, ik loop dan ook graag gewoon waar de natuur mij brengt. Met deze app kan ik altijd achterhalen waar ik ergens ben beland…en hij brengt me steevast weer op het juiste spoor.

Tellen van de gewandelde kilometers laat ik graag over aan mijn app GPX tracker. Zet hem op als je start en sluit wanneer je klaar bent, tussentijds spieken is toegestaan. Vergeet hem niet af te sluiten, ook in de auto of met de fiets volgt hij graag jouw weg.

wandelen wandeluitrusting wandelaar

Interessante artikelen voor jou!

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: