Wandelknooppunt

Wat zijn wandelknooppunten?

Wandelknooppunten zijn niet meer dan talrijke nummers op paaltjes die jou de weg wijzen naar een kruispunt waar wandelwegen samenkomen. Kruispunten waar meerder paden samenkomen worden voorzien van een nummer. Je wandelt dus van een nummer naar een nummer.

Een mooi voorbeeld van een knooppuntennetwerk.

De wandelknooppunten zijn door de toeristische organisaties gescreend, enkel de mooiste routes bleven over om tot het wandelknooppunt te mogen behoren.  

Je kan op voorhand een route uitstippelen of met de wandelkaart op stap gaan. Wil je je wandeling uitbreiden of inkorten kan je dat natuurlijk nog steeds ter plaatse beslissen.  Spring in je wandelschoenen en ga op stap! 

Hoe zijn wandelknooppunten ontstaan?

Wandelknooppunten zijn ontstaan in onze ondergrondse wereld, namelijk de mijnbouw. De mijnwerkers wilden de weg niet kwijtraken. Onder de grond heb je immers meer kans op ongelukken en dan moet je op een zo vlug mogelijke manier kunnen vluchten.  Een Limburgse mijningenieur was zo inventief om hiervoor bordjes uit te vinden.

In 1995 werden de knooppunten ook bovengronds geïntroduceerd met de aanleg van de eerste fietsknooppunten. Natuurlijk werden ze eerst in Belgisch Limburg toegepast. Later zouden hieruit de wandelknooppunten uit ontstaan.

Wandelkaarten van vele gebieden zijn makkelijk verkrijgbaar.

Ondertussen vindt je deze paaltjes niet alleen in België, maar ook over Nederland zijn ze wijd verspreid. In andere naastliggende landen als Duitsland, Frankrijk en Groothertogdom Luxemburg zijn de knooppunten ondertussen aan een stevige opmars. De nieuwe wandelroutes sluiten naadloos aan op de bestaande knooppunten.

Hoe gebruik je wandelknooppunten?

Begin zeker bij een regio waar je graag zou willen gaan wandelen. Kijk na welke gebieden je wil verkennen en verbindt ze met elkaar. Je kan zo meerdere gebieden verkennen zonder je weg kwijt te raken.  De nummers op de paaltjes wijzen je de weg.

Foto links : dan wandelaar linksboven op het plaatje duidt aan dat het over een wandelknooppunt gaat. De ’02’ ernaast duidt op welk kruispunt jij je bevindt. De nummers eronder geven de richting aan naar de volgende kruispunten.

Je kan de app van wandelknooppunt downloaden op je smartphone. Niet alle knooppunten staan al op de app, maar er wordt aan gewerkt. Via de website kan je je eigen route uitstippelen. Laad de uitgestippelde route op naar je telefoon en je kan meteen op weg. Geen zin in je eigen route uit te stippelen, dan beschikt de app over een ‘Surprise Me’ functie.

De app werkt ook zonder internet in de buurt. Je hoeft enkel je route op voorhand te downloaden op je telefoon. Zorg er wel voor dat je locatiegegevens opstaan onderweg, anders kan de app niet vinden waar jij je bevindt.

Wat is het verschil met een wandelroute?

Wandelknooppunten verbinden de verschillende natuurdomeinen, natuurreservaten en nationale parken voor jou met elkaar. Hierdoor kan je van domein naar domein wandelen. Je kan zelf bepalen welke domeinen je met elkaar wil verbinden.

Een wandelroute is een wandeling die voor jou reeds klaargemaakt is binnen een welbepaald domein. Deze wandelingen vindt je meestal beschreven op het infobord aan de centrale ingang van het natuurpark. Ze worden aangeduid met een gekleurde pijl zonder nummers.

De Nederlandse paaltjes hebben een andere kleur.

Kun je aansluiten op fietsknooppunten?

Fietsknooppunten zijn aangelegd voor de wandelknooppunten, het antwoord ligt dus een beetje voor de hand. De toeristische organisaties hebben op het succes van de fietsknooppunten verder geborduurd om tot wandelknooppunten te komen. Wandelen zit al jaren in de lift, het is een beetje een logisch vervolg op het succes van de fietsknooppunten.

Wandelknooppunten en fietsknooppunten gaan een beetje hand in hand. Op de vele paaltjes die je tegenkomt kan het zijn dat je zowel plaatjes voor wandelpaden als fietspaden tegenkomt. Vele natuurdomeinen combineren de fiets- en wandelknooppunten maar al te graag.

Hou er wel rekening mee dat niet alle wandelpaden even makkelijk of zelfs helemaal niet toegankelijk zijn met de fiets. Een kleine pauze tussendoor om toch even tussen de bomen te gluren kan altijd.

Het is enige antwoord is volmondig ‘ja’! Je kan fiets- en wandelknooppunten combineren zoveel je wil! Spring maar lekker op de fiets, rijdt naar een park, domein of natuurreservaat en verken dit verder te voet. Geen zin in wandelen, dan rijdt je lekker verder , het is maar net wat jij graag wil!

Knooppunten voor ruiters en menners.

Paardenliefhebber als ik ben, gaan we natuurlijk ook wel de natuur in met paard. Soms bereden en nog meer met paard en kar. Net als met de fiets of met je wandelschoenen aan, wil je niet graag de weg kwijt raken. Je route op voorhand uitstippelen is dan een must.

Door het vele succes van de fiets- en wandelknooppunten zijn er ondertussen ook talrijke men- en ruiterknooppunten uitgewerkt. Het werkt net hetzelfde als de andere knooppunten. Elk kruispunt heeft een eigen nummer, van daaruit ga je verder naar een volgend kruispunt met een nieuw nummer.

Hoe werken ze op deze website?

De domeinen waar ikzelf al op verkenning ben geweest krijgen steevast een artikel op deze website. Daarin probeer ik zoveel mogelijk te beschrijven voor wie er een goede toegang is.

Rolstoelpatiënt, met de buggy of hondenliefhebbers die hun hond graag los laten lopen, ik probeer het mee te geven in de omschrijving. Lees het na lang niet alle parken krijgen graag honden over de vloer. De smalle, glibberige paden is niet leuk voor mensen die een set wielen meer nodig hebben.

Zijn er paarden welkom? Kan je met paard en koets overal door? Kleine vragen die een groot verschil kunnen maken. Ben je niet zeker? Je mag het me altijd vragen!

Interessante artikels voor jou!

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: