17 dingen die je zeker moet weten over België
Het Koninkrijk der Belgen
Aan het hoofd van België staat een koning. Hij vervult meestal een symbolische rol om de connecties met andere landen op peil te houden. In tijden dat de mensen van de politiek niet overeenkomen is het de koning zijn taak om een toch tot een overeenkomst te kunnen komen…en dat is in België best lastig.
Het behoort tot het tweede land van de Benelux, wat de afkorting is van België, Nederland en Groothertogdom Luxemburg. Je kan meteen raden over welke 3 landen op deze website studiobenelux.com wordt geschreven
De Dappersten zijn de Belgen
De term België bestaat al eeuwenlang. Het zou zelfs al dateren uit de Romeinse tijd. Julius Caesar zou ‘Belgae’ al vernoemd hebben in één van zijn geschriften. De dappersten van de Galliërs waren volgens hem de Belgen.
Een aantal eeuwen werd deze naam niet meer gebruikt tot in de 18e eeuw de naam terug naar boven kwam. En of het nog nodig zou zijn…

Nederland of Frankrijk? Toen kwam België!
Doorheen de tijden hebben de gebieden van België tot verschillende andere landen of gebieden behoort. De belangrijkste daarvan zijn de Nederlanden, Frankrijk en de Duitsers. De landen die nu vlak naast ons liggen.
In 1830 waren de Belgen het getouwtrek van een aantal landen zou beu, dat ze de onafhankelijkheid uitriepen. Nu vieren ze elk jaar opnieuw op 21 juli hun nationale feestdag. De koning zal u dan hartelijk groeten vanuit de hoofdstad Brussel.
Lees hier mijn artikel : 9 Tips voor jouw reis door België!
3 landstalen die gebruikt worden
Met bovenstaande in acht te nemen zal je ook beter begrijpen waarom België 3 officiële talen heeft. Het land kan je best in twee delen. Aan de zijde van Nederland spreekt men Nederlands en aan de zijde van Frankrijk spreekt men Frans. Een klein deel van België dat aan de Duitse grens ligt spreekt Duits.
Het deel dat bij Nederland ligt noemen ze ook ‘Vlaanderen’ de ander zijde tegen Frankrijk is ‘Wallonië’. Om alles nog wat op te leuken spreken de Vlamingen volgens de Nederlanders dan ook Vlaams en de Walen spreken Waals. Je zal het wel merken de accenten verschillen behoorlijk.
9 provincies en 1 arrondissement
Hier vind je alle artikels over het mooiste van België!
België is verdeeld in 9 provincies en het Brussels hoofdstedelijk arrondissement. Brussel is de hoofdstad van België en daarvoor maakten ze wel even een uitzondering, terwijl het in het midden ligt van de provincie Vlaams-Brabant.
Hieronder een overzicht :
- Antwerpen
- Limburg (Belgisch)
- Oost-Vlaanderen
- West-Vlaanderen
- Vlaams-Brabant
- Waals-Brabant
- Namen
- Luik
- Luxemburg
- Henegouwen
- Arrondissement Brussel

Eten en drinken dat doen ze ‘Bourgondisch’
De Bourgondische levensstijl nemen de Belgen maar wat graag ter harte. Het betekent niet meer als ‘genieten van het leven’, liefst met een hapje en een drankje erbij.
Frieten met mayonaise en zout
De gouden staafjes die uit het frituurvet worden gehaald. Ze kunnen niet vlug genoeg smelten in je mond met wat zout en mayonaise erbij. Elk dorp in België heeft wel een frituur waar je deze lekkernij kan bestellen.
De Belgische frieten zijn ondertussen over de hele wereld bekend en worden overal geserveerd. Op menukaarten kan je ze vinden als Belgian Frites of French frites die meestal wat dikker van vorm zijn.
Chocolade , de beste is Belgisch
Reeds sinds jaren zijn vele mensen bijna verslaafd aan de Belgische chocolade. Bij veel Belgen gaat er dan ook geen dan voorbij zonder een stukje chocolade. Wereldberoemd is dit heerlijke hapje dat verkrijgbaar is in vele soorten!
Brusselse of Luikse wafels

Overheerlijk tussendoortje! De grote rechthoekige Brusselse wafel met de grote ruiten worden geserveerd met bloemsuiker, slagroom, aardbeien, chocoladesaus of alles tegelijk.
De Luikse wafel is meestal wat kleiner en een beetje rond. Ze bevatten meestal kleine suikerbolletjes die heerlijk knapperig zijn tussen je tanden.
Doe er maar een biertje bij!
Met meer dan duizend soorten bier vindt je hier altijd wel ergens wat te drinken. Het wordt geserveerd bij je maaltijd net zoals wijn. Bij een aperitiefhapje smaakt het heerlijk en ook na het eten smaakt een ‘frisse pint’ voortreffelijk.
Doorheen België vindt je talrijke brouwerijen en ook abdijen hebben hun eigen bier en kaas. Laat je verrassen door een blond of donker bier…het kan wel zijn dat je even moet uitkijken met het gehalte van alcohol. Vrouwen die graag lekker zoet drinken, proberen best een ‘kriek’.
Aardbeien, witloof, spruiten en nog zoveel meer
En nog zo veel meer lekker dingen die lokaal geteeld worden op de Belgische boerderijen. Culinaire en kookliefhebbers vinden hier zeker iets om mee aan de slag te gaan in de keuken.
Wanneer België ‘rood’ kleurt
In de vlag van het land komt de kleur rood al heel opvallend voor. De verticale strepen zwart-geel-rood kenmerken het hele land en wordt wel eens buiten gehangen met de nationale feestdag op 21 juli.
Wanneer onze voetballers goed scoren op een Europees of Wereldkampioenschap kleuren de straten rood…knalrood! Alle rode vlaggen worden boven gehaald en uitgehangen uit ramen of aan auto’s. De rode t-shirts doen een extra duit erbij net zoals de ‘duivelse hoorntjes’ die je aan de venster van je auto kan hangen.
Rode Duivels, Belgian Red Flames en Red Lions
Je hebt het al door onze nationale voetbalploeg noemen we de ‘Rode Duivels’. Nee, hier stopt de rode kleur niet! De nationale damesvoetbalploeg noemen we de ‘Red Flames’ en de nationale hockeyploeg zijn de ‘Red Lions’…alles geven voor de kleur van de liefde.
Over Duivelse kasseien rijden
De Ronde van Vlaanderen is samen met Luik-Bastenaken-Luik wellicht de meest bekende wielerwedstrijd van België. Fietsen over de ‘kinderkopjes’ of kasseien is voor de meeste wielrenners echt afmattend. Voor vele liefhebbers is deze route ook toegankelijk het weekend voor deze wielerwedstrijd.
Onderschat bij de Belgen zeker niet het wielrennenbloed dat door hun aderen stroomt. Of het nu door de modder is tijdens het veldrijden of op de weg…het blijft leuk om naar te kijken en de sfeer op te snuiven.
Brussel : de hoofdstad van Europa
Net als de Eifeltoren het symbool is voor Parijs, zijn de metalen ballen van het Atomium het symbool voor Brussel. Het was niet de bedoeling dat dit monument bleef staan na de wereldtentoonstelling van 1958, gelukkig is het veel te mooi om weg te doen.
Brussel is ook meteen het middelpunt voor allerlei politieke zaken. De Europese wijk is het centrum voor de personen die beslissen over de wetten die In heel Europa dienen nageleefd te worden.
De politiek naast je neerleggen kan je door een bezoekje aan ‘Manneke Pis’ of het minder bekende ‘Jeanneke Pis’. Combineer het gezellig met een Brusselse wafel en een biertje. Brussel zal je op vele manieren kunnen bekoren.
Zee, platteland en bergen : ze hebben het allemaal!
Veelzijdig als dit land is van mensen, talen en cultuur is dit een land van veel natuurschoon. Het hele land geniet van verschillende contrasten.
Het weten wordt geflankeerd door de Noordzee, je vindt hier talloze plekken waar je door de tuinen kan struinen en even natte voeten kan krijgen aan het strand. De kustlijn is behoorlijk toeristisch opgevat, je zal dus geen honger of dorst hebben.
Vanaf de grens met Nederland, gaat het landschap van vlak naar heuvelachtig tot bergen in het zuiden van het land. Vele rivieren, vennen en moerassen zullen je kunnen bekoren.
Langs kastelen en abdijen
België is rijk aan kastelen en adbijen. Het zou zelfs het land zijn met de meeste kastelen per vierkante meter. De prachtige gebouwen zijn veelal een prachtige uitvalsbasis om een heerlijke wandeling of fietstocht te kunnen maken.
Op de rug van het Belgisch trekpaard
Het grote, sterke, stevige paard kreeg de naam van Belgisch of Brabants trekpaard mee. Je kan het overal nog bewonderen en aan het werk zien. Garnaalvissers nemen ze maar wat graag mee naar de zee om hun stevige netten en manden vol garnalen te dragen.
Natuurbeheerders gebruiken de trekpaarden om bomen uit het dichte bos te slepen. Huifkartochten worden meestal gemaakt met een Belgische trekpaard voorop. Deze paarden zijn beresterk en toch ontzettend lief…zorg alleen dat ze niet op je tenen gaan staan.
Lees hier : 17 dierentuinen en wildparken in Vlaanderen en Wallonië voor jou op een rijtje gezet!
Carnaval en stripalbums
Verkleden tijdens carnaval en lang niet alleen in Aalst
Het begin van het jaar wordt steevast ingezet met een verkleedpartijtje. Nou, niet zomaar verkleden, de vele carnavalsverenigingen zijn meestal het hele jaar door bezig met de juiste kledij samen te stellen en het maken van de mooiste praalwagens.
Jaarlijks rijden deze praalwagens uit rond de periode van ‘half-vasten’ en de ‘vasten’. Vlak voor de vastenperiode van Pasen (een christelijk feest), vieren ze nog even feest vooraleer de vastenperiode aan te vangen.
Carnaval is nog even de spot drijven met het leven, gek en uitbundig doen voor je kan uitkijken naar de chocolade eitjes met Pasen. Je kan de praalwagens doorheen heel België terugvinden. De grootste kloppende harten vindt je in Aalst (Oost-Vlaanderen) en rond St-Vith (Oostkantons).
Wegduiken in de sofa met een stripalbum
Suske en Wiske, Jommeke, Kiekeboe, Kuifje, Nero…het zijn maar enkele namen uit de honderden stripalbums die in België verkrijgbaar zijn. Deze getekende boeken worden gelezen door jong en oud. Meestal bevatten ze gewoon grappige verhalen, sommige verhalen zijn bedreven om ook een stukje geschiedenis in op een leuke manier in hun boeken te verwerken. Veel kinderen worden zo echte leesfanatiekelingen!
Een aantal beter bekende series zoals K3 en FC de Kampioenen hebben ook hun eigen stripreeks gekregen. Ze worden als zoete broodjes verkocht, doorheen het jaar , maar ook op de Boekenbeurs die jaarlijks in Antwerpen rond het begin van november wordt gehouden.
Interessante artikels voor jou!
- Uitkijktorens in de Belgische kempen
- Ontdek 17 dierentuinen en wildparken verdeeld over Vlaanderen en Wallonië
- 9 tips voor jouw reis door België
- 14 leukste citytrips van de Benelux
