9 Tips voor jouw reis door België

België : het land met veel mogelijkheden

Omringd door 4 andere landen en de Noordzee, dat zorgt ervoor dat België voor iedereen wat te bieden heeft. De zee en het platteland dat zich graag laat omvormen tot bergachtige streken in het zuiden van het land. Je vindt het hier allemaal!

Gelegen naast buurlanden Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk

Het noorden van België sluit aan met Nederland. De taal van de mensen zal je verraden dat je de grens hebt overgestoken. Een aantal natuurwerkers hebben de handen in elkaar geslagen om op de grensstreek kleinere natuurdomeinen bij elkaar te laten aansluiten…hier is de grens dus veel minder zichtbaar.

Links : een foto van een wandeling langs rivier de Trôs-Maret, regio Malmedy (provincie Luik)

Het oostelijke deel ligt vlak naast Duitsland en Groothertogdom Luxemburg. Deze zijde van België worden dan ook de Oostkantons genoemd. Haal je beste Duits maar boven een deel van de bevolking is hier Duitstalig.

Het warme zuiden richting Frankrijk brengt ons bergen en stromende rivieren. Dagenlang kan je hier lopen door de meest ongerepte natuurdomeinen. Doe maar stevige wandelschoenen aan om van rots tot rots te klauteren. Kajakliefhebbers halen hier hun hartje op, op de kolkende rivieren.

Wat heeft België jouw te bieden?

België een land van vele contrasten, eventjes op een rijtje, wat je mag verwachten in welke provincie.

Weetjes over België

Zee

Platteland /heuvelachtig

Bergen

 • Provincie West-Vlaanderen

Lees hier : 12 dingen die je zeker moet meenemen op je daguitstap naar zee!

Wat te doen in België?

De vraag is eerder…wat kun je niet in België? de enorme diversiteit van dit land zorgt ervoor dat je eigenlijk alles kan. Wandelen, fietsen, moutainbiken, paardrijden, kajakken,… Even op een rijtje waar je best wat kan doen.

TIP : in mijn artikels over de natuurgebieden geef ik je graag extra info mee. Ben je welkom met de hond, fiets…en is het toegankelijk voor minder mobiele mensen of mensen met paard en koets.

Lees hier mijn artikel : 17 prachtige dierentuinen in Vlaanderen en Wallonië!

Wandelen en fietsen door België

Zowel wandelaars als fietsers kunnen heel België benutten. Elke regio heeft wel zijn eigen wandel- en fietsroutes voorhanden. De keuze die er is, is enorm. Veel natuurdomeinen hebben hun eigen routes voor je klaar liggen.

Uitgelezen regio’s zijn de Oostkantons, de Ardennen, de groene gordel rond Brussel en ook de duinen van Het Zwin in Knokke aan zee.

Wil je zelf je route uitstippelen? Lees dan even mijn artikel over de wandelknooppunten na. Het is een ontzettend leuke manier om zelf te bepalen waar je heen wil gaan.

Dagenlang vertoeven in de bossen, onderweg kamperen om na tientallen kilometers te zeggen ; zijn we er nu al. De groteroutepaden zijn er dan voor jou, ze zijn er voor wandelaars en fietsers.

De Europese route E2 brengt je van Schengen in Groothertogdom Luxemburg helemaal naar de Noordzee. Wil je ‘dwars door België’ is dit een prima plan. Verder wandelen op deze route kan naar Nederland of Engeland.

wandeluitrusting wandelen wandeltocht

Mountainbiken van rustig naar onstuimig

De kempische regio rond Kasterlee en Herentals (provincie Antwerpen) is uitermate gekend voor de vele MTB-routes. De mulle zandgronden geven je de mogelijkheid om even lekker los te gaan.

Mountainbikers die houden van vele ups- en downs in de bergen kunnen zich uitleven in de provincie Limburg, in het nationale park de Hoge Kempen. Ook op het verleden van de steenkoolmijnen van Be-mine liggen enkele parcours klaar die wat lef vragen.

mountainbike mountainbikeparcours B-mine limburg België
Mountainbiken in B-mine

En jawel, in Wallonië worden de bergen nog wat steviger en ook daar liggen tal van routes. In de regio van Houffalize is het middelpunt voor de MTB-liefhebbers.

Meerdere mountainbikecups worden daar georganiseerd, net zoals je daar vele bikeparcours kan vinden. Eén van deze bikeparcours ligt vlak bij Malmedy in Ferme Libert, wat eveneens een prachtige regio voor wandelaars. Een ander parcours kan je vinden in Sankt-Vith.

Paardrijden aan de zee en in Belgisch Limburg

De provincie Limburg is koploper als het aankomt op het ontvangen van paardenliefhebbers. Je kan er vele restaurants en horecagelegenheden vinden waar je even kan pauzeren.

Vele B&B’s zijn erop voorzien dat jouw paard ook een plaatsje krijgt in de stal of weide om de nacht veilig door te komen. Na een heerlijke nachtrust kan je opnieuw de bossen ontdekken met je dierbare vriend.

Aan zee is er ruim plaats voor mens en dier. Zowat alle steden hebben parkeerplaats of een manege voor je paard. De beste periode om de zee op te zoeken is het voor- of najaar.

Tijdens het hoogseizoen is het niet altijd toegelaten om het strand met paard of hond te betreden, of enkel tijdens bepaalde uren. Kijk voor vertrek even op deze website van ‘de Kust‘.

reizen België Benlux koetsentocht paardrijden

Met de auto door prachtig België

De ideale manier om op een korte tijd veel te kunnen zien. Stap je auto in en ontdek de mooiste dorpjes, monumenten en natuurgebieden van België. Jij bepaalt helemaal zelf waar je even een halte inlast om de benen te strekken.

Gebruik eens het openbaar vervoer

Geen stress, geen haast, even wachten tot trein, tram of bus langs komt. Ben je in het bezit van een smartphone, kan je met de app’s van NMBS (treinmaatschappij) en De Lijn (tram en bus) makkelijk checken hoe jij op je bestemming komt.

Waterliefhebbers bij de zee of een kolkende rivier

Liefhebbers van een rustige kajaktocht zijn in de provincie Antwerpen op hun plaats. De rivier de Nete heeft er zoveel vertakkingen dat deze ideaal zijn om met je kajak te leren besturen.

Onstuimiger gaat het er aan toe op de kolkende rivier van de Ourthe. Geoefende kajakkers halen hier hun hartje op, neem de eerste keer zeker een gids mee.

Belgische citytrips

Het bruisende stadsleven waar je dag en nacht mensen tegenkomt. Een museumbezoek, een dagje shoppen of een stadswandeling maken.

Citytrips die je zeker eens moet maken

Nee, deze onderstaande lijst is zeker niet volledig, er zijn nog zoveel meer mooie steden te ontdekken!

Lees hier mijn artikel : De 14 leukste citytrips van de Benelux!

 • Brussel : de hoofdstad van België, prachtige museums en gebouwen zoals het koninklijk paleis. Voor deze stad heb je een paar dagen nodig.
 • Antwerpen : waar de Schelde de hoofdtoon voert en je het domein ontdekt van de vele modeliefhebbers. Neem de trein en stap uit in het prachtige centraal station.
 • Gent
 • Brugge : de wereldbekende kantklossters kan je hier terugvinden. De stad die de sporen draagt van een rijk verleden van hun stoffen en kant.
 • Dinant
 • Namen
 • Luik : de oude industriestad die omgetoverd werd tot met een moderne look. Hier gaan oud en nieuw hand in hand.
 • Hasselt
 • Leuven
 • Mechelen : waar de afgeknotte toren van de St-Romboutskathedraal het symbool is. In dezelfde stijl vindt je nog vele oude gebouwen die deze stad siert.
 • Kortrijk
 • Turnhout : de stad in het hart van de Belgische Kempen. De stad waar het kaartenspel een plaats heeft gevonden op het lokale bier.
 • Tongeren
 • Veurne
 • Verviers

Genieten van je nachtrust!

Kamperen of vrij kamperen

De manier van Slow Travel wordt steeds populairder. Vertrek met je gevulde backpackrugzak vanaf je voordeur en stap letterlijk meteen op je reis.

Onderweg kan je overnachten op de vele campings of op een plekje waar het is toegestaan om vrij te kamperen. Doof bij vertrek steeds goed alle vuren zodat je niet ongewild een natuurbrand doet ontstaan.

Liever een hotel of B&B

Wat comfortabeler is een hotel of Bed & Breakfast. Je kan er altijd genieten van het nodige sanitair en na een goede nachtrust genieten van een heerlijk ontbijt!7

kamperen survival buiten leven

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: