B-mine, Beringen (BE)

In het verleden van de steenkoolmijnen vindt je altijd een plan B.

wandelen b-mine terril 2 natuurwandeling Limburg België Benelux

Duik even onder in het verleden van de ontginning van de steenkoolmijnen. Lang voordat er zonnepanelen bestonden verwarmden de mensen zich met dit zwarte goud.

De hele site is zo groot dat je er meerdere dagen kan spenderen om alles gezien te hebben. Goed of slecht weer…geen excuus om hier geen kijkje te nemen, want er is altijd een plan B op B-mine.

Avonturen beleven met de kinderen op de Avonturenberg

Van ver zie je de witte palen staan op de Avonturenberg. Je kind zal zich dan ook aangetrokken voelen tot deze berg. Je kan jezelf al klimmend en klauteren de berg opwerken of via de trap die je aan de rechterzijde vindt.

Je kinderen maken zich hier letterlijk zwart op deze berg, de zwarte ondergrond doet je denken dat je tussen het steenkool aan het spelen bent. Kledij om te ravotten is hier aangeraden.

Bovenaan is een heerlijke kuil gemaakt waar je verder in kan ravotten, picknicken of even genieten van het uitzicht. De berg staat tussen de wat hogere Terril 2 en de achterzijde van de mijnsite. Je komt ogen tekort op deze berg.

wandelen b-mine terril 2 natuurwandeling Limburg België Benelux
Zicht op de Avonturenberg, helemaal links licht Terril 2

Duiken, snorkelen,  glijden en zwemmen in het water

Vlak naast de avonturenberg kan je duiken en snorkelen tussen ruim 3000 vissen in het centrum van Todi. Je kan hier een duikopleiding volgen of langs de buitenzijde aan het aquarium kijken naar alle vissen en zwemmers die langs komen.

Vlak ernaast ligt het zwembad met tal van glijbanen waar je kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven en genieten van de waterpret. In de zomer kan je terecht in het buitenbad met ligweide.

Geschiedenis opsnuiven in het steenkoolmuseum

Wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van de steenkoolmijnen kan terecht in het steenkoolmuseum. Je wordt er rondgeleid door een verzameling aan objecten die de arbeiders nodig hadden om hun werk te kunnen doen zo diep onder de grond.

Het museum herbergt tal van objecten die ook afkomstig zijn van de naburige steenkoolmijnen. Je merkt dat er een grote verbondenheid was tussen elkaar, de teamgeest had je immers nodig om jezelf en anderen te verzekeren om opnieuw veilig en wel bovengronds te komen.

wandelen b-mine mijnmuseum Limburg België Benelux
De site in het klein nagebouwd
wandelen b-mine mijnmuseum Limburg België Benelux
Een ondergrondse opstelling

Een rondleiding hoe het leven onder de grond was, kan je hier een paar keer per dag volgen. Het leven op bijna 800 m onder de grond wordt je verteld door één van de vrijwilligers die zelf nog mijnwerker is geweest. De passie voor zijn beroep en kennis van zaken doen hem veel eer aan.

Raak in de ban van de mijnwerkers en voel je zelf een beetje mijnwerker. Je komt meteen te weten hoe er paarden zo diep onder de grond konden komen, hoe jij je boterhammen best bewaard en waarom er alleen maar naaldbomen gebruikt werden in de mijnen.

Wandelen in de natuur rond de steenkoolmijnen

Tip : tal van wandelkaarten kan je verkrijgen (mits kleine bijdrage) in het Toeristisch Onthaalcentrum van Limburg

Uitkijken vanop  Terril 2

wandelen b-mine terril 2 natuurwandeling Limburg België Benelux

Op het eerste zicht is het een doodgewone berg waar je op terecht komt, was het niet dat onder de grond deze berg het afval van de mijnen herbergt.

Een ophoping van 100 m werd omgetoverd tot een natuurpark waar nu gras, heide, kruiden en bomen op mogen groeien.

Bovenop het kijkplatform heb je een immens uitzicht over de omgeving. De achterzijde van de steenkoolmijnen en de stad Beringen kan je van hier bewonderen. Je ziet vanaf hier ook de skischans van Peer staan. Een zicht van 360° rondom te berg staat je te wachten als je het grindpad hebt beklommen.

wandelen b-mine terril 2 natuurwandeling Limburg België Benelux
Uitzicht over Beringen vanop Terril 2

Rondom de Terril ligt een verhard pad in asfalt waar je ook met de rolstoel en buggy makkelijk over kan. Uitkijken op de berg met je rolstoel of buggy is helaas niet mogelijk.

Wandelen in de Vallei van de Zwarte Beek

Terril 2 sluit vlak aan het natuurgebied van ‘de Vallei van de Zwarte Beek’. Heb je dus zin in een leuke wandeling kan je hier makkelijk aansluiten. Het hele gebied is goed voor 1500 hA. De kronkelende loop de Zwarte Beek staat hier centraal

Heide gebieden, stuifduinen van kurkdroog zand tot natte voeten krijgen in de vallei. Het hele natuurgebied herbergt een enorme variatie waar je ook paarden, koeien en schapen kan tegenkomen.

wandelen b-mine terril 2 natuurwandeling Limburg België Benelux
Vanop Terril 2 uitkijken naar de Vallei van de Zwarte Beek

Wandelen langs de huizen van de arbeiders

Je kan hier een wandeling van 4.5 km maken die je door de straten leidt waar de huizen staan van de mijnwerkers. Stuk voor stuk hebben ze een prachtige uitstraling. Ze werden meestal met 2 vlak naast elkaar gebouwd.  

Rondom de huizen werden sportvelden aangelegd, scholen, kerken, winkels…kortom alles wat deze site nodig had om de +/- 6000 werknemers een woonplaats te geven.

De tuin van de directeur werd recent opnieuw aangelegd en toegankelijk gesteld voor publiek. In het park dat tuinen in Franse en Engelse stijl omvat kan je genieten van de rust. De oude woning is helaas na een brand een ruïne geworden.

Mountainbiken op de Avonturenberg

Een mountainbikeparcours van beginneling tot gevorderden vindt je op deze berg. De hele achterzijde van de berg werd hier vrijgemaakt om je uit te leven met je mountainbike.

Aan de voorzijde kan je even snel een blik werpen op de achterzijde van de steenkoolsite. Een trainingsparcours met houten bruggetjes en andere uitdagingen is hier voor je klaar gelegd.

Andere steenkoolmijnen in de omgeving die je kan bezoeken

Belgische steenkoolmijnen

  • C-mine in Genk (Winterslag) : een site die overgeschakeld is naar veel kunstprojecten, bedrijvensite. Je kan er ook meteen op expeditie door de oude steenkoolmijn
  • Blegny-Mine in Blegny : hier kan je nog afdalen in de steenkoolmijnen en erkend als Werelderfgoed door Unesco samen met  1 nog 3 andere mijnen in Wallonië (andere zijn La Louvière, Marcinelles en Hornu)

Nederlandse steenkoolmijnen

De Nederlandse steenkoolsite die je kan bezoeken vindt je in Valkenburg, Heerlen en Kerkrade. In totaal waren er twaalf mijnen, allen zijn ze gesitueerd aan de rand van Duitsland voornamelijk in Nederlands-Limburg.  

Mijnen in Groothertogdom Luxemburg

In de provincie Luxemburg in België en Groothertogdom Luxemburg zal je nog andere mijnen treffen. In deze regio won men vooral ijzererts en koper. Vooral de regio die grenst met Frankrijk is hiervoor gekend.

  • Stolzembourg (Lux) : kopermijnmuseum van 500 jaar oud
  • Nationaal Mijn Museum, Rumelange (Lux) : de mijn waar ijzererts werd gewonnen

Bezoekadres en toegankelijkheid van B-mine

Niet overal kan je komen met je rolstoel of buggy, voor de Terril en Avonturenberg zijn moeilijk. Je kan wel onderaan de bergen lekker rondrijden.

Adres : Koolmijnlaan 201, 3582 Beringen

Parking is voorzien achter en tussen de bestaande gebouwen.

Interessante artikels voor jou!

wandelen wandelschoenen wandeluitrusting tips aankoop
wandelen wandeltip tulpenvelden tulpen Holland Nederland Benelux
wandelen ontdekken Provincie Limburg Vlaanderen België Benelux

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: