Wandelen langs tulpenvelden

Genieten van kleurrijke tulpen

Uren en dagenlang kan ik vertoeven…tussen de geuren en kleuren van de tulpenvelden. Met het voorjaar in het zicht komt het verlangen weer dichterbij om de gebieden waar je de mooiste tulpen kan vinden weer op te zoeken.

De kleurenpracht trekt jaarlijks duizenden mensen aan om dit schouwspel te bewonderen. Vele foto’s worden er gemaakt en over op internet en sociale media verspreid. Je zou enkel nog de geur in de foto moeten kunnen verwerken…dan is het pas echt lente!

tulpen tulpenvelden tulips tours Nederland Benelux

De heerlijkste geuren en prachtigste kleuren : de tulpen geven het beste van zichzelf om voor jou te schitteren. Net voor ze letterlijk hun hoofd verliezen en daarna over de hele wereld worden verspreid om opnieuw te kunnen bloeien.

Waarom worden zoveel tulpen geplant?

De tulpen worden door de boer aangeplant zodat hij zeker is dat de juiste kleur, vorm en type is aangeplant. Na een wettelijke keuring worden de koppen van de bloemen machinaal afgesneden. Men noemt dit ‘bloemen koppen’. Nadat de bloem is gekopt kan de bol nog een paar weken extra doorgroeien.

Wanneer de bol groot genoeg is kan deze getransporteerd worden over de hele wereld. Zo kan je de tulpen overal tegenkomen. Ze zijn immers ontzettend geliefd en gegeerd door vele bloemenliefhebbers. Wie is er niet gek op een bloem die altijd weer het mooie weer aankondigt.

tulpen tulpenvelden tulips tours Nederland Benelux koppen
tulpen tulpenvelden tulips tours Nederland Benelux koppen

Wanneer kan je tulpenvelden bezoeken?

Elk jaar weer vanaf het tweede deel van maart tot begin mei verandert een deel van Nederland in een prachtig, kleurrijke bloemenzee. Nadat de krokussen en hyacinten zijn uitgebloeid in het vroege voorjaar komen steevast de tulpen tot bloei.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan je vanaf half april de tulpenvelden zien bloeien. De tulpen zijn meestal eind april op hun  mooist.

Wil je de tulpenvelden bezoeken onder begeleiding van mensen die de streek door en door kennen? Dan kan dat met Amsterdam Lake Districttours. Zij richten de ‘Tulip Tours’ in en kunnen een tour maken op jouw maat!

tulpen tulpenvelden tulips tours Nederland Benelux

Waar kan je de tulpen vinden?

De provincies Flevoland, Zuid- en Noord-Holland staat uitermate bekend voor hun tulpenvelden. De gebieden liggen vlakbij de grootsteden Amsterdam en Den Haag.

De bekendste gebieden vindt je dan ook in deze streek. De grond is in die regio uitermate geschikt voor het kweken van tulpen.

  • Keukenhof : is wellicht het meest gekende gebied. De tuin die vlak naast het kasteel ligt wordt elk jaar omgetoverd tot één van de mooiste bloemenzeeën. Het park is een wereldwijd begrip geworden dat jaarlijks door duizenden mensen wordt bezocht.
  • De top van Noord-Holland : combineer tulpenvelden, de zee, de duinen en de typische molens met elkaar. Je ziet ze hier allemaal op een boogscheut van elkaar. Tussen Petten, Callantsoog, Julianadorp en Den Helder, die vlak aan de kustlijn liggen, zijn de grootst aaneengesloten tulpenvelden terug te vinden.
  • Bollenstreek van Katwijk en Noorderwijk : hier kan je de tulpen combineren met de bloemencorso’s en de zee.  
  • Flevoland : een provincie dat wordt gevormd door een eiland en een ander deel dat aansluit bij de provincie Overijssel. Hier vindt je ook de langste tulpenroute terug van wel 100 km. Het hele eiland lijkt wel bezaaid met kleurenpracht.
  • Zeeuws- Vlaanderen : een heel andere zijde van het land, maar ook hier vond ik een aantal  prachtige tulpenvelden terug. Vooral de streek rond Hulst verraste me door de kleurenpracht.
tulpen tulpenvelden tulips tours Nederland Benelux

Tulpenroutes verkennen : wandelen, fietsen, met de auto, een ballonvaart of de helikopter.

De tulpenroutes kan je op verschillende manieren verkennen. Meerdere wandelroutes worden uitgestippeld langs de kleurrijkste velden. Ook fietsroutes en autoroutes worden overal ingericht.

De locale instanties geven je vlak voor de opening van het seizoen de nieuwe routes voor je vrij. Elk jaar weer zoeken ze voor jou de mooiste route uit.

Wie een keertje wat anders wil kan een ballonvaart of helikoptervlucht boeken. Een adembenemend uitzicht over de vele velden vanuit de lucht is gegarandeerd.

Tussen de routes zijn er speciale plaatsen gemaakt waar jij jouw ultieme foto mag maken. De velden op eigen houtje betreden mag niet. De bloemen dienen immers voor de kostwinning van de boer, beschadigde bloemen leveren niets op.

Tulpen plukken en andere activiteiten

Een aantal velden worden geselecteerd voor de vele bezoekers die graag een bosje tulpen mee naar huis nemen. Tegen een kleine kostprijs pluk jij jouw eigen tulpenboeketje bij elkaar.

tulpen tulpenvelden tulips tours Nederland Benelux

Naast het tulpen plukken worden nog tal van andere evenementen georganiseerd. Cursussen tulpen fotograferen, een kijkje nemen bij de boer, bloemencorso’s die zowel in Nederland als België worden georganiseerd,…Natuurlijk kan je op verschillende plaatsen genieten van een hapje en een drankje.

Geniet volop van hectaren kleurrijke bloemen!

Interessante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: