Uitrusting

De juiste wandeluitrusting kiezen!

Voor je op stap gaat, is het belangrijk om te weten waar je naartoe gaat! Hoe ver wil jij de natuur in?

Is het een korte wandeling of ga je met je eigen tent kamperen ergens op een nog voor jou onbekende plaats.

Inspiratie genoeg te vinden in mijn 100 Hotspots van de Benelux of in het lijstje met al mijn artikels.

wandeluitrusting wandelen wandelaar basisuitrusting tips

Ben je nog niet in conditie, begin dan niet meteen aan een wandeling van 10 km, start liever met een tocht van +/-3 km. Er zijn heel veel mooie wandelingen die een kortere lengte hebben, en toch mooie pareltjes tevoorschijn kunnen brengen. Meestal staan er tijdens de aangeduide wandelroutes wel een paar rustbanken onderweg, zodat je even op adem kan komen.

Ga je graag met de tent kamperen? Bekijk dan deze checklist voor kampeerders!

Bouw de lengte van je wandelingen geleidelijk op! Als 3 km je makkelijk afgaat en de dag nadien geen spierpijnen vertoont, kun je het aantal kilometers de volgende keer wat opdrijven. Wellicht moet je dan ook wat extra tijd vrij maken, een langere wandeling brengt ook een langere wandeltijd met zich mee!

Lees hier mijn 11 cadeautips voor wandelaars!

Wandelschoenen en zo

#Stapschoenen

Schaf jezelf een stevig paar stapschoenen aan, liefst waterdichte! Je weet nooit op voorhand hoe de wegen, bospaadjes of landerijen erbij liggen. Vooral in de winter na veel regen, zijn stevige stapschoenen geen onoverkomelijke luxe.

Heb je net nieuwe stapschoenen gekocht, loop ze dan eerst een aantal keer in. Ga er bijvoorbeeld eens mee naar de bakker of slager. Doe een aantal korte wandelingen, voor je aan die lange wandeling begint. Anders krijg je vast en zeker pijnlijke voeten!

Wandelschoenen wandeluitrusting wandelen België. Nederland Benelux

Wandelschoenen zijn de laatste jaren steeds stijlvoller geworden, zowel de schoenen voor mannen als voor vrouwen. Klik op de afbeelding voor nog meer inspiratie!!!

#Kousen

Kousen zijn wellicht nog belangrijker dan je schoenen. Het kan ontzettend vervelend zijn als je kousen niet goed zitten. Je wil niet halfweg een aantal blaren oplopen die je dagenlang van de nodige pijn bezorgen.

Investeer daarom zeker in een aantal paar goede kousen, lage voor in de zomer, halfhoge voor het tussenseizoen en de lekker lange voor de winterse warme wandelingen…Het is echt geen overbodige luxe.

#Steunkousen of compressiekousen

Heb je last van een slechte bloedcirculatie, opgezette benen of spataders dan kunnen steunkousen, of ook wel eens anders genoemd als compressiekousen, voor jou een oplossing zijn. Steunkousen stimuleren namelijk jouw bloedcirculatie.

Ze bestaan in verschillende categorieën, afhankelijk van hoeveel last jij hebt van je benen. Vraag zeker raad hierbij aan je huisarts, deze kan adviseren welke categorie van kousen het meest geschikt voor jou is.

Wandelstokken

#Extra steunstokken

Wil je je benen, enkels en andere spieren een beetje ontlasten? Wil je extra steun of wat rechter lopen en zo meer uithoudingsvermogen verkrijgen? En heb je stevige armen die jouw benen wat extra kracht kunnen geven? Dan kun je makkelijk een paar wandelstokken aanschaffen!

Wandelstokken zijn hip! Ik zie meer en meer mensen zichzelf een paar wandelstokken aanschaffen. Vooral als je de bergen in trekt, zijn ze een extra hulp tegen uitschuiven of vallen. Met een zwaar geladen rugzak kun je met een paar wandelstokken ook beter je evenwicht bewaren.

Powerfood

#Eten en drinken

Hoe lang of kort mijn wandeling ook is, ik neem altijd wat eten en drinken met me mee. Soms worden die korte wandeling wat langer door de mooie omgeving.

Een heerlijke buitenwandeling doet je altijd wel wat meer eten dan normaal. Neem dus wat of frisdrank mee met een lekker snack of picknick.

Handige dingen voor wandelaars

#Accessoires

  • papieren zakdoekjes : niet alleen als je verkouden bent maar ook omdat niet overal een toilet voorhanden is en je soms wel eens hoognodig moet, heb je gemorst met eten of drinken dan zijn ze evenzeer een grote hulp
  • papier en balpen…of toch maar je smartphone : leuke mensen ontmoet? schrijf hun gegevens op of bewaar ze op je smartphone. Krijg je een visitekaartje…neem er dan een foto van, zo raak je het minder makkelijk kwijt!
  • keelpastilles of ander snoepje : geen honger maar toch een droge mond, even een andere smaak met een snoepje
  • Kaart of gps systeem
  • plastic zakje : lekt je flesje drinken of heb je afval van eten… dat los je op met een plastic zakje, het zakje gaat thuis makkelijk in de vuilbak. Een fotocamera beschermen voor de regen: haal het plastic zakje boven!

Ben je bang van insectenbeten? Dan bestaat er een handige pen die een vloeistof bezit waarmee je je huid dadelijk kalmeert. Gebruik hem na muggenbeten en zelfs bij een wespenbeet kalmeert je huid zienderogen!

Zo verlos je jezelf van een opgezwollen huid, onnodige jeuk en minimaliseer je allergische reacties.

Regenkledij

wandeluitrusting
Kleding, schoenen, en andere uitrusting van Jack Wolfskin…altijd een goede keuze!
Klik hier voor meer info!

#Een goede jas

Onontbeerlijk in onze landen is een goede jas! Voorzien van alle gemakken en leuke zakken. Beschermend tegen wind en kou. Ga je voor een camouflagekleur of juist een opvallende, jij kiest!

Maak je outfit tegen de regen compleet met een regenbroek, regenlaarzen of een schitterende paraplu!

Zonnebescherming

#Zonnecrème

De eerste zonnestralen op je gezicht…zo héélijk om te genieten! De eerste zon, de nieuwe lente alles ontluikt en iedereen komt opnieuw naar buiten.

Die eerste zon kan heel sterk zijn, en je huid doen verbranden. Ben je gevoelig aan zonnebrand, vergeet dan zeker niet om een zonnecrème mee te nemen om jezelf te beschermen tegen verbranden.

Zonnecrèmes bestaan ook in een handige spuitbus, en beperk je het morsen op kledij. Koop een kleine bus om mee te nemen op je wandelingen, zo beperk je het gewicht dat je mee gaat dragen.

#Zonnebril

Je ogen verdienen voornamelijk bij stevige zon een extra bescherming. Verwen ze met een coole zonnebril die ze tegen UV-stralen beschermen. Heb je je zonnebril niet nodig, steek hem dan in een doosje, zodat hij niet beschadigd raakt.

Wandeluitrusting Zonnebril zonnebescherming voor je ogen

Heb je een bril dan bestaan er allerlei opzetmonturen om van jouw bril een fancy zonnebril te maken. Je hebt modellen die je over je bril heen zet, en je hebt er die omhoog kan klippen als je even je zonnebril niet nodig hebt.

Ook voor kinderen bestaan er verscheidene hippe zonnebrillen. Bescherm de jonge oogjes tegen de zon!

Zelf ben ik overgeschakeld van brildrager naar lenzen, bij regenweer scheelt dit veel ellende. Voornamelijk in het begin zijn lenzen wat geknoei, eens dat je het in- en uitdoen gewoon bent is het een zege. De coolste zonnebrillen liggen nu voor jou klaar!

Interessante artikels voor jou!

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: