De 14 leukste citytrips van de Benelux

14 steden in Nederland, België en Luxemburg die je zeker moet bezoeken tijdens je citytip

Het ultieme lijstje met steden waar je zeker een kijkje moet gaan nemen als je in België, Nederland of Luxemburg, of kortweg Benelux, bent. Tijdens het maken van deze lijst vielen het me op dat ze allen iets hebben met…water!

Alle onderstaande steden liggen aan een rivier. Meestal stroomt deze dan gezellig door de stad heen in grote of kleinere vorm. De stad die het minst profijt heeft van het water is Brussel. Het kanaal Brussel-Charleroi stroomt gezapig langs de zijkant, niet getreurd…wie Manneke Pis is zijn stad heeft staan, heeft altijd water!

Wandelen, fietsen bus of met de boot op verkenning

Fervent wandelaar als ik ben , ga ik graag op verkenning door de steden met mijn wandelschoenen. De laatste jaren zijn er tientallen schoenen op de markt die prettig zijn om te zien en om je eens tel pijnlijke voeten te besparen.

Getrainde wandelaars doen zich alvast goed aan de GR- of LAW-routes die ook door veel van deze steden lopen.

Fietsers kunnen in veel steden een fiets huren in de fietsstations, je kan de stadsfiets veilig achterlaten. Heb je een fiets nodig staat er altijd wel eentje op je te wachten. Voor enkele eurotjes kan je een ganse dag op stap.

Hop on / Hop off : dat is de bus die zijn stopplaats heeft aan de belangrijkste monumenten van die stad. Alle grote steden hebben wel een dergelijk systeem waar je op een makkelijke manier de hele stad vliegensvlug kan verkennen.

Met zoveel water in de mooiste steden van de Benelux heb je vast en zeker ook de mogelijkheid om met de boot door de rivieren te varen.

# 1 Rotterdam (NL)

Rotterdam kubuswoningen citytrip stadsbezoek Nederland Holland Benelux
Deze kubuswoningen vindt je aan de Oude Haven

Mijn eerste bezoek aan deze stad dateert alweer in mijn studententijd, en toch is deze stad mij altijd bijgebleven. Het moderne karakter met zijn kunstzinnige en vooruitstrevende inslag van deze grootstad is benijdenswaardig.

Met één van de grootste havens van de wereld is dit een bruisende stad langs het water. De architecturale Erasmusbrug is een technisch hoogstandje over de rivier de Nieuwe Maas. Bezoek zeker een plaats waar je een hoge uitkijk hebt over ‘de Hoek van Holland’, de vele waterwegen zullen je zeker bekoren.

# 2 Antwerpen (BE)

Antwerpen station citytrip stadsbezoek België Benelux

Een andere havenstad en wereldstad die eveneens ligt aan het water is Antwerpen. Neem de trein en laat deze stad je ontvangen in het prachtige stationsgebouw. Een héérlijk architecturaal gebouw dat enkele jaren geleden volledig werd aangepast aan de huidige noden van de treinreizigers.

Over de hele stad staan de moderne en de historische gebouwen mooi naast elkaar. Het nieuwe havenhuis is hier een prachtig voorbeeld van; onderaan het historische karakter behouden en bovenaan prijkt het glazen gebouw.

De hele stad heeft reeds vele inspanningen getroffen voor verkeer en bewoners. De stad wordt er elke keer nog mooier door. Via de St-Annatunnel kun je deze stad bewonderen vanaf de andere zijde van de Schelde…zeker eens doen als de avond valt en de lichtjes van de Schelde branden.

# 3 Luik (BE)

In deze stad valt het hypermoderne treinstation meteen op. Het golft zowaar mee tussen de andere gebouwen. Naast het station valt de Financietoren in Luik je zeker op, het 5e hoogste toren van België.

De hypermoderne gebouwen staan juist buiten het historische stadscentrum waar je zeker naar toe moet gaan. Ga de trappen op de Montagne de Bueren en geniet er met volle teugen over het zicht van de omgeving. Combineer zeker met een bezoekje aan de Citadel.

# 4 Groningen (NL)

De perfecte uitvalsbasis om het noorden van Nederland te bezoeken is Groningen. De bruisende stad trekt vele studenten aan die de stad jong en levendig houden. Liever wat rustiger? Zoek dan zeker de leuke binnenplaatsen op, je waant je er weg van de wereld.

Het Groninger Museum is de meest opvallende plaats van de hele stad. Het kleurrijke gebouw aan het water herbergt een museum voor moderne en lokale kunst en geschiedenis.

Groningen citytrip Groningermuseum stadsbezoek

Neem tijdens je verblijf zeker de tijd om rond Groningen een kijkje te nemen. Je kan kilometers ver genieten van de natuur op de Waddeneilanden. Een beetje dichterbij vindt je Nationaal Rijtuigenmuseum in Nienoord. Een collectie van bijna honderd koetsen kan je hier bewonderen.

# 5 Breda (NL)

De belangrijkste stad in het zuiden van Nederland, niet zover met der grens in België. Zelf slenter ik er graag door de winkelstraten langsheen de prachtige gebouwen.

Een hapje en een drankje kan je  nuttigen naast het water of op de markt. Genieten van je uitzicht doe je hier zeker, misschien heb jij al wel een slotje achtergelaten op de brug.

Breda heeft een groot adellijk verleden tijdens de Nassautijd gehad. De prachtige gebouwen zijn hier zeker een herinnering van.  Met de Baronie van Breda kom je al veel verder in de omgeving en kom je terecht in het Mastbos of de héérlijke Chaamse bossen.

# 6 Brussel (NL)

De hoofdstad van België waar de politiek nationaal en internationaal vele besprekingen houden. Vlakbij staat de koning tot hun dienst in het koninklijk paleis, waar de koninklijke familie woont er werkt. Rechtover het paleis kan je genieten van een prachtig park publiek toegankelijk.

Koninklijk paleis Brussel citytrip stadsbezoek België  Benelux

Aan de zijkant van dit park vindt je de bollenconstructie ‘het Atomium’  die overbleef na de wereldtentoonstelling. Je vindt er talrijke tentoonstellingen en vanuit de bovenste bol kan je omgeving van Brussel bewonderen.

Het historische centrum staat vol met prachtige gebouwen, voornamelijk de Grote Markt is spectaculair. Ga zeker op zoek naar Manneken Pis, hij wordt regelmatig aangekleed met andere kledij…maar hij blijft wel altijd plassen!

# 7 Luxemburg (LUX)

De hoofdstad van Groothertogdom Luxemburg is Luxemburg. Een stad dat gebouwd is met vestingen, bunkers en ondergrondse gewelven om in vroegere tijden de stad te beschermen tegen ongewenste belegeringen en aanvallen.

Het oudste gedeelte van deze stad behoort dan ook met rede tot het Unesco-werelderfgoed. De eerste vondsten van deze stad dateren al van meer dan 1000 jaar geleden. Met deze oudheden pronken is enkel maar aan te bevelen.

Luxemburg Luxembourg brug Adolf citytrip stadsbezoek Benelux
In de verte de Adolf-brug

Andere bezienswaardigheden zijn zeker het Groothertogelijk Paleis, de Adolf-brug en de Kazematten van Bock.

 De Europese wijk van Luxemburg staat bekend om de 3e belangrijkste plaats in Europa, waar onze politiekers hun onderhandelingen voeren.

# 8 Maastricht (NL)

De stad die zijn naam te danken heeft aan de rivier de Maas. Het wordt omgeven door de buurlanden België en Duitsland. Een strategisch punt om meerdere landen tegelijk te kunnen  bezoeken. De stad werd internationaal bekend door ‘Het verdrag van Maastricht’.

De stad van meer dan 2000 jaar oud ben je getuige van eeuwenoude gebouwen. Ondergrondse schuilkelders kan je hier bezoeken. Bovengronds kan je vanop de Sint-Pietersberg de ruime omgeving bewonderen in een stad waar je ook gezellig kan shoppen.

Lees hier : 100 Hotspots in de Benelux!

# 9 Gent (BE)

Elk jaar tijdens de zomer staat deze stad 2 weken lang op zijn kop tijdens de Gentse Feesten. Slenter tijdens deze periode naast de talrijke historische gebouwen die getuigen van een rijke periode in het verleden. De vele festiviteiten die dag en nacht lijken te duren zijn ondertussen in de verre omgeving bekend.

Maak je bezoek aan deze stad akelig interessant en neem een kijkje in Het Gravensteen. Doe alvast een gebedje in de kathedraal en ga daarna maar even uitwaaien in het nabijgelegen natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen.

# 10 Apeldoorn (NL)

citytrip Apeldoorn Nederland Benelux Paleis Het Loo koninklijk
Iedereen mag ‘het dak op’ op
Paleis Het Loo!

Een stad die héél veel te bieden. De koninklijke allures van Paleis Het Loo laten je wegdromen over de adellijke levensstijl. De prachtig aangelegde tuinen zijn een toonbeeld van perfect, uitgekiende landschapsarchitectuur doorheen de eeuwen, met op kop de hele hoge fontein.

Rond Apeldoorn zijn verscheidene attractieparken gelegen. Apenheul en kinderpretpark Julianatoren zijn er maar enkele van. Bezoek zeker ook eens het nationale park ‘ de Hoge Veluwe’. Het natuurgebied staat bekend om zijn prachtige herten.

# 11 Den Haag  (NL)

De stad die vlak naast de zee ligt en niet zo ver van Rotterdam. Den Haag staat bekend als het politieke middelpunt van Nederland. Er werd al heel wat geschiedenis gevormd en ook de toekomst wordt er vormgegeven. Het Vredespaleis is hier een perfect voorbeeld van. Dit internationaal gerechtshof draagt zorg voor onze rechten en kijkt toe op de vrede.

De koninklijke familie heeft zich hier al ruim 4 eeuwen gevestigd en nog steeds is het de woon- en werkplaats van de koning met zijn gezin. Wappert de vlag op het Paleis Noordeinde dan weet je of de koning in het land is.

De Haag The Hague citytrip stadsbezoek Nederland Holland Benelux

# 12 Mechelen (BE)

De stad met de kathedraal met de  afgeknotte toren, een toren die nooit afraakte. De kathedraal siert Mechelen en geeft meteen zijn karakter weer. Vanop de toren heb je een prachtig zicht over de omgeving, misschien zie je wel het Atomium van Brussel staan..

Deze gezellige stad, waar ik ooit 5 jaar lang mocht studeren, ligt centraal tussen Antwerpen en Brussel. Het is een prachtige uitvalsbasis om meer van België te zien. Met de trein ben je op een kwartiertje in Antwerpen of Brussel.

Blijf je liever in Mechelen , geniet dan van een lekker biertje in brouwerij ‘het Gouden Anker’ . Maak meteen een gezellig wandeling naast de Dijle en laat je verrassen door de geschiedenis van Madalena van Oostenrijk of het speelgoedmuseum.  

# 13 Amsterdam (NL)

Langs de grachten van Amsterdam wandelen…wie droomt er niet van?! De romantische stad met vele troeven en huizen met smalle gevels.

Amsterdam grachten citytrip stadsbezoek Nederland Benelux

De hoofdstad van Nederland bezit een netwerk van grachten waarlangs je urenlang kan wandelen…of fietsen. De vele fietspaden maken het deze weggebruikers uiterst makkelijk om de stad te bezoeken.

Talrijke museums hebben hier een uitgebreide collectie kunstwerken tentoongesteld. Grootmeesters als Rembrandt, Van Gogh en Vermeer ga je hier zeker terug vinden. Het koninklijk paleis doet hier vast en zeker nog een extra duit in het zakje. 

# 14 Brugge (BE)

De stad die veel van haar rijkdom te danken heeft aan het kant. De winkeltjes met prachtige werken van de kantklossers kom je hier nog regelmatig tegen.

De edellieden pronkten maar wat graag met hun rijkdom wat zichtbaar te zien is in de vele historische gebouwen met als toetje de erkenning van Unesco als werelderfgoed.

De buitenzijde van Brugge getuigt van meer hedendaagse gebouwen, die de studenten een leerrijke en leuke tijd verschaft. Vanuit het treinstation kom je makkelijk in de stad en met een kleine sprong kun je meteen ook genieten van de Noordzee in Zeebrugge. 

Interessante artikels voor jou!

2 gedachten over “De 14 leukste citytrips van de Benelux

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: