Provincie Antwerpen

Op ontdekking in de provincie Antwerpen

Eén van de 10 provincies van België dat voor bijna de helft grenst aan Nederland. De andere delen sluiten aan met 3 andere Belgische provincies : Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant. Bijna 2 miljoen mensen wonen hier bij elkaar.

De 3 grootste steden zijn Antwerpen, Mechelen en Turnhout. Antwerpen is beter gekend als één van de grootste havensteden in de wereld. Mechelen is de ideale uitvalsbasis voor mensen die pendelen tussen Antwerpen en de Belgische hoofdstad Brussel.

Turnhout ligt meer in het noorden, niet ver van de grens met Nederland en wordt wel eens het hart van de Kempen genoemd.

wandelen fietsen uitkijktoren Vennengebied Turnhout
Vanop de uitkijktoren in het Vennengebied in Turnhout

Cultuur in de provincie Antwerpen

Bijna alle steden en gemeenten hebben hier wel een aantal prachtige gebouwen staan.  De grootsteden Antwerpen en Mechelen zijn natuurlijk de grootste voortrekkers qua historische gebouwen en museums.

Kastelen vindt je wat verder van de stad : Brasschaat en Westerlo zijn prachtige voorbeelden. Rond deze kastelen zijn nog talrijke tuinen en bossen aanwezig. De bossen werden vroeger meestal als jachtgebied voor de edellieden gebruikt.

Ga meteen goed op pad met deze wandelschoenen!

Ga je meer naar het platteland kan je de talloze abdijen bezoeken. Je vindt er in Postel, Averbode, Westmalle, Tongerlo… Voor wie graag een biertje drinkt is hier op zijn best, alle abdijen hebben namelijk hun eigen bier op de markt. Vraag ook naar hun eigen gemaakte kaas!

erfgoed provincie Antwerpen
erfgoed provincie Antwerpen

Wandelen en fietsen in de provincie Antwerpen

De provincie Antwerpen is rijk aan natuurdomeinen, natuurreservaten en zelfs een nationaal park. Je hebt vast en zeker al gehoord van de Kalmthoutse Heide. Samen met grenspark De Zoom van Nederland vormen ze het één van de twee nationale parken dat België bezit.

Het 2e nationale park van België vindt je in de provincie Limburg : nationaal park de Hoge Kempen.

De vele mastbossen werden hier geplant om de bevolking en de mijnen van genoeg hout te kunnen voorzien. Overal vindt je hier nog deze snelgroeiende boomsoort terug. Veelal staan ze samen met de inheemse boomsoorten zoals beuk, eik en es naast elkaar. Op andere plaatsen hebben ze plaats gemaakt voor heidevelden en vennen die voor de aanplant daar groeiden.

wandelen fietsen natuurpad lovenhoek 
natuurgebied natuurdomein wandelroute
Over de varens kijken in Lovenbos in Vorselaar, de wandeling van het jaar 2017.

De vele bossen zijn heerlijk om door te wandelen. Onder de mastbomen groeien de prachtige groene varens, en de kruinen blijven altijd groen. De loofbomen laten hun bladeren in de mooiste kleuren veranderen als de herfst weer in het land is. De ideale tijd om kastanjes en beukennootjes te gaan rapen. De vruchten van de herfst geven je wat extra dimensie aan je eten en interieur.

Wandeling van het jaar

De provincie Antwerpen kiest jaarlijks zijn ‘wandeling van het jaar’. Stuk voor stuk prachtige wandelingen door de mooiste natuurgebieden van deze provincie. Natuurlijk kan je door deze domeinen ook met je fiets of paard terecht.

Stiltegebieden

In deze provincie zijn er een aantal stiltegebieden. Ze vormen een deel van een natuurdomein waar je enkel het geluid hoort van de natuur of de mensen die de natuur onderhouden.

Lees hier alles over de stiltegebieden!

Knooppunten voor wandelaars en fietser en paardenliefhebbers

wandelen fietsen hobokense Polder
natuurgebied natuurdomein wandelroute
Het houten wandelpad door de Hobokense Polders. Wandeling van het jaar 2016.

Wandel- en fietsknooppunten zijn talrijk aanwezig doorheen de provincie Antwerpen. Een superhandige manier om punten te verbinden met elkaar en zo je eigen weg uit te stippelen.

Veel domeinen hebben aan de hand van de punten hun eigen routes doorheen de domeinen uitgestippeld. Heb je geen zin om een eigen route te maken kan je bij de verschillende bezoekerscentra terecht voor een plannetje die je de weg wijst.

Met een behulp van een aantal App’s kan je met je smartphone ook digitaal een plannetje downloaden, voor veel routes is dit al beschikbaar.

Paardrijden en mennen in provincie Antwerpen

De laatste jaren zie je meer en meer ruiter- en menknooppunten. In de provincie Antwerpen zijn ze nog niet zo uitgewerkt zoals in de provincie Limburg.

Aan de hand van de verschillende netwerken kan jij je route maken. Sommige van onderstaande netwerken kan je reeds met elkaar verbinden.

Natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout

De digitale versie voor deze provincie is nog niet beschikbaar, al zou er werk van worden gemaakt. Hopelijk dus vlug beschikbaar voor de paardenliefhebbers.  

De 5 netwerken die hier aanwezig zijn :

 • Taxandria : omgeving Turnhout, Ravels , Baarle-Hertog, Merksplas, Hoogstraten en Beerse
 • Campinia : Mol, Balen, Dessel, Meerhout, Mol en Arendonk
 • Ruiterpad Voorkempen : Schilde, Brecht , Malle, Zoersel, Zandhoven en Ranst
 • De Merode : Westerlo, Herselt, Averbode, Tessenderlo en Scherpenheuvel
 • Grensroute Essen : Kalmthout, Essen en af en toe de Nederlandse grens over

Tip : In veel domeinen loopt er aan de buitenzijde een pad waar je met je paard en soms ook paard en koets terecht kan!

Provincie Antwerpen : de mooiste natuurgebieden

provincie Antwerpen
Kaart provincie Antwerpen Bron Google Maps

 …omdat het er zoveel zijn dat ik niet alle gebieden kan opnoemen

 • Westerlo : Kasteel De Merode met aansluitend de bossen van De Asberg, de rivier Grote Nete heeft hier een mooie plaats gekregen
 • Vlak naast de Schelde ligt kasteel Marnix de Sainte Alegonde : een jacht- en wandelgebied in Bornem. In de buurt zijn nog enkele andere kastelen terug te vinden en ook een aantal forten die voor de bescherming van de stad Antwerpen moesten zorgen. Je kan deze forten nog steeds bezoeken.
 • Het Vennegebied in Turnhout, even uitkijken over de natuur vanop de uitkijktoren. Vele vogelsoorten kan je hier spotten. De zwarte runderen houden de gewassen kort.
 • Het Mechels Broek, naast de historische stad Mechelen
 • De Kalmthoutse Heide in Kalmthout
 • De toeristentoren in Herentals
 • Natuurgebied de Liereman in Oud-Turnhout, een natuurreservaat met een ver verleden. De gidsen wijzen je graag de weg door de bossen met hun kleurrijke heide. De kinderen leven zich hier uit in het Bos van Bo.
 • In de rand van Antwerpen : de Hobokense Polders, een groen stuk natuur omgeven door industrie, de Schelde een woonwijk en de stad Hoboken. Een plek om even ver weg van de stedelijke drukte te vertoeven.
 • Postelse Abdij en de omgeving van de Rauwse meren in Mol
  Merodese bossen in Herenthout
 • Natuurgebied De Lovenhoek in Vorselaar
 • Vallei van ’t Merkske : door het verleden van de kolonie 5 van Wortel , een klein deel van de oude kolonie is hier bewaard gebleven. De statige dreven en uitgestrekte landschappen geven dit gebied zijn karakter, rivier het Merkske danst op de grens tussen België en Nederland. Je kan dit gebied combineren met kolonie 7 van Merksplas.
 • Brouwerij der Trappisten aan de abdij van  Westmalle
 • Drijhoekbos in Schilde
 • Grote Netewoud, Meerhout, Geel-Bel, Balen en Olmen, wandelen langs rivier de Grote Nete, langs Broeks Heide en de zandduinen in de Kapucijnenberg.

Een overzicht van de reeds bezochte domeinen in deze provincie vindt je hier!

Wandel- en fietskaarten van de provincie Antwerpen

Tal van wandelkaarten zijn talrijk beschikbaar over deze regio. Neem je eigen kaart mee en combineer je eigen route. Zowel voor wandelaars als fietsers beschikbaar. Ga met lekker veel inspiratie op pad!

fietskaart Antwerpese Kempen
Falk kaarten beschikbaar voor België en Nederland
wandelkaart provincie Antwerpen


nieuwsbrief reistips reisidee Benelux Belgium Holland Luxembourg

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: