Stiltegebieden

Wandelen in een stiltegebied

Stiltegebied? Wat is dat?

Stiltegebieden zijn gebieden waar veel rust en stilte hoort. Het zijn gebieden uniek in hun soort die zorgen voor het behoud van de natuur. Vanuit deze ideologie ontstaat er meteen meer rust en ruimte voor natuurlijke geluiden.

Het idee van stiltegebied is begin van de jaren 2000 ontstaan. De ruimtelijke ordening over landbouwgronden, natuurgebieden en woonplaatsen stond toen onder druk. Naarmate de plannen vorderden en men de natuur verder wou beschermen kwamen ook de stiltegebieden erbij.

Deze gebieden zijn natuurlijk nooit helemaal geluidloos. In natuurgebieden wonen de kwakende kikkers, fluitende vogels, paarden, schapen, koeien en burlende herten. Ze produceren allemaal geluid, net als wij praten zij via hun specifieke geluiden met elkaar.

De geluiden van de aanwezige dieren en planten vormen er een prachtig geheel van rustgevende klanken. De fauna en flora vormen samen hun unieke geluiden. 

Natuurlijk kom je hier ook wel eens een tractor tegen, al er is maar een kleine kans. Enkel de mensen die hier moeten zijn om de natuur te beheren mogen hier met hun voertuigen komen. Anderen gemotoriseerde voertuigen zijn niet welkom.

Ga je deze gebieden meten, dan neem je maximum 35-40 decibels in je op. Ook een troep vogels in de buurt maakt ongeveer deze hoeveelheid geluid. Even vergelijken…een normaal gesprek produceert +/- 60 decibel, ga je over naar fluisteren is dit nog 30 decibel.

Waarom een stiltegebied?

landschapsfotografie natuurfotografie heide liereman oud-turnhout
Een zicht over de purperen heide in De Liereman in Oud-Turnhout

 Stiltegebieden zijn gemaakt om je even volledig weg te kunnen trekken van het hectische leven van alledag. Geluiden van auto’s, treinen, telefoons, druk pratende mensen geven allemaal hun portie stress met zich mee. In de stiltegebieden neem je ver afstand van al die storende geluiden.

De verstedelijking van onze duurzame gebieden zorgt er ook voor dat er steeds meer geluiden bijkomen. Innoverende bedrijven hebben al langer gemerkt dat dit niet goed voor de mens is. Teveel geluid brengt mensen in een onbalans. Zijn we te lang niet meer in balans dan gaan we niet meer kunnen functioneren.

Vanuit deze visie zijn ook de natuurdomeinen ontstaan, wellicht met rede. Ze hebben de laatste jaren meer en meer succes bij de mensen. Even weg van alle drukte en stress van de dagelijkse beslommeringen.

Wandelen in stiltegebieden : pure ontspanning!

 Stiltegebieden liggen meestal in een natuurreservaat of natuurdomein. De ideale gelegenheid om gebruik te maken om hier een wandeling te maken. Je komt meteen te weten waarom wandeling zo goed voor je zijn!

Zelf liep ik al een paar keer door deze gebieden…je wordt er vanzelf stil van. De natuurlijke geluiden zijn zo rustgevend dat je niets anders kan doen dan puur genieten van alle natuurlijke geluiden om je heen. Je kan hier zorgen van je afschudden en je batterijtjes opnieuw opladen.

landschapsfotografie natuurfotografie vogel vink vogelfotografie

Natuurlijk ben je hier ook welkom als jogger, fietser, mountainbiker en paardenliefhebber, zolang de natuur respecteert en niet teveel de stilte verstoort.

Neem tijdens je bezoek even de moeite om een pauze in te lassen. Terwijl jij uitrust op één van de houten banken kan je nog meer natuurlijke geluiden in je opnemen. Je zal verbaasd zijn wat je allemaal hoort, van het ruisende riet tot de kloppende specht…

Waar vindt je de stiltegebieden?

In Vlaanderen (België)

Het fenomeen in Vlaanderen is voorlopig enkel bekend in de Nederlandstalige zijde van België.  Sinds begin jaren 2000  zijn hier een 10-tal gebieden die het label van stiltegebied in hun bezit hebben mogen nemen.

Een 15 andere staan op de lijst ter onderzoek. Een aantal van deze gebieden sluiten aan met de reeds bestaande stiltegebieden, het zou mooi zijn om deze te kunnen uitbreiden.

  • Tessenderlo , Gerhagen (Limburg)
  • Bornem, Schelde oevers (Antwerpen)
  • Bochelt, Bree en Kinrooi , Kempenbroek (Limburg)
  • Oud-Turnhout , De Liereman (Antwerpen)
  • Bilzen, Lanaken Zutendaal, Zwarteput (Limburg)
  • Voeren, Altenbroek (Limburg)
  • Kalmthout, nationaal park Kalmthoutse Heide -grenspark De Zoom (Antwerpen)
  • Wortel (Hoogstraten), kolonie 5 (Antwerpen)
  • Berlaar, Gestel (Antwerpen)
  • Het gebied van Dender-Mark in Oost-Vlaanderen
landschapsfotografie natuurfotografie kolonie wortel stiltegebied
Een prachtig uitzicht over de velden in de Kolonie van Wortel

In Wallonië (België)

Ook in Wallonië is de rust zeker terug te vinden, zelfs nog meer als in Vlaanderen.  Je moet niet eens zo ver kijken in de uitgestrekte gebieden met prachtige bossen en ontzettend mooie watervallen. Je kan er urenlang vertoeven voor een avontuurlijke wandeling, mountainbikeroute of kanovaren op de vele rivieren.

Ver buiten de toeristische gebieden in de Ardennen of wandelparadijzen in de Oostkantons zijn onderstaande gebieden het aanbevelen meer dan waard.

  • De Hoge Venen, de oostelijke zijde van België is een klein paradijs (Luik)
  • Natuurpark Viroin-Hermeton, 12000 hectaren natuurgebied vlakbij de Franse grens (Namen). Het gebied sluit aan met 2 natuurgebieden net over de grens.
  • Vallei van de Sûre, de klotsende geluiden van de rivier naast de grens van Grootherdogdom Luxemburg (Luxemburg)

Nederland

In 2010 werden in Nederland de eerste gebieden vastgelegd die als stiltegebied gingen fungeren. Ondertussen vieren zij jaarlijks in oktober hun ‘Dag van de Stilte’. Tal van stille-activiteiten worden die dag georganiseerd.  Wil je die dag van het stille uurtje genieten…tussen 11 en 12 u is de stilte helemaal van jou!

In 2019 wordt deze dag georganiseerd op 27 oktober, samen met ‘De nacht van de nacht’ op 26 oktober vormen ze prachtige initiatieven. 

Een prachtig boek over de stiltegebieden!

Nederland heeft ondertussen meer dan 650 duizend hectaren natuurgebied erkend als stiltegebied. Ze liggen zowat verspreid over een tiental domeinen. Het noorden van Nederland is hier een prachtig voorbeeld.  Vooral de mooie eilanden waar amper of zelfs helemaal niemand woont, zijn een must voor mensen die graag even weg van de wereld willen zijn. 

De rijkdom van de natuur is uitgebreid aanwezig in dit land. De nationale parken zijn hier een perfect voorbeeld van. Een aantal delen van deze parken zijn dan ook als stiltegebied erkend. 22 nationale parken is Nederland rijk, zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Gebieden die het meest bekend zijn :

  • Waddenzee
  • Zeeuwse wateren
  • Zeewolde, Hosterwold
  • Westelbeers, Keijenkurk (Noord-Brabant)
  • Stabrechtste Heide in Heeze (Noord-Brabant)
  • Leekstermeer bij Leek (Drenthe)

Interessante artikels voor jou!

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: