Weetjes over Groothertogdom Luxemburg

11 dingen die je moet weten over Groothertogdom Luxemburg

Het enigste ‘groothertogdom’ van de wereld

Net niet het kleinste land van Europa, maar wel het enigste ‘groothertogdom’ dat op deze wereld bestaat. Het hoofd van dit land is hier geen koning of president maar wel een groothertog.

Het behoort tot het derde land van de Benelux, wat de afkorting is van België, Nederland en Groothertogdom Luxemburg. je kan meteen raden over welke 3 landen op deze website studiobenelux.com wordt geschreven.

Het behoorde ooit tot Nederland

Oh ja, dit verbaasde mij ook! Tot 1890 konden de Nederlanders hun wil opleggen in dit land, ook al werd Luxemburg al in 1867 onafhankelijk verklaard.

Voor dit land werd ooit gevochten door de Fransen, Duitsers, Spanjaarden en Oostenrijkers. Nadat Napoleon verslagen was kwam het onder bewind van de Nederlandse koning Willem I. Eén van de 2 volksliederen noemt men nog steeds het ‘Wilhelm’

Na de onafhankelijk van België werd Luxemburg in 2 gesplitst en kwam de helft van het grondgebied naar België toe. Zo liggen Belgisch Luxemburg en het Groothertogdom Luxemburg nog steeds broederlijk naast elkaar.

5 veelvoorkomende talen

De taal van de Luxemburgers is het Luxemburg of Letzburgs. Frans en Duits zal je vast en zeker horen door de invloed van de naastliggende landen en behoren tot de drie officiële talen die hier gangbaar zijn. De bevolking spreekt er behoorlijk veel talen.

Daarnaast wordt Engels veel gebruikt bij bedrijfsmeetings en ook Portugees zal je horen door de vele Portugezen die hier zijn komen wonen. Door de 170 aanwezige nationaliteiten zal je vast en zeker nog andere talen herkennen.

Omringd door 3 andere landen

De drie omliggende landen hebben allemaal tegen elkaar gestreden om in het bezit te geraken van dit stuk land. Duitsland, Frankrijk en België wilden dit stukje land heel graag bij hun grondgebied voegen…de geschiedenis besliste anders.

De hoofdstad van Luxemburg is Luxemburg

Een multiculturele stad waar oud en nieuw hand in hand gaan. De oude binnenstad van Luxemburg behoort toe aan het Unesco Werelderfgoed. De historische gebouwen worden verrijkt met hypermoderne constructies.

Parken en tuinen zijn zeker niet vergeten. Neem zeker eens een kijkje in het Parc Municipal, Parc Merl of wandel door het fort van Thüngen. De hele stad is zowat bezaaid met kleurrijk groen.

Luxemburg hoofdstad Septfontaines kastelen travel weetjes reisinspiratie reizen
Château van Septfontaines in de hoofdstad van Luxemburg, niet te verwarren met de andere Burg Simmer in het dorpje Septfontaines

De verschillende regio’s

Hier vind je alle artikels over het mooiste van Groothertogdom Luxemburg!

Onderstaande kaart komt van de officiële website ‘visitluxembourg.com’. Een prachtige website voor wie door Groothertogdom Luxemburg wil reizen. Kinderen, jeugd, ouderen, wandelaars, fietsers, museums,…aan iedereen wordt gedacht.

  • Regio Mullerthal (Klein Zwitserland)
  • Natuurpark van de Our
  • Land van de rode aarde (Terres Rouges)
  • De Moezel
  • Natuurpark van de Boven-Sûre
  • Eislek (Luxemburgse Ardennen)
  • Guttland
groothertogdom Luxemburg luxembourg reistips Benelux reizen travel

Wijnen langs de Moezel

De natuurlijke barrière tussen Groothertogdom Luxemburg en Duitsland is een rivier die bekend staat voor zijn naastliggende wijnvelden ‘de Moezel’. Jaarlijks worden in deze regio duizenden liters wijn geproduceerd.

Vanuit het uiterste puntje van GH Luxemburg , op het drielandenpunt van Luxemburg, Duitsland en Frankrijk, stroomt de Moezel gezapig over de landsgrens. Naast de rivier ligt de weg met de naam ‘Route du vin’ ofwel wijnroute.

In Wasserbilig draait de Moezel richting Duitsland en neemt de Sauer het over. Deze stroomt verder over de landsgrens , geeft de fakkel door aan rivier ‘Die Our’ welke verder stroomt naar het drielandenpunt met België.

Héél leuk om te weten is dat bijna de volledige grens van dit groothertogdom afgetekend is door natuurlijke rivieren.

Laat ons wel eerlijk voor de wijnliefhebbers, de meeste wijndomeinen en wijnproeverijen vind je naast de Moezel.

Klein Zwitserland dat vind je hier

Little Suisse, Petit Suisse of Klein Zwitserland, deze benaming staat voor de oostelijke regio Mullerthal. De hele regio staat bekend voor prachtige rotsformaties, beekjes en prachtige watervallen. Rivier de Zwarte Ernz drukte hier duidelijk zijn prachtige stempel.

Vele wandelaars komen elk jaar maar wat graag hier hun wandelschoenen aan. De Mullerthal Trail bestaat uit 3 verschillende routes die je kan combineren tot meer dan 100 km wandelplezier. Een andere lange wandelroute die dwars door dit gebied gaat is het groteroutepad GR5.

Vele lokale wandelroutes werden hier gemaakt voor jong en oud. Het beklimmen van de vele trappen en smalle paadjes zullen je vast en zeker prachtige zichten bezorgen.

waterval Mullerthal Mellerdal Luxemburg Schiessentumpel reistip
De meest gefotografeerde waterval van Luxemburg ‘Schiessentumpel’ ligt in het dorpje Müllerthal.

Industriële verleden in het Land van de Rode Aarde

De regio die het dichtste bij Frankrijk en België ligt is gekend voor de kleur van de gesteenten die daar aanwezig zijn. Het roodkleurige mineraal dat in de aarde aanwezig, werd het begin van de ijzer- en staalindustrie.

De oude ontginningsgebouwen werden omgetoverd tot museums, een universitaire campus, concertgebouwen en een groot paradijs voor kinderen.

Les Terres Rouges of het Land van de Rode Aarde is tevens een uitstekend gebied voor mountainbikers. Bezoek de Redrocks en gun jezelf een 3-daagse fietstocht die de Redrock Moutainbike Trail wordt genoemd.

Hoeveel kastelen kan jij tellen?

Kastelen, heropgebouwde kastelen en achtergebleven ruïnes… Voor wie gek is op oude verhalen die nog stammen uit de 12e eeuw zal hier zeker zijn gading vinden. De kastelen toont de rijkdom en nodige beveiliging die uiterst noodzakelijk was.

De bekendste route is wellicht ‘de vallei van de 7 kastelen’ in de regio van Guttland. 7 kastelen met elk hun verhaal die op een boogscheut van elkaar liggen.

Dit kleine land telt in totaal maar liefst 42 ruïnes en kastelen op zijn grondgebied. Je kan hier alvast een aantal dagen genieten van een kastelentocht.

Reserveer tijdig jouw rondleiding door één van de kastelen. Een aantal kastelen zijn in privéeigendom of verbouwd naar stadhuis of hotel. Je kan hier dus niet zomaar binnen voor een bezoekje.

Luxemburg Beaufort kastelen travel weetjes reisinspiratie reizen
Kasteel van Beaufort

Schengen veranderde de Europese Unie

Buiten de hoofdstad is dit wellicht de meest bekende stad van dit groothertogdom. Het ‘Schengenverdrag’ veranderde van 1995 de controles aan de landsgrenzen drastisch.

Dit verdrag maakt het nu mogelijk om tussen 22 landen uit de Europese Unie zomaar de grens te kunnen oversteken zonder gecontroleerd te worden.

Superhandig als je even de grens wil oversteken om boodschappen te doen, een kerstmarkt te gaan bezoeken of gewoon even van een leuke vakantie te genieten!

wanderlust wanderlove exploring reistips Europe

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: