Wat zijn GR en LAW-paden?

Lange afstanden wandelen

Kom jij ook al wel eens de uitdrukking tegen GR of LAW-paden? Je hebt jezelf wellicht al afgevraagd wat dat juist zijn. GR is de afkorting van GroteRoutepaden en LAW is de afkorting van LangeAfstandsWandelingen.

Klinkt logisch toch?! Groteroutepaden is een Belgische vrijwilligersorganisatie die over geheel België wandelingen uitstippelt. In het franstalige Wallonië wordt dezelfde afkorting GR gebruikt, het betekent dan enkele Grande Randonnée.

Beide partijen werken lekker met elkaar samen.  LAW is de Nederlandse tegenhanger waar de vrijwilligers voor de creativiteit zorgen.  Enkele van deze routes zijn zelfs uitgekozen als wandelroute van het jaar!

Een makkelijk systeem.

Het systeem van de GR of LAW-paden is even simpel als vernuftig.  Je gaat van punt A naar B over zoveel mogelijk onverharde wegen, langs de mooiste landschappen overgoten met een vleugje cultuur. Wandelroutes van minimum 150 km, zijn voor je uitgestippeld.

groteroutepaden langeafstandswandeling GR LAW wandelen natuurwandeling lange afstanden wandelen

Eén van de rijk geïllustreerde wandelboeken bij één van de wandelroutes. Klik hieronder voor nog meer inspiratie!

groteroutepaden langeafstandswandeling GR LAW wandelen natuurwandeling lange afstanden wandelen

Even makkelijk als het is kan je van de vele kilometers naar eigen wensen een deel lopen. De wandelingen staan beschreven in de topogidsen die speciaal gemaakt zijn om mee op je weg te nemen. Je krijgt meteen een extra dosis cultuur mee, de leukste picknickplaatsen of horeca-faciliteiten in de buurt.

Geen zin om de weg ook nog eens terug te lopen, want je wandelt in rechte lijn. Ga dan voor de luswandelingen. Je kan instappen op een plaats naar keuze en aan een tocht tussen 20 en 30 km beginnen.

Combineren met openbaar vervoer

En de rit terug? Moet die dan echt met de auto? Nee hoor, een aantal wandelingen start aan een treinstation. Woon je dus in het bereik van het openbaar vervoer is dit een uiterst makkelijke manier om die auto een reden te geven om een dagje aan de kant te blijven staan.

Nederland heeft hiervoor de NS-wandelingen uitgeschreven. NS is de onderneming die in Nederland het openbaar vervoer regelt. Deze wandelingen zijn allen afgestemd op de trein, tram of bushalte in de buurt.

Ook voor kleine voetjes

groteroutepaden langeafstandswandeling GR LAW wandelen natuurwandeling lange afstanden wandelen

Natuurlijk kunnen kinderen ook makkelijk mee op pad. Je kan een deel van de wandeling doen of je kan je kinderen meenemen op een meerdaagse wandeling. In de gidsen staan beschreven waar jij kan overnachten B&B’s, jeugdherbergen, hotel…het kan allemaal.

Wallonië heeft alvast een aantal wandelingen van maximum 12 km uitgestippeld. Je kan ze zelfs nog inkorten met ongeveer een 5-tal kilometer. Perfect voor de ideale daguitstap !   

Lange afstandswandelingen tijdens een citytrip.

Delen van de GR of LAW-routes lopen ook door prachtige steden. Je kan dus perfect op je citytrip een deel van één van de routes wandelen. Een ideale combinatie van wandelen en cultuur is voor jouw uitgeschreven. Ik zou zeggen…meteen gebruik van maken!

De aanduidingen

De tekens waar je moet op letten lijken op de tekens hieronder. Je vindt ze vaak op bomen of op de paaltjes waar je de aanduidingen vindt van de lokale wandelroutes of de wandelknooppunten.

groteroutepaden langeafstandswandeling GR LAW wandelen natuurwandeling lange afstanden wandelen wandelroute
De aanduiding voor een GR of LAW-route ; op bomen en paaltjes kom je ze tegen.
groteroutepaden langeafstandswandeling GR LAW wandelen natuurwandeling lange afstanden wandelen wandellus
De aanduiding voor de wandellus :; het einde is ook het begin.

De wandelingen worden aangeduid met wit-rode kentekens op bomen of paaltjes. De geel-rode tekens willen je wijzen op de luswandelingen die je kan maken.

groteroutepaden langeafstandswandeling GR LAW wandelen natuurwandeling lange afstanden wandelen wandellus
Links afslaan
groteroutepaden langeafstandswandeling GR LAW wandelen natuurwandeling lange afstanden wandelen wandellus
Rechts afslaan

E-paden

De wandelroutes zijn zo vernuftig dat in ze contact staan met de omliggende landen in Europa. Je wandelschoenen gidsen je langs de hele kustlijn van Portugal door Spanje, Frankrijk en België brengt je wel tot in het puntje van Nederland of zelfs nog verder naar Duitsland en zelfs tot in Rusland. De route kreeg de naam E9

Een andere bekende route E2 start in Nice en brengt je tot in het westen van Ierland. Wie een de mooiste delen van Europa wil zien volgt best één van deze Europese Wandelwegen.

Lange afstandswandelingen in de buurlanden

Hieronder nog enkele afkortingen die worden gebruikt voor de GR of LAW-routes.

  • België (Vlaanderen) : GR : GroteRoutepaden    Meer info groteroutepaden.be
  • België (Wallonië) : GR : Grande Randonnée      Meer info grsentiers.org
  • Nederland : LAW : LangeAfstandsWandelingen    Meer info wandelnet.nl
  • Frankrijk : GR : Grande Randonnée  
  • Portugal : GR : Grande Rota
  • Spanje : GR : Gran Recorregut
  • Duitsland : Fernwanderwege
  • Engeland : LDF : Long Distance Footpaths

Lange Afstand Fietsroutes

groteroutepaden langeafstandswandeling GR LAW wandelen natuurwandeling lange afstanden wandelen wandelroute fietroutes

Met hetzelfde idee gingen de makers van de lange afstanden ook aan de slag voor fietsers. Bij deze komen de fietsers dan vanzelfsprekend ook aan hun trekken. De LF-routes zijn speciaal voor hen ontwikkeld.

Fietsen over veilige fietswegen over de grenzen heen, want ook dit systeem heeft een internationaal netwerk dat je doorheen heel Europa brengt. Héérlijk dus om die meerdaagse fietsvakantie uit te stippelen of die lange trektocht te maken!

Interessante artikels voor jou!

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: