Wat is de Benelux?
Benelux is de afkorting die staat voor : België, Nederland en Groothertogdom Luxemburg. Het is een gedeelte van Europa dat grenst aan Frankrijk, Duitsland en de Noordzee.
De benaming Benelux is ontstaan uit de moeilijke tijden van WOII die onze landen opnieuw deed samenkomen, om via handelsverdragen opnieuw samen sterk te worden.
Een andere benaming voor de Benelux is ‘de Lage Landen’. Deze naam hebben we te danken aan de geografische ligging van onze gebieden.
We hebben geen grote gebergten zoals de Alpen, maar wel heerlijke vlakke zichten. Hoe zuidelijker je gaat, hoe heuvelachtiger het wordt met een stevige beklimming tussen de rotsen als resultaat.
Nederland kan je alvast verrassen met de ‘vals plat’ landschappen. Het lijkt geheel vlak te zijn, maar soms moet je toch stevig op de trappers van je fiets gaan staan omdat het bergop lijkt te gaan of een stevige wind in je gezicht blaast. Gezegend is dit land met prachtige stranden, velden en gastrijke steden.
België gaat over van de vlakke landschappen naar de heuvelachtige bergen in de Ardennen. Hier kan je met een beetje geluk in de winter langlaufen of je skiën aantrekken. Ook onder de gesteenten legt onze aarde prachtige schatten bloot, een tochtje speleologie of bezoekje aan de ondergrondse grotten kan je wellicht wel bekoren.
Wil je gaan bergbeklimmen dan ga je beter meer richting Groothertogdom Luxemburg. Doe stevige stapschoenen aan, neem je wandelstokken mee, het kan in dit land er stevig aan toe gaan.
Nederland
‘Het Koninkrijk der Nederlanden’ is omgeven door België en Duitsland, ligt dit land grotendeels aan de Noordzee. Ze hebben dan ook een prachtige watercultuur ontwikkeld door de jaren. In de zomer zijn ze gek op varen met de boot, in de winter trekken ze graag hun schaatsen aan.
Het Nederlands is hun taal, al is het taalgebruik een groot verschil tussen de noordelijke en zuidelijke gebieden. De dialecten verschillen van regio tot regio behoorlijk sterk.
De provincie Friesland heeft zijn eigen taal men spreekt daar ‘Fries’. Hou je van de kleur oranje dan is dit het ideale land voor jou.
Een overzicht van de provincies van Nederland met aansluitende landen en de Noordzee.
België
Of hoe Julius Caesar dit landje ooit al noemde met ‘de dappere der Belgen’. De naam van dit land hebben ze in elk geval al aan hem te danken.
Ooit was de Benelux samen met Nederland en Groothertogdom Luxemburg 1 groot land. In 1830 kwam hier verandering met de onafhankelijkheid van België. Aan het hoofd van dit land staat nog steeds een koning, al is zijn macht behoorlijk beperkt geworden doorheen de tijd.
In België heeft men 3 officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. Door België kan je ongeveer halfweg een lijn trekken van links naar rechts. Het deel vlakbij Nederland noemt men Vlaanderen. Het deel het dichts bij Frankrijk is Wallonië.
Volgens de Belgen spreken ze in Vlaanderen ‘Nederlands’, ga je het aan de Nederlanders vragen dan spreken we ‘Vlaams. Je leest het meteen; ook al wonen we vlak naast elkaar onze taalgewoontes verschillen nogal.
Het klein gedeelte van België, naast de Duitse grens heeft als officiële taal het Duits meegekregen.
Hieronder de kaart met provincies van België.

Groothertogdom Luxemburg
Het is bijna het kleinste land van Europa, Malta is nog net even iets kleiner. Het land staat bekend om zijn diplomatisch karakter en heeft al veel voor de Europese Unie betekent. Zo werd Schengen wellicht de meest bekende stad van dit land.
Luxemburg is een paradijs voor wie wat avontuurlijker is aangelegd. Door het heuvelachtige gebied met kleine gebergten is dit een ideaal gebied voor hiking, bergbeklimmers en mountainbikers.
Wandelaars en ook liefhebbers van water komen hier aan hun trekken. Trek je wandelschoenen aan en verken de prachtige natuur!
Wat te doen in de Benelux?
…nogal veel! Er is enorm veel te doen in de Benelux. Heb je zin om er even op uit te trekken, al is het maar voor een dagje? Je hebt de keuze uit wandelen, fietsen, per paard, met paard en koets en natuurlijk ook per boot, kano of kajak.
Van het noorden van Nederland tot het meest zuidelijk punt van België en het oosten in Luxemburg. Ga op ontdekking in eigen regio! Ik ben er zeker van dat je versteld gaat staan van de pracht en praal die je te wachten staat.
Op citytrip in de Benelux
Buiten de prachtige natuur mag ik zeker niet de talrijke, mooie steden vergeten. De lage landen hebben een rijke geschiedenis aan gebouwen. Moderne kunst en gebouwen die honderden jaren oud zijn, behoren tot de mogelijkheden.
Stadsgidsen brengen je op de minder bekende plaatsen van een stad. Ze kunnen je de leukste sagen en legendes vertellen. In Antwerpen ging ik reeds op zoek naar ‘Lange Wapper’, ook heerlijk voor wat oudere kinderen.
Afwisseling brengen in je citytrip kan door een dagje shoppen of de buitenzijde van de stad te bezoeken.
Verblijven in de Benelux
Ontdek de mooiste natuur en kom lekker ontspannen terug thuis. Ga op stap in de nationale parken, natuurgebieden en reservaten. Een dagje uit of wil je liever wat langer blijven.
Kamperen met de tent, camper of caravan in het midden van de natuur. Wild kamperen mag niet meer. In veel natuurgebieden is er een plaatsje voorzien waar jij je tent voor een dagje kan opzetten.
Natuurlijk zijn er talrijke leuke campings die wat meer mogelijkheden verschaffen. Douches, toiletten, restaurants of andere horeca-zaken zijn meestal voor jou in de buurt. Misschien is er wel een zwembad voor je aangelegd.
Liever wat meer luxe kan bij een jeugdhotel, B&B of een gezellig hotel. Ze staan allemaal voor jou ter beschikking!