Chaamse Bossen (NL)

Heerlijke natuur in de achtertuin van Breda

Ten zuiden van de stad Breda liggen meer dan 1300 hA prachtige bossen voor je klaar. Het langgerekte gebied begint aan het Landhuis en Natuurtuin Wolfslaar in Breda. Je kan daar meteen aansluiten met het Ulvenhoutsebos, die deel uitmaken van het grotere geheel van de Chaamse Bossen.

natuurgebied
Chaamse Bossen wandelpad wandelroute natuurdomein Noord-Brabant boswandeling Nederland Benelux

Ondertussen staan deze bossen in mijn favorieten lijstje. De sfeer doorheen de bossen voelt lekker aan. De zon kan prachtig door de bladeren schijnen en laat dan de varens nog mooier uitkomen. Het hele gebied getuigt van een eigen karakter dat het door de jaren heeft opgebouwd.

Je merkt het meteen, een aantal bossen die bij elkaar liggen kregen de naam mee ‘Chaamse Bossen’. Een aantal wegen lopen dwars door deze bossen heen. Zo maakt de weg naar Tilburg een scheiding tussen het Ulvenhoutsebos en het St-Annabos.

Dit bos sluit dan verderop weer aan met het Nieuw Bos en het Prinsenbosch. Opnieuw wordt dit langgerekt bos gescheiden door een verkeersweg, deze keer de Chaamseweg en de Gilzeweg.

Ten zuiden van deze wegen beginnen de ‘Chaamse Bossen’. Deze lopen helemaal door tot in Alphen waar je kan stranden op het recreatiepark Het Zand of in de Alphense Bergen. Deze laatste worden ook wel een het 3e deel van de Chaamse Bossen genoemd om dat ze worden afgescheiden door de weg tussen Chaam en Alphen.

natuurgebied
Chaamse Bossen wandelpad wandelroute natuurdomein Noord-Brabant boswandeling Nederland Benelux
natuurgebied
Chaamse Bossen wandelpad wandelroute natuurdomein Noord-Brabant boswandeling Nederland Benelux

Baronie van Breda

Al deze voornoemde bossen maken deel uit van de Baronie van Breda. Een baronie is een deel van een land dat onder leiding stond van een baron. Hun geschiedenis ontstond in de 15e en 16e eeuw en waren meestal voorzien met een kasteel, in dit geval het Kasteel van Breda.

Deze baronieën kenden hun oorsprong in de Benelux en andere landen zouden nog volgen. De Baronie van Breda was een rijkelijk stuk geschiedenis dat een groot deel van de provincie Noord-Brabant in beslag nam.  Het gekende Mastbos is eveneens een deel van deze Baronie.

Behoorlijk oneerbiedig wordt Het Mastbos ook wel eens de ‘achtertuin van Breda’ genoemd. Zelf zou ik maar al te graag zo’n achtertuin hebben. Alle bossen die hier bij elkaar liggen zijn immers goed voor meer dan 4150 hA…mijn achtertuintje is gelukkig iets kleiner.

Wandelen in de bossen van Chaam 

natuurgebied
Chaamse Bossen wandelpad wandelroute natuurdomein Noord-Brabant boswandeling Nederland Benelux

De bossen van Chaam behoren tot de oudste bossen van Nederland. Ze zijn ongeveer een duizend jaar oud. Vooral in het begin van de jaren 1900 werden de heidegebieden en zandverstuivingen tegengegaan met het oprichten van de Boswachterij.

Deze omvorming heeft heel sterk bijgedragen aan het karakter van deze bossen. Naast de naald- en loofbossen vindt je er ook open velden heide en varens. Door de bossen lopen leuke beken die vroeger zorgden voor de nodig waterafvoer.

Ga in dit gebied zeker op zoek naar de Chaamse Beek, de Groote of Roode Beek of de Groote Heikantsche Beek. Het zijn maar een paar beken van de velen die door dit gebied stromen. Je kan hier makkelijk de stilte opzoeken, een deel van deze bossen behoort dan ook tot een stiltegebied.

De liefhebbers van heide kunnen een kijkje gaan nemen op de Strijbeekse Heide. Dit gebied ligt ten westen van de weg tussen Chaam en Ulvenhout. Het kan een perfecte doorsteek zijn voor een wandeling tussen de Chaamse Bossen en het Mastbos.

Rode en gele wandeling van de Chaamse Bossen.

Deze wandelingen lopen zowat vlak naast elkaar. De gele route is 3.8 km lang, de rode met bijna 6 km is wat langer. De routes lopen in het begin een eindje met elkaar mee en komen op het einde weer bij elkaar.

natuurgebied
Chaamse Bossen wandelpad wandelroute natuurdomein Noord-Brabant boswandeling Nederland Benelux paddenstoelen
natuurgebied
Chaamse Bossen wandelpad wandelroute natuurdomein Noord-Brabant boswandeling Nederland Benelux paddenstoelen

Tientallen paddenstoelen kan je in deze bossen spotten!

Ze leiden je door de diversiteit van deze bossen. In de herfst kan je hier genieten van een grote verscheidenheid aan  paddenstoelen. Neem zeker ook een zakje mee, zodat je kastanjes of beukennootjes kan rapen. De weg kan er bezaaid liggen met kastanjes.

De lekker luchtige bossen brengen je langs beekjes, open veldjes en weilanden. Groene varens en heide op het veld die het hele jaar door hun prachtigste kleuren tonen. De verscheidenheid van houtsoorten doet je niet vervelen.

Bereikbaarheid

De parking van deze wandeling is te vinden aan de Industriestraat te Chaam. Laat je niet vangen de Industriestraat is nogal een lange weg.  Gelukkig is de Putvenweg vlakbij en van daaruit staan de bordjes voor de parking reeds aangegeven.

natuurgebied
Chaamse Bossen wandelpad wandelroute natuurdomein Noord-Brabant boswandeling Nederland Benelux

Honden zijn toegelaten, ook losgelaten. Buggy’s kan wel al moet je hier en daar over smalle paden met uitstekende wortels. Rolstoelen volgen de tip beneden aan het artikel.

De parking is ruim gemaakt, er kunnen tientallen auto’s parkeren. Door het hele gebied zijn verschillende parkings aangelegd van waar en steeds één of meerdere wandelingen vertrekken.

LAW-Wandeling

Doorgewinterde wandelaard kunnen hier genieten van een LAW of LangeAfstandsWandeling. Grenslandpad Etappe 11 loopt dwars door dit gebied. Met een lengte van 20.6 km brengt deze route jou van in Oosterhout (Rakens) tot in Alphen.

Lees hier : Wat zijn GR- of LAW-paden?

Op het beginpunt in Oosterhout sluit Grenslandpad Etappe 10 met Etappe 11 aan. Etappe 10 gidst je door de Strijbeekse Heide.

Vanuit Alphen kan je verder stappen richting Baarle Nassau op Grenslandpad 21, Grenslandpad 12 brengt je vanuit Alphen naar Esbeek.

Grenslandpad Etappe 20 is een route die langs het St-Annabos door het Ulvenhoutsebos loopt tot in het centrum van Breda.

Vrij kamperen of toch de camping

Op 3 plaatsen in deze bossen heb je de mogelijkheid om vrij te kamperen. Kamperen in de natuur zonder enige sanitaire voorzieningen. Hou je aan de regels van het vrij kamperen.

Eten maken op een vuurtje is altijd toegestaan, open kampvuren niet. We willen niet dat het bos afbrandt.

Wie liever iets meer voorzieningen heeft kan in deze regio zeker een camping vinden. Net buiten het bos of in het midden, keuze over.

natuurgebied
Chaamse Bossen wandelpad wandelroute natuurdomein Noord-Brabant boswandeling Nederland Benelux

Toegangelijkheid

Het bos is voor iedereen toegankelijk. Zowel fietsers, ruiters, menners kunnen hier terecht. Het ruiter- en mennetwerk is heel sterk uitgebouwd in deze provincie. Het zal je dan ook niet verbazen dan in de omtrek een aantal manèges en paardenhotels in de buurt je graag zien komen.

Fietsers kunnen aan de hand van knooppunten hun route uitstippelen of ga even bij het lokale toeristische bureau binnen. Je krijgt meteen inspiratie te veel.

Op de verharde paden voor de fietsers kun je ook wel met de rolstoel terecht. Door het domein zijn een 2- tal routes aangelegd met verhard pad. Eén route start in Ulvenhout en een andere in Breda. 

Hondenliefhebbers kunnen genieten van grote delen waar de hond nog los mag lopen. Hou de bordjes in de gaten waar men vraagt om je hond aan te lijnen.

Interessante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: