Reisverslag : 5 dagen Groothertogdom Luxemburg

Net op de dag dat code oranje door het coronavirus werd afgekondigd in het Groothertogdom Luxemburg zouden we op reis vertrekken. We hebben elkaar toch even aangekeken of we niet beter thuis zouden blijven…

Natuurliefhebbers als we zijn, wilden we gaan kamperen. We wilden net weg van alle drukte en teveel mensen op dezelfde plaats. De regio van Mullerthal leek ons groot genoeg om ons een weg te banen ver van de grote mensenmassa. Met mondmaskers en extra desinfectiegel vertrokken we toch even met een raar gevoel op tocht.

Dag 1: Vianden en wandelroute C1 Consdorf

Voor we op onze bestemming aankwamen maakten we maar wat graag even een tussenstop in Vianden. Lekker even de beentjes strekken, frisse lucht opdoen en vanuit de hoogte een prachtig zicht hebben over de omgeving. 

Télésiège en kasteel in Vianden

daguitstap Luxemburg Vianden stoletjeslift télésiège  Ardennen
Utkijken over rivier de Our in Vianden

Om onze wandelbenen nog even hun enthousiasme in te perken namen we ze mee de lucht. In Vianden vind je de enigste télésiège of stoeltjeslift van het hele land. Toch best leuk als je niet die hele beklimming naar boven wil maken en je hebt meteen een prachtig uitzicht over het hele dorp.

Je kan kiezen of je de télésiège enkel naar boven neemt of ook weer naar beneden. Bovenaan is er een horecagelegenheid waar je vanop het terras uit kan kijken over de omgeving. Culinair is het hier niet erg hoogstaand maar wel genoeg voor een snelle hap en een goede dorstlesser. 

Op de halte van de stoeltjeslift boven op de berg, kun je een behoorlijk steil bospaadje afdalen dat je tot aan het kasteel van Vianden brengt. Het bezoekje hebben we overgeslagen, we moesten immers nog op onze eindbestemming in Consdorf komen. 

Kamperen op Camping La Pinède

Aangekomen op onze bestemming van overnachting in Consdorf, werden we meteen gerustgesteld : code oranje? nee hoor! Het aantal besmettingen werd in deze regio herleid tot 1 persoon. De week daarvoor had dit landje massaal mensen getest, logisch dat je dan meer mensen vind die besmet zijn.

Alle richtlijnen in acht genomen, voelden we ons toch een stuk rustiger en op deze camping is er plaats genoeg om elkaar niet voor de voeten te lopen. Deze camping is een stuk groter als de camping van Mullerthal, met extra speelmogelijkheden voor de kinderen. 

Verkennende wandelroute C1 Buergkapp

Nieuwsgierig als we zijn, wilden we meteen de buurt verkennen. Vanop de camping vertrekken een heel aantal wandelroutes, en ook de Mullerthal Trail ligt in de achtertuin. 

wandelroute Mullerthal Consdorf Luxemburg wandeling wandelen Buergkapp

Een gezellige, korte wandeling die ons meteen een beeld gaf van de prachtige rotsen in de omgeving. Wandelroute C1 is met een lengte van 1.9 km één van de kortste wandelingen in de buurt en brengt je meteen langs de prachtige rotsformatie ‘Buergkapp’.

Lees hier meer over Wandelroute C1 Buergkapp vanuit Consdorf

Dag 2: Wandelen in Mullerthal

Wanneer je deze regio bezoekt, hou dan even halt in Mullerthal. Deze plaats maakt deel uit van de gemeente Waldbilig en het kanton van Echternach. Je zal hier meer toeristen treffen als de bijna 150 inwoners. 

Mullerthal heeft een gezellig plein waar vele geleide wandelingen starten, zowel voor de lokale bewoners als toeristen. In hetzelfde gebouw zijn sanitaire mogelijkheden. 

TIP : Koop jezelf een paar stevige wandelschoenen om nog meer te kunnen genieten van deze bergen.

Aan de andere zijde is een gezellig restaurant ( we aten er echt lekker). In de gerestaureerde molen is het Toeristisch Infocentrum gevestigd. De autoparking is hier vlak naast.

Dag 2 werd meteen onze dag om te testen hoe goed onze beentjes in conditie waren. Om mijn tienerdochter niet meteen te over belasten, plande ik twee korte wandelroutes. Na de eerste tocht konden we beslissen of we route 2 ook maakten.

Schiessentumpel : wandelroute W6

Schiessentumpel Cascade waterval Mullerthal wandelroute wandelen Luxemburg bezienswaardigheid reisverslag

Vanuit Mullerthal vertrokken we heerlijk vroeg in de ochtend naar de meest gefotografeerde waterval van Groothertogdom Luxemburg.

Links : De cascade of Schiessentumpel is een prachtige plaats, die al vanaf de grote weg te bezichtigen is. Het romantisch karakter straalt van deze waterval af. 

Het begin van onze tocht was meteen geslaagd. Een beetje verderop kan je meteen doen wat je doet in de hele regio ; trappen lopen. Vlakbij de waterval staat de ‘stairway’. Bovenaan is er een platform zodat je even kan zitten en genieten van het uitzicht.

Deze wandelroute van 5,2 km laat je verder nog proeven van de lokale bossen en landschappen van deze veelzijdige regio.

Heringerburcht : wandelroute W2

Overdonderd als we waren door de prachtige rotsen en landschappen die we reeds mochten bewonderen, gingen we vol enthousiasme op zoek naar een oude burcht ‘ de Heringerbuerg’. 

Langs smalle rotspaadjes baanden we onszelf een weg naar boven. Onderweg smulden we van de wilde framboosjes tijdens deze toch wel wat stevigere wandeling van 3,6 kilometer. Ver van de drukke wegen lijkt dit wel een stiltegebied, zo rustig was dit deel van het bos. 

wandelroute reisverslag Luxemburg Heringerburg Mullerthal wandelen

In een oude rotsformatie bleek de oude burcht te zijn gemaakt. Aan de buitenzijde zie je enkel het hek, binnen is er veel plaats…

Links : verscholen tussen de bomen ligt de oude burcht

Lekker uitgeteld wilden we die avond wat eten maken op ons campingvuurtje. Toch maar even lucifers vragen aan die vriendelijke Nederlanders naast ons…daarvoor maakte ik nu een checklist voor kampeerders…om niets te vergeten. Gelukkig lukt me dat nooit en heb ik meteen reden om een praatje te maken met de buren.

Dag 3: Dagje Echternach

De ideale dag om je hersenen even wat te laten bezinken van al dat heerlijk natuurschoon tijdens onze wandelingen. Wandelen kan je hier langs rivier de Sure (Sauer),  tussen eeuwenoude gebouwen en ontspannen kan aan het meer van Echternach.

Stadswandeling door Echternach

De ideale manier om Echternach te ontdekken is de stadswandeling. In de voormiddag konden we genieten van de oudste stad van Luxemburg. Het heeft vele historische gebouwen die al eeuwenlang bewaard zijn gebleven.

Het meer van Echternach

daguitstap reisverslag Meer Echternach Luxemburg Mullerthal Trail wandelen wandelroute
Uitkijken over het prachtige meer van Echternach

De metershoge fontein valt meteen op bij aankomst aan het meer. Op het dak van het restaurant kan je super ver uitkijken over het meer. Even iets anders doen met de kinderen kan in de speeltuinen, waterfietsen de romeinse villa bezoeken of  uitrusten op het eiland.

We hadden lekker veel tijd en konden op het eiland genieten van verfrissende druppels van de fontein die door de wind tot ons kwamen.

Die avond zochten we lekker vroeg onze tent op. Niet enkel door de regen, maar ook waren we moe maar voldaan. 

Lees hier meer : Wat te doen op een daguitstap naar Echternach!

Dag 4: Wandelroute C2 Consdorf en autoroute ‘klein zwitserland’

Zonder ontbijt vertrokken we op stap. Vanaf onze camping was het een stukje wandelen naar het begin van onze wandelroute. Onderweg konden we stoppen bij de lokale bakker en genieten van croissants en meeneemkoffie. 

Tip : De bakker in Consdorf heeft ook vele ander producten. Je kan er ook je backpack maaltijden of kampeeruitrusting aanvullen. 

Wandelroute C2 : door donkere kloven

wandelroute wandeling donkere kloven Consdorf Mullerthal bergen

De favoriete wandelroute van mijn dochter, net iets avontuurlijker door de donkere kloven. Spelen met het licht van de zaklamp en een beetje speleologie door de smalle kloven, meer moet dat niet zijn voor een beetje entertainment. 

De wandelroute van …km bevat vele trappen en daardoor toch al wat zwaarder. Je kan nog een extra  route volgen naar het ‘Belle Vue’. Je moet er erg steile trappen voor trotseren maar zeker de moeite waard.

Lees hier het hele artikel : Wandelroute C2

Autoroute ‘Klein Zwitserland’

Toch even overleggen of we nog een extra wandeling zouden maken. We besloten om de tip die we kregen in het Toeristisch Center van Echternach te bekijken. In de omgeving zijn tal van autoroutes die je de kans bieden om bij een aantal hotspots te stoppen. De ideale manier om vlug wat van de omgeving te zien.

kasteel Beaufort Mullerthal Trail bezienswaardigheid ruïne reisverslag autoroute wandelroute
Het kasteel van Beaufort : één van de bezienswaardigheden op de autoroute. Vele wandelroutes komen langs deze prachtige ruïne, alsook wandelaars van de Mullerthal Trail.

Doordat we eerder die week Echternach al hadden bezocht konden we onze autoroute doorheen ‘Klein Zwitserland’ inkorten. Tijdens deze route rijdt je door prachtige landschappen en de typische dorpjes van dit land. 

Zo bezochten we het kasteel van Beaufort, De grotten Huallee, de aquatoren en amfitheater in Berdorf en de Bollendorfbrug…en natuurlijk maakten we nog een tussenstop bij de prachtige waterval de Schiessentumpel.

Voor wie meer wil zijn er 6 autoroutes in deze regio! 

Dag 5: Vallei van de 7 kastelen door Guttland

reisverslag Luxemburg kasteel Ansembourg vallei zeven kastelen Guttland
Kasteel van Ansembourg

Helaas speculaas, aan alle mooie liedjes komt een einde. De vorige vier dagen waren veel te kort en smaakten naar meer. Nog een laatste dag om wat van dit land te ontdekken. Luxemburg staat bekend om zijn vele kastelen en burchten, laten we die maar even gaan opzoeken.

Op onze weg naar huis lag de autoroute ‘ de vallei van de 7 kastelen’ voor onze neus. Zeven kastelen die op een boogscheut van elkaar liggen in het westelijke deel van Luxemburg. Het is maar een kleine selectie van de vele kastelen. Stuk voor stuk met hun eigen specifieke kenmerken en geschiedenis.

Lees hier in dit artikel : ‘ Vallei van de 7 kastelen’

Wij komen graag nog eens terug!

We hebben zo genoten van onze 5-daagse wandel- en reisvakantie in Luxemburg dat we zeker nog een keertje terugkeren. Spreek je geen ‘Luxemburgs’? Laat je niet tegenhouden, de bevolking spreekt hier meerdere talen.

Onze reis bevestigde dat de drie landen die de Benelux omschrijven ontzettend veelzijdig zijn. Van het noordelijke platteland in Nederland wordt het heuvelachtig en bergachtig in België, om daarna uit te munten met de mooiste rotsen in Luxemburg. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: