Wat te doen tijdens een dagje Echternach!

Waar ligt Echternach?

In het oosten van het Groothertogdom Luxemburg ligt, vlak naast de oevers van rivier de Sure (ook wel Sauer genoemd), de stad Echternach. De stad werd in 698 opgericht door de heilige sint Willibrordus.

Hierdoor is Echternach meteen de oudste stad van het land. In de historisch en culturele stad wordt elke 2e zondag na Pinksteren de springprocessie georganiseerd, welke ondertussen op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat.

Echternach ligt in het hart van de regio Mullerthal, ook wel Klein Zwitserland genoemd. De hele regio is een ontzettend groot paradijs voor wandelaars en fietsers. Lange standswandelaars vertrekken meestal vanuit deze stad aan de Mullerthal Trail.

Stadswandeling

Weet je niet goed waar te beginnen om Echternach te bezoeken, dan is de stadswandeling een perfect begin. De wandeling met een lengte van bijna 3 kilometer brengt je meteen langs de mooiste en historische plekjes van de stad.

Abdij en Tourist infocentrum

reisidee reistips daguitstap Echternach stadswandeling Luxemburg mullerthal Trail abdij kathedraal tourist infocenter
Aan de linkerzijde bij de infoborden is de ingang tot het Tourist Infocentrum van Echternach. Meteen heb je een prachtig zicht op de Sint-Willibrordus kathedraal, het centerpunt van de Abdij.

Het begin van deze wandeling begint aan het Tourist infocentrum, dat zich net binnen de muren bevindt van de Benedictijner Abdij. Je bent meteen aan het begin van je wandeling en in het Tourist Infocentrum kan je informatie verzamelen over de omgeving en Luxemburg.

Het middelpunt van deze abdij is de Sint-Willibrordus kathedraal. De torens van de kathedraal steken hoog uit boven de andere gebouwen, zodat je niet eens een GPS-systeem nodig hebt om de kathedraal te vinden.

De vele gebouwen van de 7e eeuwse abdij zijn grotendeels gerenoveerd. Het lijkt net of de gebouwen niet eens zo oud zijn. Neem zeker een kijkje in de kathedraal, je mag ook even een kijkje nemen in de kelders en het abdijmuseum. Je kan er nog tal van manuscripten vinden waarvoor de abdij bekend stond.

reisidee reistips daguitstap Echternach stadswandeling Luxemburg mullerthal Trail abdij kathedraal tourist infocenter
Het abdijmuseum
reisidee reistips daguitstap Echternach stadswandeling Luxemburg mullerthal Trail abdij kathedraal tourist infocenter
Het orgel van de Sint-Willibrorduskathedraal

Stadspark met Rococopaviljoen

De stadswandeling gidst je verder door de oude tuin van de abdij. Je vind er het Rococopaviljoen dat werd opgericht in de 18 eeuw. Het deed dienst om de monniken wat extra plezier te verschaffen. Nu doet het park dienst als stadspark voor de lokale bevolking.

Uitkijken over de Sûre

Het stadspark grenst aan de oevers van de Sûre. Aan de andere zijde van de rivier ben je meteen in buurland Duitsland. Aan die zijde van de rivier is er ook meteen een camping voorhanden.

Tip : Aan de brug over de Sûre is een bakker aan de overzijde van de straat, ze hebben er heerlijk croissants!

Historische omwalling

De torens van de omwalling en verdedigingsmuur uit de 10e eeuw zijn gedeeltelijk behouden. De overgebleven torens zijn woningen geworden. Het wandelpad loopt vlak naast de oude muren . Je loopt hier een stuk door de oude stadsgracht.

reisidee reistips daguitstap Echternach stadswandeling Luxemburg mullerthal Trail stadsmuur omwalling historisch unesco

Het einde van je wandeling brengt je nog langs een 5-tal historische panden. Stuk voor stuk gidsen deze plaatsen je door het eeuwenoude verleden en dat terwijl de stad best jong aanvoelt…misschien zitten de vrolijke kleurtjes van de gevels daar wel voor iets tussen.

Parkeren en bereikbaarheid

Parking voor de auto is er net buiten de buiten de stad. Meerdere parkings zijn voorhanden. De belangrijkste zijn aan het busstation, brug over de Sure en aan de officiele camping van Echternach (Rue de Diekirch- Rie Ermesinde)

De stad is makkelijk bereikbaar voor valide en mindervaliden. Ook de stadswandeling kan je met de rolstoel maken.

Meer van Echternach

Een extra troef van deze stad ligt vlak naast het centrum. Aan het meer van Echternach begrijp je meteen waarom deze streek ‘Klein Zwitserland’ of ‘Petit Suisse’ wordt genoemd.

Tip : De autoroute ‘Klein Zwitserland’ komt ook langs deze stad.

Rond het meer heb je een prachtig zicht over de naastliggende bergen. In het midden van het meer kan je gezellig je even chillen. Het lijkt op eiland in het meer wat je een 180° zicht biedt op de omgeving.

reisidee reistips daguitstap Echternach stadswandeling Luxemburg mullerthal Trail meer fontein jeugdhotel
Uitkijken vanop het eiland over het meer en omgeving.

De fontein van het meer

Overal waar je komt, kan je niet naast de fontein kijken die hier staat te pronken. Met een beetje geluk en wat wind voel je de frisse druppels op het eilandje.

Romeinse villa

Vlak naast het meer zijn nog de restanten terug te vinden van een Romeinse villa. De restanten zijn pas ontdekt in 1976. Aan de ingang van de site is een maquette opgesteld die een beeld geeft van hoe deze villa er ooit heeft uitgezien.

reisidee reistips daguitstap Echternach stadswandeling Luxemburg mullerthal Trail meer romeinse villa
De overblijfselen van de Romeinse villa

Speelterrein voor volwassenen en kinderen

Rond het meer zijn tal van speelterreinen voorzien voor kinderen. Niet enkel speeltuinen en glijbanen, je kan er ook met het hele gezin gaan waterfietsen.

Verder kan je rond het meer vissen, fietsen op het bikepark en trampolinespringen. Zwemmen mag er niet.

Wandelen rond het meer van Echternach

Rond de vijver van 30 hectare ligt een gebied van bossen dat maar liefst 375 hectaren groot is. Rond het meer zij verscheidene wandelroutes voorhanden. De hele route (auto-pedestre) rond het meer is goed voor 7,1 kilometer.

Deze route gaat ook het een stukje door het aanpalende bos. Je kan deze route eventueel inkorten. Vanuit het bos kom je ook de bordjes tegen van de Mullerthal Trail, route 1 van deze trail brengt je naast het meer.

Verblijven in Echternach

Keuze genoeg voor een verblijf in Echternach. Je kan kiezen uit talrijke hotels, 2 campings en een jeugdhotel. Voor iedereen wat wils!

Campings in de buurt

De camping van Echternach bevindt zich net buiten het stadscentrum. Camping Officiel ligt aan de voet van prachtige bossen waar je de Wolfsschlucht (Gorges du Loup) vind. De camping is voorzien van een zwembad en trekkershutten, de ideal plek om je start van de Mullerthal Trail te beginnen.

Aan de Duitse zijde ligt een grotere camping Camping Freibad in Echternachbruck. Deze camping heeft 2 zwembaden voorhanden.

reisidee reistips daguitstap Echternach stadswandeling Luxemburg mullerthal Trail Sûre Sauer stadspark
Links Groothertogdom Luxemburg en rechts ligt Duitsland. Aan Duitse zijde heb je net naast de Sûre een camping.

Jeugdhotel aan het meer

Het jeugdhotel van Echternach ligt vlak aan het meer van Echternach. Sportieve mensen gaan dit jeugdhotel bijzonder leuk vinden, er is een indoorsportveld en zelfs een klimmuur. Zelf zag ik me wel overnachten in deze moderne accomodatie met in de avond een glaasje wijn aan het meer.

wandeluitrusting wandelen reizen

Een gedachte over “Wat te doen tijdens een dagje Echternach!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: