Weetjes over Nederland

12 dingen die je zeker moet weten over Nederland

Het Koninkrijk der Nederlanden

Aan het hoofd van Nederland staat een koning. Elk jaar op de verjaardag van de koning wordt door het hele land feest gevierd. Het hele land organiseert dan lokale festiviteiten voor de hele buurt en iedereen die mee wil feesten.

Het behoort tot het tweede land van de Benelux, wat de afkorting is van België, Nederland en Groothertogdom Luxemburg. je kan meteen raden over welke 3 landen op deze website studiobenelux.com wordt geschreven

De Nederlanders spreken Nederlands

Laat je niet misleiden, het Nederlands in het noorden lijkt lang niet op het Nederlands in het zuiden van het land. Net als alle andere landen zijn er ontzettend veel dialecten in hun land.

Het grootste dialect is misschien wel het Fries. De taal die ondertussen erkend is als landstaal en je kan terugvinden in Friesland. In het Fries zal je Nederlandse woorden ontdekken, je zal wel wat extra studie moeten doen om het helemaal te begrijpen.

Vlaams is geen Nederlands

Officieel spreekt het Nederlandstalige gedeelte van België, dat Vlaanderen wordt genoemd, Nederlands. Een echte Nederlander zal je dit nooit horen zeggen, hij zal je duidelijk zeggen dat dat Vlaams is!

Dit is wat ze eten en drinken

Nederland Holland Netherlands weetjes houten klompen
Nederlandse houten klompen, ze behoren tot de traditionele kledij van vroeger. Op de vele folklore feesten zie je ze nog steeds!

Kaas…Hollandse kaas!

Rijen naast elkaar, met honderden liggen ze bij elkaar…kaasbollen. De bekendste stad om dit fenomeen mee te maken is toch wel Gouda. De kaasboerinnen lopen er op donderdag rond in hun eigen outfit.

De karren met paarden rijden rond om de vele kaas rond te brengen of op te halen. Spring voor een keertje op tijd uit je bed en geniet van het ‘handjesgeklap’ als de deal rond is.

Zo heerlijk…de visjes van de markt

Kibbeling, maatjesharing, garnalen,…ben je in Nederland moet je toch echt wel vis gegeten hebben. De geur aan de viskraam doet je vast en zeker honger krijgen. Je komt Nederland niet uit zonder een visje van de markt gegeten te hebben.

Oranje is de kleur van de Nederlanders

Het hele land kleurt van tijd tot tijd helemaal oranje. Feestdagen, sportwedstrijden …de oranje vlag wordt bovengehaald, je weet meteen waar de Nederlanders zich bevinden in de tribune.

De kleur ‘oranje’ heeft een lange voorgeschiedenis. De edelman ‘Willem van Oranje’ streed in de 16e eeuw tegen Spanje voor de onafhankelijkheid van Nederland. Hij was in die tijd de erfgenaam van het prinsdom Orange in Frankrijk.

Het bijvoegsel Oranje in zijn naam is dus een cadeautje van de Fransen.

12 provincies in Nederland

Hier vind je alle artikels met het mooiste van Nederland!

Geografisch heeft Nederland 2 buurlanden; België en Duitsland. De westelijke zijde van dit land grenst voor aan waterrijk gebied zoals de Noordzee en de Waddenzee. Verder is Nederland opgesplitst in 12 provincies met Amsterdam als hoofdstad.

kaart Nederland weetjes Benelux
Kaart : Bron Wikipedia

Water, nog meer water en heuvelachtige gebieden!

Langs de vele grachten

Niet enkel hun hoofdstad Amsterdam beschikt over vele prachtige grachten. Geheel Nederland is een waterrijk gebied. Door de jaren hebben ze zich weten aan te passen aan het water.

Koeien of schapen transporteren naar een andere weide doen ze per boot. Kanalen en rivieren oversteken kan je met de veerboot. De auto of de fiets komt droog aan de andere zijde en jij kan ondertussen genieten van het uitzicht.

Over bevroren ijs schaatsen

De ‘elfstedentocht’ is hun parade plaatje bij een strenge winter. Vele schaatsers binden hun geliefkoosde schaatsen aan en glijden over de vele bevroren grachten en kanalen.

De minder strenge winters weerhouden de Nederlanders er niet van om hun schaatsen aan te binden. Over heel Nederland zijn een aantal prachtige schaatsbanen aangelegd die hun Olympisch niveau meteen een stevigere opkikker geeft.

Ze zijn gek op kamperen

Nederlanders zijn gek op kamperen, wie een kampeeruitrusting wil aanschaffen of spullen nodig heeft voor de mobilhome, moet zeker een bezoekje brengen aan de vele kampeerwinkels.

In Nederland zijn deze zo groot dat je er alles kan vinden wat je nodig hebt voor de ultieme kampeertrip.

Prachtige windmolens en tulpenvelden

Hectaren vol met tulpen

Nog meer kleurenpracht, rijen naast elkaar. Bijna alle kleuren van de regenboog kom je er tegen. Rode, witte, oranje, roze,… je vindt ze in het vroege voorjaar terug, vooral in de regio van Flevoland.

Wil je meer weten over deze kleurenpracht? Lees het in dit artikel!

Nederland weetjes Benelux tulpenvelden

Windmolens kleuren het landschap

De waterrijke gebieden zorgden ervoor dat de Nederlanders héél inventief omspringen met ‘water en wind’. Niet alleen een plonsje doen in het water zoals in het televisieprogramma ‘Bommetje XXL’. Nee ze waren veel slimmer.

Het lagergelegen platte land vlak bij zee zorgde voor veel wind en water. En als je er iets mee kan doen bouw je een molen die ervoor zorgt dat jij kan eten en drinken. Bezoek zeker eens een molen die nog werkt, op Kinderdijk vlak bij Rotterdam werken ze nog steeds.

Verblijven in een hotel in Nederland? Inspiratie vindt je hier!

Nederland Benelux Holland verblijven
travel explore reizen reistips België Nederland Luxemburg

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: