Loenense watervallen, Loenen (NL)

Wandelen en fietsen rond de watervallen in Loenen

Aan de rand van de Veluwe ligt het dorpje Loenen, ongeveer 10 km van Apeldoorn. Vlak naast het dorp kan je genieten van hectaren aaneensluitende bossen. De Veluwe staat uitermate bekend voor zijn prachtige natuur en dat in het midden van Nederland.

In de directe omgeving zijn de Loenense bossen die garant staan voor tal van prachtige uitkijkplaatsen die worden afgewisseld door bossen en heidegebieden aangevuld met enkele uitkijktorens.

Langs de Vrijerbergspreng

De watervallen van Loenen zijn een kunstmatig gebouwde beek. Op het einde van de 19e eeuw werd deze aangelegd om het Apeldoorns kanaal van genoeg water te blijven voorzien.

Het waterverval van de grote waterval is 15 m en daarmee meteen de grootste waterval van Nederland. Sta je voor de waterval lijkt het niet zo hoog, maar tot beneden in de kreek is het nog een stukje dieper.

Aan de andere zijde van de drukke weg die de watervallen scheidt, ligt de kleine waterval. Deze ligt wat dieper in het bos verscholen maar zeker niet minder prachtig.

Beide watervallen, die ongeveer een 2.5 km ver uit elkaar liggen, zijn goed bereikbaar voor wandelaars en fietsers. Minder mobiele mensen dienen wel even het veerooster over te steken, al leek mij het poortje ernaast misschien wel open te kunnen.

wandelen fietsen loenen veluwe Nederland loenense watervallen Benelux
Het fietspad richting de kleine waterval
wandelen fietsen loenen veluwe Nederland loenense watervallen Benelux
De kleine waterval die wat verscholen ligt tussen de bomen.

Het water van de watervallen is tijdens de warme periodes heerlijk verfrissend. Je kan er wel even gaan instaan met je blote voeten…de ondergrond kan wel een beetje glad zijn.

Nationaal Ereveld van Loenen

Een stukje minder leuk verleden dat hier geëerd wordt. Oorlogsslachtoffers hebben hier te midden van de bossen een plekje gekregen om te rusten. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen, kinderen en Nederlandse militairen kregen hier een plekje naast een prachtig gebouwde kapel.

Wandelen en fietsen rond Loenen

De provincie Gelderland heeft ondanks zijn natuurpracht nog geen mooi uitgebouwd wandel- of fietsknooppunten netwerk. Gelukkig zijn er tal van routes voor je uitgestippeld.

Eén van de routes die je langs de grote waterval leidt, is uitgestippeld door Natuurmonumenten. Deze route van 4.5 km kan je hier downloaden.

Andere routes zijn verkrijgbaar via boeken.

wandelen midden-Veluwe Nederland Benelux
wandelen midden-Veluwe Nederland Benelux

Bereikbaarheid

Je auto kan je parkeren op een parkeerterrein dat vlak bij de grote waterval ligt. Deze parking ligt op de weg van Loenen naar Beekbergen. Adres : Beekbergerweg 52, 7371 EW Loenen

Je honger en dorst kan je stillen met een frietje of ijsje die je kan kopen aan één van mobiele marktkramen die hier soms staan geparkeerd.

wandelen fietsen loenen veluwe Nederland loenense watervallen Benelux
De grote waterval vanaf de onderzijde!
wandelen fietsen loenen veluwe Nederland loenense watervallen Benelux
Vanop het wandelpad heb je een heerlijk zicht op de Vrijerbergspreng richting de kleine waterval

Ander mogelijkheden in de buurt

  • Open erf De Groote Modderkolk : een biologische zorgboerderij waar ook enkele wandelroutes starten
  • Paleis het Loo in Apeldoorn; de koninklijke paardenstallen, het paleis en een gigantische tuin met een heerlijke fontein
  • Kröller-Müllermuseum
  • Kinderpretpark Julianatoren, Apeldoorn
  • Recreatiegebied Bussloo
  • 2 nationale parken ‘De Hoge Veluwe’ en ‘Veluwezoom’

5 gedachten over “Loenense watervallen, Loenen (NL)

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: