Paleis Het Loo, Apeldoorn (NL)

Koninklijk paleis in Apeldoorn

Ongetwijfeld heeft dit kasteel een groot deel gevormd van de geschiedenis van Apeldoorn. Het paleis dat gevestigd is in de provincie Gelderland van Nederland, staat bol van de koninklijke allures. Het gebouw staat voorlopig in de steigers en kan je het voorlopig niet betreden. De stallen, rijtuigenmuseum en de tuinen zijn het bezoeken meer dan waard!

De grote werken van het paleis duren nog tot medio 2021. Het paleis zelf kan je niet bezoeken. Je kan wel even rustig een glaasje thee drinken in de voormalige balzaal die omgevormd is tot restaurant.

Paleis van Oranje

koninklijk paleis Apeldoorn Het Loo oldtimer
koninklijk paleis Apeldoorn Het Loo rijtuig

Heden te dage is het paleis een centrum van activiteiten. Paardenwedstrijden, bloemschikken en schaatsen in het park zijn een kleine greep uit hun activiteiten. Wandelaars kunnen zich hier te goed doen aan een prachtige wandeling die je verder kan uitbreiden naar de verdere omgeving van Apeldoorn. Apeldoorn is de dichtstbijzijnde stad, je vind ze terug ten oosten van het paleis.

Het voormalige jachtslot kwam in de 17e eeuw in handen van de koninklijke familie. Het werd uitgebreid om als buitenverblijf te kunnen concurreren tegen de naburige koningshuizen. Het kasteel werd uitgebreid en de tuinen werden aangelegd. Het werd een paleis dat diende om talrijke gasten royaal te kunnen ontvangen.  

Koninklijke stallen en rijtuigenmuseum

koninklijk paleis Apeldoorn Het Loo stallengebouw

Vlak na de inkom kan je jezelf meteen onderdompelen in de paardenstallen die nog steeds worden gebruikt. Je merkt meteen dat deze stallen gebouwd zijn met een vooruitziend oog en met zicht op het welzijn van de paarden. De paarden brachten de koninklijke familie immers in hun prachtige koetsen op hun bestemming.

In de 2 delen van het museum krijg je een heerlijk zicht over hoe de familie van kindsbeen af leerde hoe ze met paarden moesten omgaan. Ze zorgden duidelijk voor veel plezier buiten de vertrouwde omgeving en wellicht nog meer rond het paleis.

Van uitrijkoetsen, sleeën, jachtrijtuigen tot de rijkelijk versierde witte lijkkoets.  De prachtig grote koets deed dienst om prins Hendrik en de laatste bewoonster van dit paleis, koningin Wilhelmina, naar hun laatste rustplaats te brengen.

koninklijk paleis Apeldoorn Het Loo witte lijkkoets

Stilaan werden de paarden ingeruild voor de gemotoriseerde voertuigen. In het koetsenmuseum staan dan ook nog een aantal oldtimers te pronken. De gids weet er graag wat leuke anekdotes aan toe te voegen. Misschien hoor je wel de ultieme tip om nooit meer je sleutels kwijt te raken.

Een gedeelte van de oude stallen is omgebouwd tot kinderatelier. Geen enkel excuus om je kinderen niet eens onder te dompelen in de geschiedenis. Een groot gebouw en hun bewoners onderhouden vraagt immers veel beroepen, in het oude stallengebouw kan je er kennis mee maken.

Wandelen door koninklijke tuinen

koninklijk paleis Apeldoorn Het Loo tuin

Mijn eerste indruk van de tuinen was een beetje een vreemd gevoel. Het eerste dat je opvalt is dat de tuin ligt iets lager dan het kasteel om de planten voor de koude te vrijwaren. De tuin is daardoor prachtig omringd met een gemetste muur. Een aantal fonteinen breken het strakke stramien op fijne manier.

Te midden van de staan nog meer prachtige barokke beelden. De hoge fontein heeft duidelijk moeite gekost, maar met een prachtig resultaat. Hij is het resultaat van opschepperij van de toenmalige koning samen met de koning van Frankrijk (en die kenden ook wat van geld uitgeven aan het kasteel van Versailles)

Zowat alle elementen in de tuin dragen een verhaal met zich mee. De goden en het geloof hebben een stevige stempel achtergelaten. De verhalen van de mythische Griekse goden zijn overal aanwezig. De plaatsing van beelden, fonteinen en planten werd zorgvuldig uitgemeten om geluk aan te trekken.

Ga het dak op!

Ben je beneden in de tuin krijg je op het eerste zicht een beetje rommelig gevoel. Een beetje van…is dit alles. Wel, ik zeg alleen maar : ga het dak op! Vanop het dak heb je meest prachtige zicht over de tuinen. Hier komen de geometrische vormen van de aanplantingen prachtig tot hun recht. Je weet weer meteen waarom dit een koninklijke tuin is.

Vanop het dak heb je een mooi zicht over de hele omgeving. Je kijkt over de tuinen en ook over het vrouwengedeelte van het paleis. Vooraan kan je een kijkje nemen om de vordering van de werken aan het voorplein te bekijken. Het ontwerp lijkt in elk geval veelbelovend.

koninklijk paleis Apeldoorn Het Loo tuin

Laat je gidsen doorheen de stallen en de tuinen, de gidsen staan gratis voor jou ter beschikking. Van een lange geschiedenis tot de leukste anekdotes en weetje over dit paleis kom je te weten. Je wordt door hen gevoerd met een leuke dosis humor en ‘down to earth’ mentaliteit…koningen zijn immers ook mensen.

Oranjewandeling

Nog meer koninklijke allures voeren je verder rond het paleis van Oranje. Nazinderen van de pracht en praal in de paleistuinen kun je tijdens de ‘oranjewandeling’. Het park voert je verder mee naar de plaatsen van vertier van de toenmalige koninklijke familie.

Lees hier : Het recept voor en goede wandeling!

Achteraan de prachtig aangelegde tuinen kan je kiezen voor een wandeling van 4 km door het park  van het paleis. Deze wandeling voert je langs het theehuis, badhuis, de vijvers en de boothuizen. Je waant je meteen in een andere wereld.

Bereikbaardheid en extra info

Je auto kan je parkeren op de ruime parking die naast het paleis is aangelegd. Neem wat geld mee voor je ticket.

Adres : de ingang ligt aan de Amersfoortseweg , je kan best met de gps navigeren naar Koninklijk Park 16, 7315 JA Apeldoorn en daarna de bewegwijzering volgen, die je normaal gezien al van ver bent tegengekomen. 

koninklijk paleis Apeldoorn Het Loo Delfts blauw

Delfts blauwe vaas

koninklijk paleis Apeldoorn Het Loo ponyrijtuig

Ponyrijtuig

Inkomtarieven voor volwassenen 8.50 €, via e-tickets bespaar je jezelf 1 euro. Voor gezinnen en kinderen onder 12 jaar betaal je minder.

De toegankelijkheid voor rolstoelen en buggy’s in minder makkelijk. De tuinen zijn voorzien van veel grindpaden en trappen. Vanaf de inkom kan je wel een een elektrisch wagentje voor een 8- tal personen nemen die je graag overal rondrijdt voor 1€ per persoon voor de hele dag. 

Lift is voorzien naar het dakterras om het zicht over de tuinen te aanschouwen, helaas niet toegankelijk voor rolstoelen.

koninklijk paleis Apeldoorn Het Loo pauw
Deze pauw kan je spotten onder de grote bomen aan het stallengebouw.

In de buurt van Paleis Het Loo

 • Pretpark Koningin Julianatoren
 • Apenheul : loslopende apen in een groot bos.
 • Hoog-Soeren : het bosrijke dorp vlakbij het paleis met beschermd dorpsgezicht
 • Wenum-Wiesel : het tweelingdorp met talrijke fietsroutes en wandelpaden
 • Nationaal park Hoge Veluwe : uitermate bekend om de ‘burlende’ herten
 • Loenense watervallen, de hoogste watervallen van Nederland. Ze zijn kunstmatig aangelegd en liggen aan de rand van prachtige bossen.

Interessante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: