Kalkense Meersen en Wijmeers in het kielzog van de Schelde

Fietsen en wandelen door het Scheldeland in Oost-Vlaanderen

In het gezellige Oost-Vlaanderen liggen de natuurgebieden Kalkense Meersen en Wijmeers naast elkaar. Met de Schelde aan zijn rechterzijde slaagt dit gebied erin om een geheel eigen identiteit aan je voor te stellen. De oude rivier de Schelde werd hier omgevormd en liet ons een prachtig wandelgebied van 600 hectare achter.

Het licht glooiende terrein maakt je nieuwsgierig naar wat nog komen moet. Elk hoekje van dit gebied lijkt weer helemaal anders te zijn dat het vorige. Veel van de aanwezige weiden, worden beschouwd als traditionele hooilanden. Hierdoor krijg je een prachtige variatie van bloemen in de velden, en wat kleurt de klaver mooi paars…

Kalkense Meersen wandelroute Oost-Vlaanderen België fietsroute Schelde land Benelux
Kalkense Meersen wandelroute Oost-Vlaanderen België fietsroute Schelde land Benelux

Konijnen, koeien en nog veel meer beestjes

Het aantal konijnen dat je hier kan spotten zijn meer dan talrijk. Ze zijn duidelijk wel wat mensen gewend. Ideaal om met je kinderen een spelletje ‘konijntjes tellen’ te spelen.

Zelfs de koeien speelden graag verstoppertje tijdens mijn bezoek. Ze lagen lekker verscholen onder de bomen. Misschien spot jij ze wel op het grote veld waar ze ook extra hooi krijgen.

Naast koeien en konijnen zijn de watervogels talrijk aanwezig. Eenden en ganzen in alle kleuren kom je er tegen en tussen het gras zag ik nog een kleurrijke fazant. Die reiger was duidelijk geconcentreerd vis aan het zoeken.

Fietsen langs de Schelde

Kalkense Meersen wandelroute Oost-Vlaanderen België fietsroute Schelde land Benelux
Op de achtergrond de kerktoren van Schellebelle.

Vlak naast de Schelde ligt een brede geasfalteerde weg, delen hiervan zijn enkel toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Via de fietsknooppunten kan je makkelijk je eigen route samenstellen.

De ijsvogelroute van 35 km ligt er al klaargemaakt voor je. Deze brengt je langs langs de mooiste plaatsen in Berlare, de Kalkense Meersen en Wetteren. Via deze link vindt je er meer over.

Andere fietsroutes in de buurt zijn de Vlaanderenroute, Schelderoute en Kunststedenroute.

Kalkense Meersen wandelroute Oost-Vlaanderen België fietsroute Schelde land fietsen wandelen Benelux

Wandelroutes in de Kalkense Meersen

Vanaf het veerpont in Schellebelle starten een 4- tal wandelingen. De Kalkense Meersen maakt deel uit van het wandelnetwerk Scheldeland. Wandel- en fietsknooppunten zijn talrijk aanwezig.

  • Meersenwandeling : 8 km (langs knooppunten 1-2-4-96-93-94-87-89-99-92-98-95-97-23-22-2-1)
  • Wijmeerswandeling : 6.9 km (blauwe route)
  • Oude Scheldepad wandeling : 9 km ( rode route)
  • Binnen zonder kloppen : 3.4 km ( gele route)

De Turfputtenroute is een route van 34 km, je kan deze starten aan het Donkmeer in Berlare of aan de Kalkense Meersen. Langeafstandswandelaars komen op het groteroutepad GR128 Vlaanderenroute ook beide domeinen tegen.

Kalkense Meersen wandelroute Oost-Vlaanderen België fietsroute Schelde land Benelux
Uitkijken over de Schelde na een regenbui

Kunst in de Kalkense Meersen

Ben je liefhebber van een vleugje kunst tijdens je wandeling? In dit gebied kan je enkele hedendaagse kunstwerken spotten, allen gemaakt met natuurlijke materialen. Ga alvast opzoek naar vierkante bomen!

wandelboek Vlaanderen

Bereikbaarheid en parking

Parking : je kan best parkeren in het centrum van Schellebelle. Van daaruit neem je de veerboot om met je fiets of wandelschoenen rivier de Schelde over te steken. De gezellig meneer staat vriendelijk op je te wachten om je op elk moment naar de andere zijde te brengen.

Kalkense Meersen wandelroute Oost-Vlaanderen België fietsroute Schelde land

Minder mobiele mensen kunnen ook mee met de veerboot. Je kan langs de Schelde een heel eind over het geasfalteerde fietspad wandelen en uitkijken over de Schelde en de Kalkense Meersen

Adres : Stationsstraat, 9260 Wichelen (Schellebelledorp)

Je hebt ook toegang tot dit natuurgebied via : kruispunt Uitbergsestraat – Schoorminneweg , 9270 Laarne. Ook op het Vaartplein in Kalken kan je meteen je auto kwijt.

Verder wandelen en fietsen in de buurt

Nog niet uitgekeken in de buurt? Probeer dan zeker in het naburige dorp Donk een kijkje te nemen. Hier ligt het Donkmeer in Berlare met aansluitend recreatiedomein en camping waar de kinderen zich kunnen uitleven.

Nieuwsbrief Studiobenelux wandelen fietsen reistips

Een gedachte over “Kalkense Meersen en Wijmeers in het kielzog van de Schelde

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: