Wat te doen in de regio van Mullerthal!

Eén van de bekendste regio’s van het Groothertogdom Luxemburg is Mullerthal of ‘Klein Zwitserland’. De prachtige rotsen die er talrijk aanwezig zijn zullen ook jouw verbazen!

Waar ligt Mullerthal?

Mullerthal is een klein dorpje in Groothertogdom Luxemburg. Deze regio staat heel bekend om de talrijke prachtige rotsformaties, en eeuwenoude overblijfselen van een ver verleden. In 2016 werd het Natuur en geopark opgericht speciaal om deze unieke omgeving te beschermen.

Rivieren de Zwarte Ernz en de Sure stromen als een rode draad door dit gebied. Aan de zijkant staan er nog talloze molens, je kan ze meestal bezoeken en sommige zijn omgebouwd tot hotel. 

De rivieren zorgen voor een gezellige sfeer in de omgeving. De meest gefotografeerde waterval ‘de schiessentumpel’ vind je hier! Het is een prachtige, idyllische plek die je vanaf de autoweg al kan bewonderen.

Is het nu Mullerthal of Mellerdal?

De lokale bevolking spreekt in dit land meerdere talen. Sterker nog in deze regio hoor je veel Nederlands spreken. Naast het Nederlands verstaan de mensen hier het best Engels, Frans of Duits. De omringende landen hebben duidelijk een invloed op de taal in dit kleine land.

Naast al die talen zal je hier ook nog het ‘ Luxemburgs’ horen spreken. Het is een mengeling van Duits met Franse woorden tussen. Op de lokale verkeersborden zal je dan ook twee benamingen zien staan, Mullerthal verandert dan in Mellerdal.

Wandelen door prachtige rotsen en kloven

De hele regio rond Mullerthal staat uitermate bekend voor de prachtige rotsformaties. Veel van deze rotsen kan je enkel bereiken door een wandeling te maken. Ruil je sneakers in tegen een paar stevige wandelschoenen, extra steun en bescherming voor je voeten is hier aangeraden.

Mullerthal Consdorf reistips reisbestemming traveltips wandelen hiking hike wandelroutes rotsen klein zwitserland petit suisse
Mullerthal Consdorf reistips reisbestemming traveltips wandelen hiking hike wandelroutes rotsen C2 Belle Vue petit suisse

Lokale wandelroutes

Zowel voor ervaren hikers en wandelaars als voor mensen en kinderen zijn hier tal van leuke wandelingen voorhanden. De wandelingen starten al met een lengte vanaf net geen 2 kilometers. De wandelingen krijgen ook sterren mee, van licht midden naar zwaar. Ze worden aangeven met een letter en een cijfer.

Een aantal gemeenten zoals Consdorf en Berdorf hebben een natuurpad in hun omgeving. Het zijn informatieve wandelingen die je wat meer vertellen over de dieren, planten en de rotsen, waar wij veel gezichten van apen in zagen.

Ontdek hier de wandelroutes van StudioBenelux :

Auto-pédestre

Letterlijk wordt auto-pedestre vertaald als ‘zelf wandelen’. De witte bordjes met blauwe pijlen wijzen op een rondwandelroute in de buurt. Je vind ze net als de lokale wandelroutes met verschillende moeilijkheidsgraad en lengte. Een aantal auto-pédèstres hebben een langere lengte en kan je als dagwandeling maken. 

Mullerthal trail

De lange afstandswandeling die elke ervaren wandelaar wellicht op zijn to-do lijst heeft staan. De Mullerthal trail omvat 3 lusvormige routes elk goed voor ongeveer 37 kilometer wandelplezier langs de mooiste plaatsen in deze regio. 

Mullerthal Consdorf reistips reisbestemming traveltips wandelen hiking hike wandelroutes rotsen klein zwitserland petit suisse hual lee hohllay trail
Hual lee of Hohllay in Berdorf ligt op route 2 van de Mullerthal Trail

De volledige wandelroute, inclusief verlengingen, heeft een lengte van 188,5 km. Je kan als wandelaar kiezen of je je bagage meeneemt met een backpackrugzak of je de bagage laat vervoeren naar de volgende halte. 

De vele campings in de buurt zijn voorzien van trekkershutten waar je kan overnachten, gebruik maken van het sanitair en soms zelfs een hapje en drank nuttigen in de lokale horecagelegenheid.

Mountainbiken en fietsen

In de omgeving wordt ook aan de fietsliefhebbers gedacht. Een 3-tal mountainbikeroutes zijn hier voorhanden. 

 • Mountainbike Trail rond Bech : licht : 13 km en 241 hoogtemeters
 • Mountainbike Trail rond Echternach : 23 km met 420 hoogtemeters 
 • Mountainbike trail rond Berdorf en Beaufort : de zwaarste : 36 km met 694 hoogtemeters 

De andere fietsliefhebbers kunnen een fietsroute volgen rond Echternach of Consdorf. Een andere route is de ‘fietsroute langs de drie rivieren’. Deze gidst je langs de prachtige landschappen en bezienswaardigheden tussen Schengen, Echternach en Vianden.

Autoroutes

6 autoroutes vallen je hier ten deel. Het is een handige manier om op korte tijd wat te kunnen zien van de omgeving. Door prachtige landschappen rijdt je met de auto. Op strategische plaatsen zijn er parkeerplaatsen voorzien zodat je even je beentjes kan strekken en een bezoekje kan brengen aan de mooiste plekken van de omgeving. 

Zelf maakten we de autoroute ‘Klein Zwitserland’

Mullerthal Beaufort kasteel reistips reisbestemming traveltips wandelen hiking hike wandelroutes rotsen klein zwitserland petit suisse
Het kasteel van Beaufort.

Praktische informatie

 • toegankelijkheid voor rolstoelpatienten en minder mobiele mensen is niet zo makkelijk tussen de rotsen. Een aantal plaatsen kan je wel bezichtigen omdat ze naast een grote weg liggen, zoals de Schiessentumpel. Kastelen en ruïnes doen soms al een poging om het jullie makkelijk te maken, het kasteel van Koerich is alvast toegankelijk. 
 • honden gaan hier lekker mee met hun baasje, ze zijn hier overal welkom
 • kinderen, zullen zich hier niet zo vlug vervelen. Er zijn kortere wandelroutes voorhanden en neem zeker eens een kijkje aan het meer van Echternach
 • paarden en mennen : de ruiterroutes zijn hier populairder aan het worden, vooral in de Eifelstreek (Guttland) en aan de zijkant van Mullerthal worden ze georganiseerd. Mennen is hier nog niet zo in trek, wellicht door het bergachtige landschap.
 • kajakken : op de vele rivieren even met de kajak varen, ja dat kan! Vooral aan rivier de Sûre heb je hier mogelijkheden 

Hieronder : rond het meer van Echternach…waar zoveel te doen is voor jong en oud!

Echternach reistips Luxemburg Luxembourg Benelux traveltips reisidee uitstap kinderen

Kamperen en anderen overnachtingen

Hoe klein de dorpjes hier ook zijn, bijna elk dorp of gemeente heeft mogelijkheid voor kampeerders om te overnachten. Wild kamperen wordt hier niet toegestaan, met een beetje geluk wordt het voor één nachtje toegestaan.

B&B’s en hotels zijn ook makkelijk te vinden in deze regio. Bijna overal is een hotel meestal is één van de typische architectuur van de regio. 

Lees hier binnenkort het artikel : Ons verblijf in Camping La Pinède in Consdorf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: