De 22 Nationale parken van de Benelux

Nationale natuurparken in de Benelux, in totaal zijn er 22 te vinden. Van deze 22 parken zijn er maar liefst 20,5 parken te vinden in Nederland. De andere helft van nr 21 is het grenspark met België. België had ooit 6 nationale parken nu telt het helaas nog maar 1 en een half nationaal park.  

Wat is een nationaal park?

De benaming ‘nationaal park’ komt overgewaaid uit de VS. Daar werd het eerste park ‘Yellowstone’ omstreeks 1870 opgericht. Deze parken werden opgericht om de natuur binnen deze regio te beschermen. Niet alleen de flora kunnen weelderig groeien, maar ook de fauna kan hier zijn gang gaan om de planten een beetje in te tomen van weelderige groei.

Benelux Heide landschap Nationaal park
De Kalmthoutse Heide

Met de oprichting van een nationaal park wordt de lokale natuur gevrijwaard van bebouwing en andere ingrijpende veranderingen door de mens aangebracht. Hierdoor kunnen de lokale planten groeien en bloeien op plaatsen waar de grond voor hun het beste is.

De parken die de titel van ‘Nationaal Park’ willen verkrijgen moeten voldoen aan de strenge eisen van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN.

“24 mei is uitgeroepen tot dag van het nationale park” Zet het alvast in je agenda!!!

Hoe lang bestaan deze parken al?

De eerste nationale parken werden opgericht net na WOI. In België werden er toen maar liefst 6 parken opgericht. Helaas zijn ze bijna allen hun erkenning kwijt gespeeld. Het bekende ‘Parc National Lesse et Lomme’ is nu nog steeds een natuurreservaat. Wellicht ken je deze plaats beter door het ‘Domein de grotten van Han’ waar ook een wildpark is gevestigd.

De Nederlanders begonnen met het oprichten van hun Nationale Parken in de jaren 1930. De parken Veluwezoom en de Hoge Veluwe werden als eersten opgericht. De 21 nationale parken die Nederland nu rijk is , zijn goed voor bijna 150.000 hectare van hun land. Door de overheid is er ook een ‘samenwerkingsverband’ opgericht om de onderlinge samenwerking tussen de parken te stimuleren.

De nationale parken van de Benelux op een rijtje!

 • 1) Nationaal park de Biesbosch, Noord-Brabant, Zuid-Holland (NL) Voor wie van water houdt! Gaan varen met boot, kano of kamperen op een onbewoond eiland.
 • 2) Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen, Friesland (NL) De donkerste nachten en vele orchideeën
 • 3) Nationaal Park Schiermonnikoog, Friesland (NL) Een ongerept eiland in de Waddenzee, grenzend aan de Noordzee.
 • 4) Nationaal Park Drents-Friese Wold, Drenthe, Friesland (NL) Bos, heide en stuifzanden in combinatie met esdorpen (huizen uit de Middeleeuwen)
 • 5) Nationaal Park Dwingelderveld, Drenthe (NL) Dit vennen-en heidegebied wordt in toom gehouden door schapen, paarden en Schotse Hooglanders.
 • 6) Nationaal beek-en esdorpenlandschap Drentsche Aa (NL) Een park waar natuur en landbouw hand in hand gaan.
 • 7) Nationaal park  De Groote Peel, Noord-Brabant, Limburg (NL) Tussen heide en duinen vertoeven met het boek ‘De Peelwerkers’
 • 8) Nationaal park De Loonse en Drunense Duinen (NL) Duinen bezoeken zonder natte voeten te krijgen, het ligt namelijk niet aan zee.
 • 9) Nationaal park Weerribben-Wieden, Overijssel (NL) Laagveenmoeras waar vroeger turf werd gewonnen, misschien kom je wel otters tegen.

Kanovaren in Belt- Schutsloot, een héérlijke ervaring in het midden van Weeribben-Wieden.

 • 10) Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, Overijssel (NL) Een natuurlijk ontstane stuwwal met prachtig zicht vanaf de heuvelrug.
Uitkijk op Sallandse Heuvelrug
 • 11) Nationaal Park Nieuw Land, Flevoland (NL) Inpolderingsproject oorspronkelijk bedoeld voor industrie, nu behoort het toeaan tienduizenden vogels.
 • 12) Nationaal park de Alde Feanen, Friesland (NL) Monumentale windmolens
 • 13) Nationaal de Hoge Veluwe, Gelderland (NL) Het oude jachtterrein van het echtpaar Kröller-Müller, hun kunstcollectie is in het museum te bezichtigen.
 • 14) Nationaal Park Veluwezoom, Gelderland (NL) Heidelandschappen en bossen, bekend voor hun edelherten
 • 15) Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Utrecht (NL) Bossen, stuifzanden en heidegebieden met vele zoogdieren
 • 16) Nationaal Park Duinen van Texel, Noord-Holland (NL) Duinen, duinen en…zeehonden.
 • 17) Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Noord-Holland (NL) Duinen aan zee, de uitkijktoren geeft je een zicht over Haarlem en Amsterdam
 • 18) Nationaal Park Oosterschelde, Zeeland (NL) Populair bij sportduikers, maar ook bovengronds uniek door de samenkomst van zoet en zout water.
 • 19) Nationaal Park De Maasduinen, Limburg (NL) Langgerekt park met de langste rivierduingordel
 • 20) Nationaal Park De Meinweg, Limburg (NL) Terrassenlandschappen die grenzen aan het Duitse grenspark Maas-Swalm-Nette
 • 21) Grenspark De Zoom -Kalmthoutse Heide, Noord-Brabant, Antwerpen (NL+BE) Bos, heide en duinen aan de Belgische zijde met meer landbouw aan Nederlandse zijde
 • 22) Nationaal Park de Hoge Kempen (BE) Bos, heide en vergezichten op de heuvelachtige landschapen. De waterplassen zijn oude grind-en zandwinningsgebieden. De Vallei van de Kikbeekbron is er hier maar eentje van.
Benelux Nationaal Park

Interessante artikels voor jou!

24 gedachten over “De 22 Nationale parken van de Benelux

Voeg uw reactie toe

  1. Dit is een hele moeilijke! Ze hebben allemaal zo hun eigen specifieke kenmerken en zijn zo divers dat het echt héél moeilijk kiezen is. Wil je zelf je keuze maken, geloof ik dat je best begint met kiezen of je bergen, heide, bossen of water wil.

   Like

   1. Voor mij maakt het niet uit voorlopig zal het die in België blijven (niet veel keuze in nationale parken dus 😉)

    Like

   2. De Hoge Kempen is alvast ontzettend mooi! Voor een bloeiende heide moet je nog even wachten. Denk ook eens aan de Hoge Venen…prachtig gebied daar.

    Like

   3. De hoge Kempen ken ik redelijk goed omdat ik in die regio ben opgegroeid tis zeker en vast prachtig 😊 ik ben nu begonnen aan het verkennen van de kleinere parken, maar mocht ik toch uit België geraken was ik vooral benieuwd naar welk nationaal park jou het meeste aansprak en waarom 😊

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: