Wildpark en kalkgesteenten in : Domein ‘de grotten van Han’

Wandelen in ‘De grotten van Han’

Wil jij een kijkje nemen in ondergrondse grotten van duizenden jaren oud en waar ooit nog mensen hebben geleefd? Dan ben je hier helemaal op zijn plaats. De paden en trappen zijn ruim toegankelijk en waar nodig voorzien van een goede leuning, klaar voor een wandeling van +/- 1.5 uur.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat er in deze kalkgesteenten nog menselijke resten zijn gevonden. Hier leven met een behoorlijk vochtige lucht, het moet speciaal geweest zijn. De Lesse die hier ook ondergronds het territorium beheerst, staat garant voor dit vochtige klimaat.

De Lesse doet (af en toe) bepaalde paden overstromen. De gids zoekt gewillig een ander pad voor jou. Onze meertalige gids was de 7e generatie in zijn familie die de tour leidde. Een andere bezoeker was het met me eens…wij hopen dat hij dit aan nog een generatie verder kan geven. Heerlijk om te zien hoe gepassioneerd hij was!

Benelux België Wallonië Stalagmieten stalactieten grotten van Han
Stalagmieten en stalactieten in de grotten van Han.

Wildpark van Han-sur-Lesse

Het wildpark is op 2 manieren te bezoeken : met de safaribus, die wordt georganiseerd door het park, en te voet. Het betreft een stevige wandeling met klimmen en dalen, doe dus zeker je stapschoenen aan.

Op de wandeling zijn er banken en picknickplaatsen voorzien om even uit te rusten. Halfweg bij de bruine beren kun je jezelf voorzien van eten en drinken.

Wil je het wildpark combineren met de wandeling in de grotten, kan dit perfect. Ik adviseer dan wel om na de stevige wandeling de bus te nemen. Zodoende kan je wat uitrusten en tegelijk genieten van de dieren en het prachtige landschap.

Dit domein behoorde vroeger aan één van de eerste nationale parken van België. Helaas verloor het zijn titel, nu behoort het tot de mooiste natuurreservaten van België.

Ga je met de bus kan je bijna op het einde een tussenstop maken om naar de ingang van de grotten over te stappen.

The Big Five van Europa ontdekken

De dieren in dit wildpark zijn Europese soorten die leven of ooit hebben geleefd in deze streken. Je zal hier geen giraffen treffen, wel wolven, uilen, herten, geiten, everzwijnen, beren,… Een twintigtal soorten zijn ruim te bewonderen op een domein van +/- 250 hectaren.

In dit wildpark vindt je ook ‘The Big Five’ van Europa terug. De 5 sterkste en machtigste dieren van de natuur.

Vergeet zeker niet het landschap te bewonderen! Het heuvelachtige landschap met ritsen wisselt zich af met groene weiden en dennenbossen.

Benelux België Wallonië Bruine beer grotten van Han Landschap
Een zicht op het berenverblijf!

Bereikbaarheid

!!! Check eerst op de website of het park open is. Bij hevig regenweer durft de rivier de ‘Lesse’ buiten zijn oevers treden. De rivier stroomt zowel door grotten als door het wildpark. Het kan dus zijn dat er een gedeelte van de grotten niet bereikbaar is, of in het ergste geval helemaal niet.

De bewegwijzering naar het park, dat kan nog wel wat duidelijker. Afslag 23 vanuit de autosnelweg . Borden naar Han sur Lesse volgen.

Benelux België Wallonië Herten fotograferen  domein de grotten van Han
Wil je herten en reeën fotograferen? Hier krijg je ruim de kans!

Parking

De auto kan je parkeren aan de kerk , in het midden van het centrum van het dorp Han sur Lesse. Rechtover de kerk is het onthaalcentrum gelegen van het park. Van hieruit kun je de bus of het treintje nemen naar het wildpark of de grotten.

Talenkennis

‘Chapeau’ of ‘hoedje af’ voor de mensen aan het onthaal en de gidsen die allemaal het Nederlands en het Frans perfect beheersen. Zelfs het Engels is voor hen geen probleem.

Tickets

Dagtickets Dagje uit wandelen wildpark pretparken

Toegang voor mindervaliden

Het park heeft duidelijk aan de minder mobiele mensen gedacht. Er zijn speciale routes uitgewerkt, geef het park een seintje en je kunt optimaal genieten.

Benelux België Wallonië Ondergrondse rivier grotten van Han-sur-Lesse
Een ondergrondse rivier in de grotten : een héérlijk schouwspel!

Interessante artikels voor jou!

Een gedachte over “Wildpark en kalkgesteenten in : Domein ‘de grotten van Han’

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: