The Big Five van de Benelux

The Big Five

Wij kent ze niet ‘The Big Five’, de 5 grootste, machtigste en sterkste dieren van de wereld. Ze leven oorspronkelijk allemaal uit het continent van Afrika door het invoeren naar de wildparken en dierentuinen kan je de olifant, de leeuw, het luipaard, de buffel en de neushoorn.

Ook in Europa hebben wij 5 dieren die sinds de prehistorie in onze gebieden leven. Ze zijn ontzettend belangrijk voor onze natuur door heer en meester te zijn van de natuur. Sommige dieren leven nog in het wild, andere worden opnieuw uitgezet. Een andere is nog steeds een bedreigde diersoort. 

Waarom worden deze dieren ‘Big Five’ genoemd?

De Big Five zijn voor een continent de 5 dieren die het belangrijkste zijn in de natuur. Het zijn de krachtigste dieren en hebben het meeste macht over de anderen. Hierdoor staan ze bovenaan de voedselketen en hebben meestal enkel de mens als hun grootste vijand.

The Big Five van Europa in de Benelux

De wolf

big five Europa wandelen Benelux wandeling wolf dieren wildpark

Een jonge wolf ligt er rustig bij @wildpark Grotten van Han

Veelbesproken in onze gebieden de laatste jaren. Na ruim 100 jaar is de wolf steeds vaker in het wild terug te vinden. In onze dichtbevolkte gebieden is dat niet zo vanzelfsprekend. Het territorium van een wolf bedraagt al vlug enkele honderden tot duizenden vierkante kilometers.

Ze leven meestal in groep wat men een roede noemt. Zijn de jongen ongeveer 2 jaar dan zijn ze oud genoeg om op eigen benen te staan. Daarna gaan ze op zoek naar hun eigen partner waarmee ze hun roedel starten. Wolven kiezen hun partner meestal voor het leven. Over het algemeen worden ze 10 jaar oud.

Wolven zijn overwegend in de dag actief. Wolven die in de buurt van de steden wonen worden meestal ’s nachts actiever. Kom je een wolf tegen blijf dan gewoon staan. Gaan lopen heeft geen zin, het beestje haalt een snelheid van zo’n 60 km/uur.

big five Europa wandelen Benelux wandeling wolf dieren wildpark
De witte poolwolf

Geniet van het moment dat je ze ziet, ze zijn wellicht heel vlug weg. Met een fantastisch gehoor en reukzin hebben ze jou wellicht al lang opgemerkt. Hou je wel van het jonge nest vandaan, dat heeft moeder wolf echt niet graag.

De bruine beer

De bruine beer ziet er op zijn zachts uitgedrukt ongelooflijk schattig en snoezig uit. Door vele kinderen overmatig gewild in de vorm van pluche en iedereen kent welt dat schattig beertje dat gek is van honing.

big five Europa wandelen Benelux wandeling bruine beer dieren wildpark

Het schattige gedeelte is toch wel zijn beste vermomming, de bruine beer is immers het sterkste roofdier van Europa. Met zijn sterke voorpoten vangt hij dadelijk wel een heerlijke vis. Ook planten, knollen en wortels behoren tot zijn voedselpakket.

Rechtopstaand kunnen ze een lengte hebben van wel 2.8 m. Met een gewicht van 600 kg worden ze wel tot 25 jaar oud. Voornamelijk in de Oost-Europese landen als Bulgarije en Roemenië vindt je ze nog in het wild terug.

De Europese bizon

De Poolse oerbossen daar kan je deze dieren nog in het wild terugvinden. In onze gebieden zijn ze reeds sinds de 14e eeuw uitgestorven door de jacht. Hun vlees was toen nog een belangrijke voedselbron. Ondertussen zijn de bizons in Roemenië opnieuw uitgezet in het wild.

Wist je dat : De Europese bizon wordt ook wel eens wisent genoemd.

big five Europa wandelen Benelux wandeling Europese bizon dieren wildpark
Een jonge bizon

In België en Nederland kun je deze niet-agressieve dieren terugvinden in een aantal natuurreservaten, waar ze meewerken aan het in stand houden van de natuur. Kom je ze tegen hou dan een afstand van minimum 30 m. Zo stoor je de moeders met hun kleintjes niet en met een hoogte van 2 meter zijn ze zo ook best wel impressionant. 

Hun donkerbruine vacht voelt ruig en wollig. De kleur van de Europese bizon is wat donkerder dan hun Amerikaanse soortgenoten. Met een snelheid van 60 km/uur kunnen ze over de gebieden denderen, zul je het best wel merken…ze wegen tot 900 kg.

De lynx

big five Europa wandelen Benelux wandeling lynx dieren wildpark

De kat met de oorpluimen is best herkenbaar. Ze is een stukje groter dan jouw huiskat. Dit roofdier wordt tussen 80 en 130 cm groot. Door hun grootte worden ze af en toe vergeleken met het luipaard. Het grote verschil is bij het vangen van zijn prooi, het luipaard rent zijn prooi achterna, de lynx legt zich liever in een hinderlaag.

Dit schuchtere roofdier zal zich niet snel laten zien. Hun gehoor en hun zicht is zo goed ontwikkeld dat ze jouw al van héél ver horen en zien aankomen. Doordat ze graag alleen leven, ver van de bewoonde wereld, ga je ze niet met tientallen tegelijk tegenkomen.

Ze leven graag in een groot bosgebied. Er zouden er nog leven in Nederlands Limburg en de Belgische Hoge Venen. Gaan ze op jacht doen ze dat graag alleen en voornamelijk bij het vallen van de avond. Ze eten graag kleinere dieren zoals vogels of hazen. Een everzwijntje lust hij ook wel.

De veelvraat

Een dier dat niet zo vlug angst heeft van andere dieren. Deze marterachtige durft zelfs de strijd aangaan met de grotere dieren zoals een hert, rendier of zelfs een poema of grizzlybeer. Veelvraten leven meestal alleen. Je kan ze zowel overdag als ’s nachts tegenkomen. Na een 3 à 4 uren rust worden ze opnieuw actief.

Veelvraten danken hun naam aan hun eetlust. Ze eten voornamelijk vlees zoals vogels en knaagdieren. Graag eet hij hier een eitje bij en breidt zijn eetfestijn verder uit met vruchten, bessen en talrijke planten.

big five Europa wandelen Benelux wandeling veelvraat dieren wildpark

Deze dieren wonen graag in een groot territorium. Het mannetje kiest honderden hectaren uit en laat op dat domein 2 tot 3 vrouwtjes toe. De dochters blijven graag bij hun moeder wonen, de jongens gaan op zoek om hun eigen nest te stichten.

Veelvraten kan je nog tegenkomen in het noorden van Europa, zoals Zweden, Finland en Noorwegen. Wil je er nog meer zien, zal je al tot in Rusland moeten reizen om ze tegen te kunnen komen. Vaak leeft hij in moerasachtig gebied ergens tussen de naaldbomen.

Waar kan je de ‘Big Five’ vinden?

Niet zo’n zin om je in de bossen te wagen om jouw lievelingsdier te zoeken? Je kan ook op een rustige manier de ‘big five’ bezoeken? Je vindt ze namelijk allemaal tegelijk terug in het wildpark van ‘het domein van Grotten van Han’ in Han-sur-Lesse.

Doorheen het park loopt een heerlijk pad om de wilde dieren te spotten. Recent is het berenverblijf een heel stuk groter geworden. Bestel je tickets via de link hieronder met extra korting!

dagtickets

Interessante artikels voor jou!

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: