Vlinders herkennen op je wandeling

Elk jaar opnieuw houdt Natuurpunt een grote vlindertelling. Ik ben regelmatig de tel kwijt door de vele vlinders die plots langs je heen komen fladderen.

Zo héérlijk om ze te zien fladderen van plant naar plant. Tijdens één van hun korte rustpauzes kan je ze meestal wat makkelijker van dichtbij bewonderen.

Compactgids vlinders herkennen

Wandelen tussen de vlinders

Héérlijk vind ik het als je tijdens een wandeling de vogels hoort zingen, en steevast ook de vlinders die plots voor je neus komen vliegen. Telkens opnieuw probeer ik te weten te komen welke soort vlinder het nu weer was.

Tijdens mijn wandelingen probeer ik dan ook steevast van die leuke vlinders een paar leuke foto’s te nemen. Op deze manier kan ik ze delen met jullie, zodat jullie deze schatje een naam kunnen geven.

Dagvlinders : de verschillende soorten

In de Benelux komen ongeveer een 50-tal soorten dagvlinders voor. Ze hebben de mooiste kleuren en speciale motieven waar je ze van elkaar van kan herkennen.  

!!! Krijg ik een nieuwe vlinder voor de lens van mijn fotocamera voeg ik hem graag toe aan dit lijstje.

Dagpauwoog

Wist je dat : dagpauwogen komen voor over de hele wereld, ze hebben hun naam te danken aan hun kleuren die doen denken aan de pauw.

Aan de onderzijde lijkt hij op het eerste zicht volledig zwart te zijn. De rechtse vlinder nam mij dus behoorlijk in de maling.

Wandelen vlinders herkennen natuurwandeling België Nederland Benelux dagpauwoog

Oranje zandoogje

Wandelen vlinders herkennen natuurwandeling België Nederland Benelux oranje zandoogje

Wist je dat : oranje zandoogjes komen talrijk voor in West-Europa, voornamelijk langs hooilanden of aan de rand van een grasland of bermen

Bruin zandoogje

Wandelen vlinders herkennen natuurwandeling België Nederland Benelux  bruin zandoogje

Wist je dat : je kan het bruine zandoogje van het oranje-zandoogje onderscheiden aan de buitenzijde van de vleugels , bij het bruine zandoogje zie normaal geen vlekken of enkel kleine zwarte, hun oranje vriendje heeft meestal enkele kleine witte vlekjes. Je kan ze ook terugvinden in de hooilanden.

Bont zandoogje

Wandelen vlinders herkennen natuurwandeling België Nederland Benelux bont zandoogje

Wis je dat : het bonte zandoogje vindt je op een zonnig en windvrij bos of struikgewas met wat grassen voor de rupsen.

Citroenvlinder

Wist je dat : de citroenvlinder is de langstlevende vlinder, hij wordt ongeveer  1 jaar oud. Schuilen doet hij graag tussen klimop en braamstruiken

De paarse bloemen hieronder zijn zoals snoepjes. Je vindt er steevast vlinders terug.

Wandelen vlinders herkennen natuurwandeling België Nederland Benelux citroenvlinder

Koolwitje

Wist je dat : je hebt drie soorten koolwitjes, een groot, een klein en het nog kleinere geaderde koolwitje. Ze zijn helemaal niet kieskeurig als het op eten aankomt, je kan ze dus overal tegenkomen.

Wandelen vlinders herkennen natuurwandeling België Nederland Benelux groot koolwitje
Groot koolwitje
Klein koolwitje

Atalanta of admiraalvlinder of nummervlinder

Wist je dat : deze kleurrijke vlinder heeft maar liefst 3 namen en wordt het laatst gezien voor de winter valt. Je vindt hem terug over heel Europa en zelfs in het noorden van Afrika en het westen van Azië

Argusvlinder

Wist je dat : deze soort kent helaas een sterke achteruitgang in aantal. Ik vond hem terug op zijn favoriete plekje, aan de zijde van een bos vlak bij een grasland op een kale plaats. Zijn naam stamt af van de Grieks mythologie. Argus betekent er ‘vele ogen’.

Distelvlinder

!!! Zin om zelf vlinders te tellen en te herkennen , hier vindt je jouw tellijst van natuurpunt.

Nachtvlinders

Wees een beetje zuinig met die tuinverlichting, op die manier komen ze makkelijker naar je tuin.

Van nachtvlinders zijn er meer dan 2000 verschillende soorten in onze kontrijen, een heleboel meer dus dan de dagvlinders. Een opmerkelijk onderscheid is dat tussen de nachtvlinders je ook soorten hebt die graag in de dag actief zijn.

Vlinders naar je eigen tuin lokken

De nectar van bloemen vinden de vlinders ontzettend lekker, plant dus elk jaar wat extra bloemen in je tuin. Vlinders zelf zijn niet zo kieskeurig, de rupsen waaruit ze voortkomen daarentegen wel. Vlinders leggen hun eitjes voornamelijk in brandnetels.

Heb je een stukje tuin dat je kan missen? Laat hier dan wat brandnetels of distels staan. Plant er eventueel wat bloemen tussen of zet tussen het opgeschoten gras wat bloemen. In het voorjaar kan je overal nog bloembollen verkrijgen waar ze genoeg mee te eten krijgen.

Binnen een korte periode  wordt je tuin een mekka van insecten, ideaal om je kinderen wegwijs te maken in de wonderen van de natuur.

Interessante artikels voor jou!

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: