Lommelse Sahara, Lommel (BE)

Wandel langs oude zandwinningsplaatsen die zich omtoverden tot prachtige natuur. Beklim de uitkijktoren en bewonder het omliggende landschap van de provincie Limburg!

Een uitgestrekt gebied van 193 hA dat zijn oorsprong te danken heeft aan de voormalige zandwinning die heeft plaats heeft gevonden. De grote vijver is hier het grootste voorbeeld van. Het witte zand is immers uiterst geschikt voor vele bouwactiviteiten.

Ondertussen is het gebied omgetoverd tot een prachtig zand- en duinlandschap. Het doet wat denken aan de zee. Lekker met je voeten door het zachte, milde zand en toch vlak bij het water.

Lommelse Sahara Limburg vijvers natuurgebied wandelen wandelroute uitkijktoren

De bossen die rond de vijver staan werden vlak na de 2e wereldoorlog aangeplant. Ze moesten de verder uitdeining van het zand tegen gaan. Nu vormen ze een prachtige afwisseling tussen zand, water en een kleurrijke bossen.

Links : de prachtige uitkijktoren van staal en touwen.

De Lommelse Sahara vormt in een groter geheel een deel van Bosland in de provincie Limburg van België. In totaal is dit gebied goed voor meer dan 5000 hA plezier. De Lommelse Sahara is het meest noordelijke deel dat grenst naast het Kempisch Kanaal.

Heb je kinderen en jeugd die je niet altijd makkelijk buiten krijgt? Probeer Bosland zeker eens uit, deze regio heeft zich specifiek toegespitst om veel avonturen in het bos te kunnen beleven. Hier mag héél veel gespeeld worden.

Wandelen doorheen prachtige herfstkleuren.

Dit bos getuigt van een enorme verscheidenheid van bomen. Natuurlijk krijgen deze in de herfst hun eigen gele, rode kleuren mee die dan weer een mooie eenheid vormen met de groenblijvende mastbomen. Waar je ook kijkt in dit gebied, het is overal zo heerlijk mooi!

Weet jij wat stiltegebieden zijn? Ontdek het hier!

Het bos heeft heuvelachtige paadjes, die gezellig heen en weer kronkelen. Langsheen de oude zandmijnen die nu kunnen genieten van veel water. De watervogels genieten duidelijk evenveel van dit bos als de wandelaars die er komen.

De meeste watervogels lijken zich hier absoluut niet te storen aan de gezellige drukte die er kan heersen. De eenden die je hieronder op de foto terug vindt, leken zelf een show op te voeren voor de mensen die op de uitkijktoren stonden. Een gezellig kunstje van synchroon zwemmen voor eenden, die zelfs hun eigen eilandje leken te hebben!

Lommelse Sahara Limburg vijvers natuurgebied eenden wandelen
Lommelse Sahara Limburg vijvers natuurgebied eenden wandelen
Lommelse Sahara Limburg vijvers natuurgebied eenden wandelen

Mensen die houden van heidegebieden kunnen aan de andere zijde van het kanaal hun hartje ophalen. Ben je over de kronkelende voetgangersbrug, kijk je er recht op uit. Een poortje biedt je toegang tot het heideveld.

Speelbos voor kinderen en jeugd

Je merkt het meteen…de lokale jeugdbewegingen maken gretig gebruik van dit bos. Je kan ze geen ongelijk geven. Jezelf uitleven in zand en heuvelachtige bossen, wie droomt er niet van als kind.

Lommelse Sahara Limburg vijvers natuurgebied wandelen wandelroute speelbos

In het speelbos staan ook tal van speelvormen opgesteld. De constructies gemaakt van takken, die naadloos in de omgeving opgaan, vormen ze een bron om de fantasie van je kind aan het werk te zetten.

Net om de hoek prijkt er een nog een leuke schuif-af, die kronkelend door het bos, je uitdagend staat aan te kijken.

Uitkijken vanop de stalen uitkijktoren

Een vernuftig staaltje van architectuur is de uitkijktoren met een hoogte van maar liefst 30 m. De constructie van staal worden opgevrolijkt door dikke touwen. Deze hele stabiele toren geeft je een uitzicht over de weide omgeving. Wil je nog verder kijken? Kijk dan even door de verrekijker op het dak, het zicht lijkt eindeloos.

Lommelse Sahara Limburg vijvers natuurgebied wandelen wandelroute
Zicht vanop de uitkijktoren!

Wandelroutes in de Lommelse Sahara

3 routes liggen reeds klaargemaakt voor je…en alle wegen leiden je naar de uitkijktoren. Dit pronkstuk mag je zeker niet overslaan! Onderaan even uitrusten op de banken of net lekker klimmen naar boven en genieten van een panorama van 360°.

  • Blauwe route = 3 km (kinderwandeling)
  • Oranje route = 6 km (komt ook langs de speeltuin)
  • Rode route = 12 km (deze ook!)

Je kan alle routes in twee richtingen lopen. Een deel van de routes lopen een eindje samen. Op sommige plaatsen kan je kiezen of je de weg verlengt of net wat inkort.

Lommelse Sahara Limburg vijvers natuurgebied wandelen wandelroute

Verder wandelen in de regio

Aan de zuidelijke zijde kan je makkelijk verder wandelen door Bosland. Het gebied is groot genoeg om meerdaagse wandelingen te maken.

Aan de noordelijke zijde steek je meteen de grens met Nederland over naar de provincie Noord-Brabant. Je komt er langs Luyksgestel en een beetje verderop kan je over de Hapertse Heide wandelen. Aan deze zijde vindt je ook een aantal vakantieparken.

Aan noordoostelijke zijde kan je over het Plateaux-Hageven wandelen. Dit natuurgebied loopt over Belgische en Nederlandse gronden.

outdoorkleding sportkleding wandelkledij

Fotograferen en filmen in de Lommelse Sahara

In dit gebied zijn al talloze foto’s genomen. Niet alleen landschaps- en natuurfotografen komen maar wat graag hier plaatjes maken. Trouwfoto’s en ook communiefoto’s worden hier veel gemaakt. De achtergrond is alvast prachtig op je foto’s.

De Lommelse Sahara is in het verleden ook meermaals het decor geweest voor speelfilms. De Belgische filmproducenten zijn hier reeds meerdere keren geweest. De films ‘Tabula rasa’ en ‘ Frits en Freddy’ zijn er maar enkele van die hier de revue passeerden.

Fotografen die van een prachtig staaltje natuur en mooie landschappen houden, kunnen zich hier uitleven. Vele soorten watervogels hebben zich hier genesteld, rondom het riet kun je er zeker een aantal spotten.

Mountainbiken door het witte zand

Lommelse Sahara Limburg vijvers natuurgebied wandelen wandelroute

Een leuke uitdaging ligt hier voor je klaar! Zanderige ondergrond en heuvelachtige bossen, het ideale terrein voor mountainbikers.

Rechte paden waar je stevig kan doortrekken en pittige afdalingen, ze liggen voor je klaar in een vijftal routes die hier aanwezig zijn.

Paardrijden door bossen over onverharde paden.

De hele regio getuigt van cafés waar jij met je paard en paard en kar wat welkom. Over vindt je wel een plaatsje waar je even kan pauzeren en je paard veilig even kan laten uitrusten.

Limburg staat al langer bekend als paardvriendelijke regio, je bent dus meer dan welkom hier. Een aantal ruiterroutes liggen al voor je klaar gemaakt. Bepaal je liever zelf waar naartoe, kan je gebruik maken van de vele ruiter- en menknooppunten die hier liggen. Je gebruikt ze net hetzelfde als de wandelknooppunten.

Bereikbaarheid

Parking is voorzien aan de evenementenhal De Souverein, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel. Hou er wel rekening mee dat je nog een stukje moet wandelen voor je aan de wandelroutes kan beginnen.

Wil je meteen op je route terechtkomen, kan je parkeren vlak naast het Kempisch Kanaal, Lossingsweg 9, 3920 Lommel. Je ziet de bordjes van de oranje en rode route daar meteen staan. De bordjes van de blauwe route kom je tegen als je een eindje met de oranje route meeloopt.

Lommelse Sahara Limburg vijvers natuurgebied wandelen wandelroute

Vanop de voetgangersbrug over het Kempisch Kanaal.

Rechts : de kronkelende brug.

Lommelse Sahara Limburg vijvers natuurgebied wandelen wandelroute

Toegankelijkheid

Hou er rekening mee dat niet alle paden te betreden zijn met buggy’s en rolstoelen. Het losse zand kan een stevige blokkade opwerpen.

Rolstoel patiënten kunnen gebruik maken van de verharde wandelroute van 2.2 km die in het Kattenbos voor je is klaargemaakt. Vertrekpunt ; Zandstraat in Lommel, net voorbij de molen.

Interessante artikels voor jou!

studiobenelux nieuwsbrief België Nederland Luxemburg reizen reistips wandelen fietsen paardrijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: