2x wandelen in Retie, (BE)

Wandeling door het Prinsenpark en de Witte Netevallei

Aan de zijkant van het beter bekende en kempische gemeente Kasterlee ligt een andere gezellige gemeente waar je heerlijk kan genieten van een aantal prachtige natuurgebieden.

De gemeente Retie ligt in de provincie Antwerpen midden in het hartje van de Belgische Kempen. De twee gebieden die ik jullie hier voorstel zijn makkelijk te combineren met elkaar.

Natuurdomein het Prinsenpark

Voorzien van een ruime parking en toiletten die je ten alle tijden kan gebruiken in het onthaalgebouw, is dit domein een perfecte uitvalsbasis voor een korte of langer wandeling.

Dit natuurdomein beschikt over een aantal prachtige vijvers . Je kan genieten van het uitzicht vanop de houten vlonders die er zijn aangelegd. .

Een aantal houten banken geven je de mogelijkheid om vlak bij het water op een houten vlonder, te picknicken of even een drankje te nuttigen.

Een beetje verderop kan je vanuit de uitkijkhut de vogels, eenden en reigers begluren. Op de Getryvijver kun je meerdere soorten watervogels spotten.

Tussenstop in de Hooibeekhoeve

Vlak naast het Prinsenpark ligt een boerderij dat dienst doet als voorlichtingscentrum. Hier kunnen scholen, groepen en families terecht voor een dagje vol educatie over ‘waar komen de melk en de aardappels vandaan’.

Mensen die op zoek zijn om een keertje origineel te vergaderen, kunnen ook hier terecht. De prachtige kasseiweg leidt je ernaartoe. Je komt hier ook langs tijdens een aantal aangeduide wandelingen.

Prinsenpark Retie Hooibeekhoeve wandelen wandeling educatief centrum kasseiweg

Naast de watermolen van Retie

Een veelgebruikte vertrekplaats voor dit gebied is de watermolen van Retie. Het ligt vlak naast de rivier de Witte Nete. Je kan van hieruit kajakken, wandelen, moutainbiken,…en vooral zijn hier een paar prachtige horecagelegenheden met een uitgebreid terras voor jong en oud.

Wandelen door de Witte Netevallei

De Witte Netevallei heeft zijn naam te danken aan de rivier de Witte Nete. Het is een zijtak van rivier de Nete die doorheen de Belgische Kempen een stevige stempel drukt op het landschap.

De verschillende zijtakken van de Nete drukken hun stempel stevig op de landschappen. Het brengt een gevarieerd spel mee van moerassen, heuvelachtige naaldbossen en verre zichten over de landbouwvelden.

witte netevallei Retie wandeling wandelpad houten pad natuurwandeling wandelen

Waar de Witte Nete domineert

Tussen bomen ligt de Witte Nete er een beetje verscholen bij. Deze rivier ligt er dan ook heerlijk rustig bij. Voor een wandeling kan je hier vertrekken recht over de watermolen.

Daar ligt een smal paadje, het ziet er een mysterieus uit maar wel lekker gezellig. Je kan er kiezen uit een tweetal wandelingen. De rode wandeling voerde mij bijna 5 km ver door een afwisselende omgeving.

wandelschoenen wandeltips wandeluitrusting

De kinderen kunnen zich uitleven op het Heksenpad. Beide wandelingen voeren je over een uitgestrekt houten pad en kom je een kleine speelparadijs tegen middden in het bos.

Doe hier zeker waterdichte wandelschoenen of laarzen aan. Vlak naast de Witte Nete kan het best modderig zijn.

De hond mag je hier overal gezellig meenemen.

Verder wandelen in de omgeving

Prinsenpark en Witte Netevallei combineren.

Het onthaalgebouw van het Prinsenpark ligt aan wandelknooppunt 133. Ga de parking af en volg knooppunten 135-136-94-43. De watermolen zal je vinden tussen knooppunt 94 en 43.

Deze afstand vanaf het onthaalgebouw tot aan de watermolen is goed voor iets 1.6 km. Wil je lekker pickniken dan kan dit op knooppunt 43.

Groteroutepad 565 Bladel -Antwerpen (Sniederspad)

Wandelaars die graag vele kilometers doen kunnen zicht te goed doen aan het GR of groteroutepad dat hier de door de gebieden loopt. Langs dit pad wordt je meegevoerd langs de prachtigste plaatsen.

Op dit pad kom je zeker door het Prinsenpark van Retie, Zwartgoorheide in Vosselaar en het centrum van Turnhout.

Vlak naast liggende gebieden

witte netevallei Retie wandeling natuurwandeling wandelen
De Witte Nete

De ene zijde voert je naar Kasterlee, voorzien van talrijke naaldbossen en een heus Kabouterbos. Een beetje verder kom je door de Hoge Mouw of het domein van de jeugd de Hoge Rielen.

De andere zijde voert je over de Boerentang van Dessel naar de prachtige vijver Miramar in Mol. Een beetje verderop ligt het recreatiedomein het Zilvermeer dat vlak naast de Lommelse Sahara ligt.

TIP : In Dessel staat de SAS-4 toren. Je hebt er een prachtig uitzicht over de kanalen. Lees meer hierover in mijn artikel uitkijktorens in de Belgische Kempen.

Interessante artikels voor jou!

wandelen wandeling natuurwandeling Beerse kempen België Benelux Blakheide
wandelen wandeling duurzaam ecologisch natuurwandeling backpacken België Nederland Luxemburg Benelux
wandelen wandeling tulpenvelden tulpen bloemen natuurwandeling fietsroutes Nederland Benelux

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: