De Hoge Rielen, Kasterlee (BE)

De Hoge Rielen : kamperen voor de jeugdverenigingen.

Waar de jeugdverenigingen hun kamp maken

Een bosrijk gebied van 230 hA groot waar de jeugdverenigingen talrijk hun tenten opslaan. Dit domein vindt je in de provincie Antwerpen vlak bij Turnhout. Het grootste gedeelte van dit domein ligt in Lichtaart een deelgemeente van Kasterlee, de gemeente die bekend staat voor zijn pompoenen.

Het gebied ligt in de Belgische Kempen en geniet dan ook van vele aspecten die de Kempen rijk is. De talrijke mastbossen in combinatie met de heidegebieden zijn hier een mooi voorbeeld. De zavelkleurige zandgronden vervolledigen dit plaatje samen met de wat heuvelachtige paadjes.

Met je eigen tent of in een oude militaire loods

Het domein dat vroeger toebehoorde aan het militair domein van Tielen, doet nu dienst als educatief centrum voor de jeugd. De oude gebouwen, die verspreid staan over het domein, zijn omgetoverd tot verblijven waar meerdere verenigingen tegelijk kunnen verblijven zonder elkaar voor de voeten te lopen.

De loodsen zijn voorzien van alle comfort voor jouw verblijf. Toch liever met de tent? Geen probleem, de verschillende open velden zijn voorzien van een sanitair blok. Slapen in de tent en natuurlijk lekker buiten eten of barbecueën, wanneer dat is toegestaan.

hoge rielen natuurdomein jeugdverblijf kamp kamperen wandelen wandelroute

Heerlijk om weten is dat er in het midden van dit domein een zwemvijver ligt. Bij lekker warm weer en hangt de groene vlag uit, moet je dus niet eens in je auto springen om wat verkoeling op te zoeken. Lekker dichtbij en lekker makkelijk!

De jeugd is hier de koning te rijk

Jeugdverenigingen hebben meestal wel een hele waslijst aan activiteiten tijdens hun kamp. Heb je toch nog inspiratie nodig kan je hier terecht voor een klimparcours, biotoopstudies van water, heide of bos, schattenjachten, fotozoektochten, aan de slag met kaart en kompas en nog veel meer. Geen moment tijd om je te vervelen!

Neem je fiets en radio mee, de eekhoorns en vogels storen zich duidelijk niet aan het jonge volk. Ik verdenk ze er nog van dat ze zouden meedansen op de muziek. Je hoort de muziek van ver door het bos klinken, een extraatje tijdens mijn wandeling.

Wandelen doorheen de Hoge Rielen

Wandelroutes tussen vele kampeerplaatsen van de jeugdbewegingen

hoge rielen natuurdomein jeugdverblijf kamp kamperen wandelen wandelroute vijver

Er zijn 2 prachtige wandelroutes weggelegd hier voor jou. Natuur en bos stippelde hier 2 wandelroutes uit. Beide wandelingen gaan een heel eind samen van start. Bij de heide kan je kiezen voor een lange of kortere wandeling

De groene wandeling van iets meer dan 5 km voert je doorheen het bos naast de sportvelden van Lichtaart, een gezellige vijver en langs de purperen heide. De kleine heuvels die het bos rijk is, zijn een speels element in dit leuke speelbos. Het bos voert je mee van muisstil naar heerlijk gelach en geschater van de kinderen en het weerklinken van muzieknoten.

De rode wandeling van 8.2 km lang stuurt je recht door de heide. Een ontzettend groot veld waardoor je letterlijk door het purperen schouwspel loopt. Op je wandeling kan je de schapen tegenkomen die zich tegoed doen aan het gras dat ertussen groeit.

hoge rielen natuurdomein jeugdverblijf kamp kamperen wandelen wandelroute schapen
hoge rielen natuurdomein jeugdverblijf kamp kamperen wandelen wandelroute heide

De wandeling voert je vlak naast de autostrade naar een open zandveld dat lijkt op een duinberg. Van hier heb je een prachtig zicht over de natuur. Dit is ook het heuvelachtigste stuk van de wandeling waar het lekker bergop en bergaf gaat.

Tijdens je wandeling kom je langs de talrijke kampeerplaatsen die hier gemaakt zijn. Je kan er een kijkje nemen op de oude loodsen, de opgezette tenten en open picknickplaatsen. Wellicht hoor je hier ook vrolijke muziek luidkeels door het bos klinken…de jeugd amuseert zich hier duidelijk!

Beide routes zijn duidelijk aangegeven. Bovenop de paaltjes zijn ze een beetje fluorescerend gemaakt zodat je de paaltjes van ver reeds ziet staan, ook als het al wat donkerder wordt.

Joggen en fietsen door het bos.

Tijdens mijn wandeling kwam ik vele joggers tegen. Het gebied is duidelijk gekend voor mensen die graag een rondje lopen. De wandelroutes van 5 en 8 km zijn dan ook uiterst geschikt om het bos als jogger te verkennen. Wandelknooppunt 38 bevindt zich aan het bezoekerscentrum, volg je de middenweg kom je bij knooppunt 79.  

Fietsers kunnen over het verharde pad rijden dat dwars door het domein loopt. Fietsknooppunt 32 start aan het bezoekerscentrum.

Ook paardenliefhebbers zijn hier welkom al is het eerder beperkt.  

hoge rielen natuurdomein jeugdverblijf kamp kamperen wandelen wandelroute middenweg
De verharde weg die dwars door het midden van het domein loopt.

Logeren in de Hoge Rielen in hostel Wadi

Niet alleen jeugdverblijven kunnen hier terecht, ook jij als gezin of familie kan een plaats vinden in het hostel. In 2013 werd dit ronde gebouw opgericht. Het is volledig geïntegreerd in het bos en lijkt zowaar de bomen te omarmen. De glazen gevel geeft je een prachtig zicht op de omgeving.

wandelen wandeluitrusting wandeling backpacken

Bezoekerscentrum en bereikbaarheid

Adres : Molenstraat 62, 2460 Kasterlee

Het treinstation van Tielen ligt op 2 km van het domein.

Honden zijn er niet toegestaan. Rolstoelpatiënten en buggy’s kunnen de lange middenweg betreden, de andere paden zijn minder tot helemaal niet geschikt. Roken is niet toegestaan.

Er is een ruime parking voorzien aan het bezoekerscentrum. Voertuigen worden geweerd uit dit domein, uitzonderingen mogen door aan trage snelheid. Je kampeermateriaal laden en lossen kan je via de bakfietsen of go-carts die ter beschikking staan bij jouw accommodatie.

hoge rielen natuurdomein jeugdverblijf kamp kamperen wandelen wandelroute heuvelachtig

Horeca in het bos

Midden in dit gebied kan je gebruik maken van de horecafaciliteiten. Tijdens de schoolvakanties worden hier de zomerbars georganiseerd. Een gezellig muziekevenement dat nog wat extra muziek door de bossen laat weergalmen.

Je komt dit café eerder op het laatst tegen van je wandelroute. Heb je dus nog even tijd, blijf dan zeker hangen en geniet van de muziek.

Verder wandelen over Balderij in Tielen

Balderij Tielen Kasterlee  hoge rielen natuurdomein jeugdverblijf kamp kamperen wandelen wandelroute heuvelachtig

Je wandeling uitbreiden kan je door de wandelknooppunten verder te verbinden over het gehucht Balderij. Het is een minder gekend deel van deze regio waar je nog lekker rustig tussen bossen en velden terecht komt.

Je belandt zowaar aan de achterzijde van het militaire kamp van Tielen. De paracommando’s trainen in het afgesloten deel, let op de borden waar je niet verder mag. Veilig is het hier in elk geval wel.

Je kan vertrekken vanaf knooppunt 38 dat in het midden ligt op het ronde punt aan de ingang van de Hoge Rielen. Het eerste en het laatste stuk ga je over de weg moeten wandelen, maar laat dat je zeker niet tegenhouden.

Deze route brengt je langs de Grote Caliebeek en vormt een deel van het groteroutepad 565 Antwerpen-Bladel. De rust en pracht van dit deel zal je zeker kunnen bekoren, wees getuige van de prachtige velden en stromende beken die de Antwerpse Kempen rijk is en misschien kom je de bruinkopschapen wel tegen.

Mijn route : 38- 47- 48-87-39-38 , goed voor 7.7 prachtige kilometers  

Balderij Tielen Kasterlee  hoge rielen natuurdomein jeugdverblijf kamp kamperen wandelen wandelroute heuvelachtig
Langsheen de Grote Caliebeek , een deel van groteroutepad 565.

In de buurt

Het centrum van Kasterlee biedt je een waaier van keuzes tot ontspanning. Een wandeling door het kabouterbos of kajakken op de Nete. In de herfst biedt deze gemeente talrijke activiteiten aan rond pompoenen. Jaarlijks wordt hier de pompoendagen gehouden. Er wordt dan pompoensoep gegeten, pompoenjenever gedronken, bootje gevaren in een pompoen,… en natuurlijk wordt er de zwaarste pompoen gewogen.

Aan de andere zijde van het domein ligt een iets grotere stad. Turnhout biedt je een grote markt met talrijke evenementen. Prachtige natuurgebieden liggen omheen de cultuurhistorische gebouwen met op kop het Begijnhof dat ondertussen Unesco-erfgoed is.

Interessante artikels voor jou

wandelen wandeling uitkijktorens Antwerpse Kempen natuurwandeling België Benelux Vlaanderen
wandelen wandeling duurzaam wandeltips ecologisch milieuvriendelijk natuurwandeling België Luxemburg Nederland Benelux
wandelen wandelboekje creatief bullet journal herrinering wandeling natuurwandeling België Nederland Luxemburg Benelux

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: