Je ideale kampeertent kopen
Even weg van alle drukte…je tent inladen en de andere hoogst noodzakelijke spullen en weg ben je. Hier doen we het wel eens meer! Hebben we een weekendje tijd en is het weer tamelijk ok, we laden onze spullen in de auto en gaan kamperen.
Ondertussen weten we al waar de leuke plaatsen zijn om te gaan kamperen zonder dat je moet reserveren. Leuk toch! Gaan we voor een paar dagen weg, blijven we meestal binnen de Benelux…weet je ook meteen waarom ik deze website heb gemaakt. De leukste plaatsen om er even uit te zijn deel ik graag met jullie!
Met deze 6 tips ga je héérlijk slapen op de camping!
Waarvoor ga jij je tent gebruiken?
Vraag jezelf op voorhand enkele dingen af.
- Voor hoeveel personen gaat de tent gebruikt worden?
- Ga je rondtrekken of blijf je een weekje op de camping?
- Hoe vlug wil jij je tent opzetten, welk systeem werkt voor jou?
Mensen die met een gezin op stap gaan, hebben meer baat bij een familietent. Zelf kocht ik een 3-persoonstent voor mezelf en mijn dochter. Geen enkele kans dat ik 3 opblaasbare matrassen in de tent gepropt krijg, een veldbed was al helemaal geen optie. Kijk dus de afmetingen van je tent na met je de uitrusting die je bij je hebt.
Backpackers kopen best een lichtgewicht tent. Je dient al zoveel mee te nemen op je trip, dat je best op gewicht kan besparen. Het zal je krachten en spierpijn besparen.
De laatste jaren zijn er enkele systemen bijgekomen om een tent op te zetten. Naast het bekende systeem met stokken zijn er ondertussen pop-up tenten en opblaasbare tenten. Voor wie gek wordt van het stokkensysteem heeft geen reden meer om te niet te gaan kamperen.
!!Mensen die graag héél donker slapen, schaffen best een tent aan die aan de binnenzijde verdonkerd is. Een extra laagje, meestal zwart van kleur is aangebracht om je tent extra te verduisteren.
Hoe vaak wil jij gaan kamperen?
Ben je beginnend kampeerder of al jaren bekend met het vak? Het gaat doorwegen bij de aanschaf van je tent. Een tent die meermaals per jaar wordt gebruikt is beter van een sterkere kwaliteit, zodat je jaren plezier hebt. Kampeertenten van betere kwaliteit blijven meestal ook langer waterdicht.
Kamperen voor de eerste kan best wel met een goedkopere tent. Investeer liever meteen in een goede slaapzak, matras of andere wandeluitrusting. Bevalt het kamperen je, kan je nog steeds een betere tent aanschaffen die meer aan jouw noden voldoet.
Bekijk deze checklist voor kampeerders, zodat je niets vergeet!
Binnentent en buitentent
De meeste tenten bestaan uit een binnen- en buitentent. Een binnentent is héél nuttig, niet alleen voor muggen of ongedierte buiten te houden. Bij koude nachten is de laag tussen de binnen- en buitentent een extra laagje isolatie die de binnenzijde van de tent warmer houdt.
De binnentent is wellicht ook voorzien van een horgaas in de open te ritsen deur. Je kan bij warme nachten je buitentent wat laten open staan en heb je extra verluchting. Het horgaas van je binnentent houdt de lastige muggen ondertussen buiten, hou dan die deur wel zoveel mogelijk dicht.

Soorten kampeertenten
- Festivaltent : ga je graag naar een muziekfestival? Deze tent is voor jou gemaakt, meestal te verkrijgen met extra rugzak, slaapmatje en zelfs een kookstel.
- Tent met stokken : De goedkoopste tenten op de markt, als je het systeem doorhebt is het supersimpel.
- Pop-up tent of 2 seconden tent : Geen zin om met allerlei stokken te vechten om je tent opgesteld te krijgen? Deze pop-up tent zet je klaar door enkele gespen open te klikken. Bekijk de gebruiksaanwijzing om ze terug op te plooien. Meestal is er in je tent een gesp waar je moet aan trekken richting voorzijde om ze weer bij elkaar te krijgen.
- Lichtgewicht tent : meerdaagse kampeerders, backpackers of bergbeklimmers en hikers kijken voornamelijk naar het gewicht dat ze mee moeten nemen op hun tocht, gewicht kunnen beperken is dan een must. Deze tent is speciaal voor hun gemaakt.
- Familietent : ben je met meerdere personen, dan kun je best een wat grotere tent gebruiken. Meestal zijn deze tenten ook van een voortent of middenstuk voorzien waar je je bagage kwijt kan.
- Opblaasbare tent : nieuw opkomend zijn de opblaasbare tenten. Als je het geknoei met stokken echt vreselijk beu bent, vergeet de pomp niet!
- Tent op aanhangwagen : een kleine aanhangwagen waar al je kampeermateriaal in kwijt kan en op de camping open kan klappen tot een grote familietent.
- Multifunctionele tent : een tent, hangmat, tarp en shelter in elkaar. Mogelijkheden over met deze tent. Ben je op trektocht en zo kan je tijdens een rustdag even luilekker zijn in je hangmat.
- Daktent voor je auto : een tent die wordt geplaatst op je auto of terreinwagen, je klimt er naar toe met een opvouwbare ladder. Je klikt het dak open en dadelijk is hij klaar. Ideaal als je op trektocht gaat doorheen een land en op korte termijn veel gebieden wil verkennen.
- Tipi-tent : zoals bij de indianen, een aantal stokken tegen elkaar en een doek errond. Bovenaan of aan de zijkanten is er meestal wat extra verluchting voorzien.
- Schuiltent of schaduwtent : 1 tent klaar om bij een fikse regenbui op te zetten, ook makkelijk te gebruiken om extra schaduw te creëren, bijvoorbeeld op het strand
- Douchetent : een kleine tent gemaakt om je in te kunnen douchen zonder dat je bekeken wordt

Extra accessoires
Een aantal dingen worden niet bij elke tent meegegeven maar zijn toch wel extra handig.
- Een hamer om de haringen vast te kloppen
- Een extra grondzeil voor onder je tent. De onderzijde van de meeste tenten zijn reeds voorzien van een grondzeil. Heb je een tent waar de voortent niet voorzien is van een grondzeil, kan dit handig zijn om je spullen te vrijwaren van opstijgend vocht. Koop hierbij ook extra haringen om deze vast te zetten
- Kom je pas in het donker aan en moet je dan je tent nog opzetten, zorg dan voor verlichting. Koop een lampje dat je op je hoofd kan zetten, dat werkt veel makkelijker en je kan het meteen gebruiken om nog wat te lezen. Blijf je meerdere dagen…sfeerverlichting is dan altijd leuk.
