Zwart Water, Kasterlee (BE)

Wandelen rond het Zwart Water in Kasterlee

Zwart water Kasterlee wandelen natuurgebied wandeling Kempen Vlaanderen België

Zoveel keer reed ik al langs de weg van Lichtaart naar Herentals en wellicht heb ik me evenveel keer afgevraagd ‘wat zou dat voor een bos zijn?’. Eindelijk kwam het ervan om hier te gaan wandelen…en wat prijs ik mezelf gelukkig dat ik dat deed!

Het licht heuvelachtige domein bleek al kort op mijn wandeling populair te zijn bij mountainbikers. De hele regio is hiervoor ook bekend om de prachtige routes die hier voor deze fietsliefhebbers te grabbel liggen. Heuvels genoeg en een pittige afdaling en bijna volledig afgescheiden van de wandelroutes.

Het bos wordt beheert door Natuur en Bos. Naast de afwisseling tussen loofbomen en naaldbomen kom je ook een aantal prachtige open vlaktes van stuifzand tegen op je weg. Naast deze vlaktes vindt de kleurrijke heide meer een meer zijn plekje.

Doorheen het bos kom je dan weer verschillende soorten paddenstoelen en zwammen tegen. Soms zelfs met grote bosjes bij elkaar. Probeer ze alvast niet omver te lopen, misschien wonen hier wel kabouters…

Zwart water Kasterlee wandelen natuurgebied wandeling Kempen Vlaanderen België
Zwart water Kasterlee wandelen natuurgebied wandeling Kempen Vlaanderen België

Over de Kempense Heuvelrug

Het geelachtige zand kleurt heerlijk tussen de bruine stammen en de groene bomen. Het voelt meteen warmer aan als je door deze zandpaden wandelt. Het losse zand daagt je wel eens uit om je spieren wat harder aan te porren. Naast het losse zand dat ook dienst doet voor paardenliefhebbers loopt al een wat harder zandpad.

Zwart water Kasterlee wandelen natuurgebied wandeling Kempen Vlaanderen België

Delen van het gebied, voornamelijk rond de vijver het Zwart Water, is afgezet met schrikdraad. Geen nood, vanop de weg en de kijkhut heb je een prachtig zicht over deze vijver. Talrijke eenden en reigers doen zich hier te goed aan het water.

Het leuke van deze vijver is dat bij een lagere waterstand er een soort zebrapad op het water lijkt te liggen. De brede strepen zijn een nalatenschap van de vroegere winning van turf. Het turfsteken was vroeger bijzonder noodzakelijk voor de verwarming van de woningen.

Wandelknooppunten door dit domein

De wandeling die ik maakte startte ik op wandelknooppunt 28. De lengte van de wandeling is goed voor een lengte van 6.7 km. Volg de knooppunten 28- 80-81-20-21-25-80-28. Op wandelknooppunt 20 vindt je de kijkhut terug die een mooi verzicht geeft op deze vijver.

De vijver is omheind om de dieren de nodige rust te gunnen. Je kan wel vanop bijna alle plaatsen op de weg de vijver goed zien liggen. Een paar zitbanken extra rond de vijver zou wel echt leuk zijn om even in het zonnetje te kunnen genieten van deze schoonheid.

Rolstoelwandeling doorheen het bos

Het bos beschikt over een verharde asfaltweg waardoor je makkelijk met de rolstoel door dit gebied kan. Knooppunten 28-27-80-28 kun je voor deze route volgen. De lengte is ongeveer 2.7 km lang. De wandeling gaat licht op en neer doorheen het bos.

Het Zwart Water is ook makkelijk bereikbaar met de rolstoel, je moet er wel wat verder voor wandelen. De weg ernaartoe is goed voor een 2.8 km langs harde zandweg. (de kilometer is enkel geteld, heen en weer is het dus een wandeling van 5.6 km)

Starten kan je best op knooppunt 27-25-21-20. Knooppunt 27 ligt op de Coolsweg, vlak voor je het bos ingaat. Knooppunt 20 beschikt over een kijkhut, de deur lijkt me wel te smal voor een rolstoel. Vanop de weg heb je al wel een prachtig zicht over deze omheinde vijver.

Bekijk hier de leukste cadeautips voor wandelaars!

Aanbevolen voor jou!

wandeluitrusting wandelen rugzak 
hiken

Paradijs voor mountainbikers

Dit hele gebied is door veel mountainbikers gekend als een klein paradijsje. In de Kempen liggen dan ook meer dan 480 km aan mountainbikeroutes bij elkaar. Herentals en Kasterlee zijn goed voor 54 km van deze wegen.

De startplaats van de groene lus van een 11 km start aan camping Floreal. Je kan deze verbinden met een blauwe (start Kasterlee) en gele lus (start in Tielen). Een rode lus ligt rond de Toeristentoren in Herentals, één van de uitkijktorens in de Belgische Kempen.

Zwart water Kasterlee wandelen natuurgebied wandeling Kempen Vlaanderen België mountainbiken
Zwart water Kasterlee wandelen natuurgebied wandeling Kempen Vlaanderen België mountainbiken

Extra info

Paardenliefhebbers zijn hier welkom, de paadjes zijn vanop de paardenrug heerlijk zacht.

Honden zijn welkom, door het kwetsbare gebied wel aan de leiband houden.

Fietsliefhebbers kunnen ook langsheen het Zwart Water makkelijk terecht op de wegen en fietspaden.

In het bos zijn een tweetal monumenten die een herinnering geven aan een aantal oorlogsslachtoffers.  Je vindt ze op wandelknooppunt 28 en 21.

Zwart water Kasterlee wandelen natuurgebied wandeling Kempen Vlaanderen België

Bereikbaarheid en horeca.

Op 2 plaatsen kan je parkeren. Je kan vlak voor de brasserie van Camping Floreal parkeren. Start je liever op wandelknooppunt 28, neem dan het weggetje vlak voor de brasserie. Iets verder aan je rechterkant is nog een extra parking.

De naam zegt het zelf al…je kan verblijven in Camping Floreal aan de overzijde. Kasterlee biedt je talrijke leuke hotels om je verblijf wat luxueuzer te maken.

Adres van de parkeerplaats : Coolsweg, 2460 Kasterlee

Verder wandelen naast het Zwart Water

De andere zijde van de weg van Lichtaart naar Kasterlee herbergt een ander prachtig natuurdomein met nog meer waterpracht. De Snepkensvijver ligt op een domein van een 100 hA. Langs het domein liggen knooppunten 31 en 18. Natuurpunt biedt je hier een tweetal routes aan.

Je kan ook je wandeling op knooppunt 28 verder verbinden met de andere zijde van de weg. Van 28 wandel je naar 29-30-32-31-29. Je komt dan aan de achterzijde van het pretpark Bobbejaanland terecht. Een wandeling goed voor 5 km.

In de buurt

Interessante artikels voor jou!

3 gedachten over “Zwart Water, Kasterlee (BE)

Voeg uw reactie toe

  1. Ik ken het zwart water van in mijn jeugd ,ik ben geboren en getogen in het prachtige Lichtaart,woon nu al jaren in zuid oost azie ,heb mijn deel van de wereld gezien maar het mooiste plekje blijft Liichtaart.Hoe ouder ik word hoe meer ik er aan terug denk

    Geliked door 1 persoon

  2. 45jaar hebben onze ouders naast dit domein zelf een buitenverblijf gehad, dus ken ik de streek redelijk goed, waarschijnlijk zal er de laatste jaren veel veranderd zijn tegen toen ( 15jaar geleden), ook de oorspronkelijke eigenaar hebben we persoonlijk gekend)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: