8 tips voor de perfecte herfstwandeling

De herfst is het meest kleurrijke seizoen voor een heerlijke wandeling. Het groene bladerdek wijzigt stilaan naar oranje, geel, bruin en rood. De zon brandt lang niet meer zo hevig als tijdens de zomer, nu is echt genieten van elke zonnestraal die je kan voelen.

De herfstzon lokt je naar buiten om te laten genieten van al het heerlijks wat de herfst te bieden heeft. Niet enkel de kleurenpracht of de zon vallen je ten deel maar ook de talrijke vruchten die uit de bomen naar beneden vallen, zullen soms massaal op je pad liggen.

1) Verzamel de vruchten van de herfst

Wandeling of hike; 2 woorden met dezelfde betekenis die je door de mooiste bospaadjes sturen om… tijdens de herfstperiode kastanjes en noten te vinden. Net voor deze vruchten is het uiterst handig om een extra zakje mee te nemen.

Wat is er beter om thuis te kunnen nagenieten van gepofte kastanjes terwijl je kinderen een ketting maken van die collectie beukennootjes. Versier je huis met een rijke collectie herfstvruchten en breng de sfeer van herfst in je huis. 

herfst kastanjes wandeling hiking herfstvruchten hike wandeltips

2) Doe waterdichte schoenen of laarzen aan!

Tijdens dit seizoen valt de regen soms met bakken uit de lucht om enkele minuten daarna weer te genieten van een stralende zon. De regen laat de paadjes modderig achter en her en der blijven waterplassen staan.

Een paar goede, waterdichte schoenen met geribde zool voor extra houvast in de modder, is tijdens dit seizoen echt geen overbodige luxe.  Bespaar jezelf natte en klamme voeten, waardoor je blaren voorkomt.

Een goed paar wandelschoenen kan je het hele jaar door gebruiken en verzekeren je een aantal jaren wandelplezier.

 Lees hier 7 tips bij de aankoop van je wandelschoenen!

3) Neem een extra pauze tijdens je wandeling

herfst wandeling wandeltips inspiratie wandelen relax ontspanning

Ja hoor, ik betrap mezelf er toch telkens weer op dat ik tijdens de herfst net wat langer de tijd neem om tijdens mijn hike wat langer te blijven genieten van de kleurrijke landschappen. 

Neem onderweg zeker een extra pauze om alles lekker te laten bezinken. Voor je het weet ben je al vlug een uurtje langer onderweg. Zorg voor voldoende eten en drinken ook tijdens dit seizoen of neem maar een extra snack mee op je weg. 

4) De softshell jas : de ideale jas voor de herfst!

De herfst is toch wel het seizoen waar de temperaturen in de ochtend al best koud kunnen zijn. Buiten de zorg voor je warme voeten is bescherming van bovenaf onontbeerlijk. 

Voorzie jezelf van een jas die uitstekend tegen een fikse regenbui kan. De softshell jas is hiervoor uiterst geschikt. Het is een dunne jas die weinig weegt. Soepel en plooibaar als hij is, verdraagt hij makkelijk een extra vest onderaan. 

De lagen die je zo creëert in je kledij maken het je super makkelijk om het niet te koud of te warm te krijgen tijdens je wandeling…om optimaal te kunnen genieten!

Klik hier voor meer inspiratie over softshelljassen!

wandeluitrusting sofshell jas wandelen hikegear

5) Ga voor een droge kont

Altijd heerlijk om even te kunnen uitrusten onderweg. De vele houten banken die geplaatst zijn in onze natuurdomeinen en nationale parken geven je de mogelijkheid om van het landschap te genieten en een hapje en drankje te nuttigen. 

Heerlijk even bijtanken, tot je 2 seconden zit en je merkt dat de bank compleet nat is en zo dadelijk je hele zitvlak doorweekt. Een kleine waterwerend matje dat je even op de bank legt is dan toch een superidee!

6) Zoek de magische herfstkleuren

Niet alle bomen zullen verkleuren naar geel, bruin of rood, wel enkel de loofbomen. De vele naaldbomen die hier ooit werden aangeplant om de mijnen van te bevoorraden van hout, blijven het hele jaar groen.

Wil je de kleurenpracht opzoeken, zoek je best de bladverliezende bossen op. De vele eiken, beuken, elzen en vele ander loofsoorten geven jou die prachtige herfstkleuren, de andere bezorgen je wat later die groene kerstboom.

herfstwandeling hike wandelen dagje uit ontspanning relax  wandeling België Nederland Luxemburg Benelux
Foto in de Lommelse Sahara

7) Keer tijdig terug naar huis of neem verlichting mee

De avond valt tijdens dit seizoen duidelijk al een stuk vroeger als in de zomer. Keer daarom tijdig terug naar huis voor je in het pikdonker bos terecht komt. Elk jaar overkomt het me wel een keertje dat ik in het donker de laatste kilometers stap. 

In mijn basisuitrusting zal je dan ook altijd een hoofdlampje vinden zodat die mij op de gewenste plaats terug brengt. Ga je in de avond wandelen zorg dan zeker voor reflecterend materiaal en de juiste verlichting. 

Lees hier : de juiste verlichting voor jouw hike!

8) Start een zoektocht naar paddenstoelen 

Mama, woont er een kabouter in deze paddenstoel?  Altijd weer zo heerlijk om kinderen te horen fantaseren over deze speciale creaties van de natuur. Bij de eerste regenbuien rijzen ze vanaf september letterlijk ‘als paddenstoelen uit de grond’.

Plots staan ze daar met honderden verschillende soorten te schitteren in verschillende vormen, kleuren en afmetingen. De ideale periode om een zoektocht te starten naar paddenstoelen.

herfstwandeling wandelen hike naturehike paddenstoelen wandeltips

Altijd het juiste weer op een wandeling te starten!

Laat het iets koudere en grilligere weer je zeker niet tegenhouden om aan je wandeling of hike te beginnen. Laat je verbazen door de natuur, je loopt dadelijk met je voeten door de gevallen bladeren de winter tegemoet!

Lekker veel inspiratie vind je alvast op onze website, al onze bezochte domeinen netjes gerangschikt per provincie of op onze wandelbank

nieuwsbrief wandelen België Nederland Luxemburg studiobenelux

Een gedachte over “8 tips voor de perfecte herfstwandeling

Voeg uw reactie toe

  1. Mijn felicitaties met je prachtige wandelsite. Als fervent natuurfotograaf ben ik ook vaak op pad en de ideetjes die ik hier op je website en blog aantref, kunnen me zeker nog van pas komen. Uiteraard ben je ook ten allen tijde welkom op mijn WordPress blog (picpholio.wordpress.com)
    Met vriendelijke wandelgroeten,
    Rudi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: