Tijd voor paddenstoelen

Wandelen tussen de paddenstoelen

De herfst is de uitgelezen tijd om op zoek te gaan naar allerlei soorten paddenstoelen. Paddenstoelen kan je een beetje zien als de aankondigers van de herfst. De eerste regen van de zomer doet ze overal ontluiken.

De meeste paddenstoelen vindt je terug net naast de veel belopen paadjes. Op oud struikgewas, verrotte bomen en in de bermen. Zelfs in je tuin kunnen de paddenstoelen plots uit de grond rijzen. Meestal op plekjes waar niemand naar om kijkt of plaatsen waar veel mest te vinden is.

TIP : Ruim vlak voor de winter je tuin niet te snel op, ook daar kunnen zich prachtige exemplaren vormen.

paddenstoelen wandelen natuurwandeling herfst
De vliegenzwam, prachtig maar giftig!

Grote, kleine, gele, bruine, rode met witte stippen in grote groepen of alleen. Tal van mogelijkheden om paddenstoelen terug te vinden. Wat ik zelf zo leuk vindt? De ene paddenstoel lijkt nooit helemaal op de andere, ze hebben allemaal hun specifieke kenmerken net als mensen.

Eetbaar-of niet eetbaar

Kan je die paddenstoelen eten of niet? Je zal jezelf de vraag al wel gesteld hebben. Vele soorten zien er ook prachtig uit en wat zouden ze leuk kleuren op je bord. Maar…ongeveer  15% van de 10.000 soorten die in de Benelux groeien zijn eetbaar. Een aantal hiervan is zelfs pas eetbaar nadat je ze gekookt hebt.

paddenstoelen wandelen natuurwandeling herfst
Lekker boomknuffelen!
paddenstoelen wandelen natuurwandeling herfst
Hou je composthoop in de gaten, deze kunnen er zomaar opduiken.

Trucjes om giftige van de niet-giftige te onderscheiden bestaan niet. Vele fabeltjes zijn ooit de lucht ingestuurd, helaas zijn ze niet betrouwbaar. Regel 1 en ook meteen de laatste, laat de paddenstoelen maar groeien, geniet van hun kleurenpracht en ga gewoon verder.

Wist je dat : de gekweekte Parijse champignons die je koopt in de supermarkt groeien op paardenmest!

Wil je weten welke die eetbare paddenstoelen zijn, ga dan zeker met een gids op stap die je de juiste soort doet kiezen!

paddenstoelen wandelen natuurwandeling herfst
De geschubde inktzam, hij zou eetbaar zijn als hij nog geen kleur vertoont en na koken.
Ik zie ze het liefst van al gewoon in het bos staan!

Paddenstoelenwandeling in de herfst

Eind september en oktober zijn de uitgelezen maanden om in het bos op zoek te gaan naar paddenstoelen. Vele natuurverenigingen zullen je dan maar wat graag leiden door hun bos of natuurgebied op zoek naar de  mooiste exemplaren.

paddenstoelen wandelen natuurwandeling herfst
Een grote groep héél grote paddenstoelen op mijn weg.

Wacht niet tot deze maanden om een goede wandeling te maken met je hippe wandelschoenen! Tijdens de maanden waar er veel regen valt kom je altijd wel wat paddenstoelen tegen.

Paddenstoel omvergelopen?

paddenstoelen wandelen natuurwandeling herfst

Het kan iedereen overkomen…hij stond plots voor je neus en meteen ook onder je voet. Het is mezelf al wel eens overkomen dat ik naar een prachtig exemplaar wilde gaan kijken en toevallig op een andere paddenstoel ging staan.

Heb je er eentje omvergelopen, bekijk dan zeker de onderzijde eens. De onderzijde heeft van die leuke plaatjes die in een rondje naast elkaar staan. Ik vraag me steeds af hoe de kaboutertjes dit voor elkaar gekregen hebben.

Zelf paddenstoelen kweken

Wil je zeker zijn dat die paddenstoelen op je bord wel degelijk eetbaar zijn? Leuk om uit te proberen zijn de vele setjes die je zelf kan kweken. Heb je zin in een champignon op je bord, snijdt de hoeveelheid af die je graag hebt en maak ze klaar.

Zelf vindt ik dit een leuke manier om die voedselverspilling in mijn koelkast tegen te gaan. Nooit meer vieze of uitgedroogde champignons meer, maar wel knapperig vers. en… je bent altijd zeker dat ze niet giftig zijn. Ik zou zeggen…recht van de boer op je bord!

kweekset

Klik op de afbeelding voor meer info!

paddenstoelen kweekset

Klik op de afbeelding voor meer info!

Interessante artikels voor jou

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: