Abdij van Averbode (BE)

Een domein waar ik als kind prachtige herinneringen aan overhield. Gek zijnde op tijdschriften en boeken, verslond ik vroeger de tijdschriften ‘zonnekind, zonnestraal en zonneland’ die in de uitgeverij van Averbode nog steeds worden gemaakt voor de schoolgaande jeugd.

Het oude attractie park maakte plaats voor een groot park, waar nu de jaarlijkse Spartacusrun gehouden wordt. Het attractiepark is helaas gesloten. Ik kan je wel nog verhalen vertellen over hoe je rond kon huppelen tussen de kleine autokarretjes, watertrappelen op de grote vijver en teveel ronddraaien in de speeltuin.

Deze abdij heeft dan ook een wijdverspreide naam opgebouwd. De uitgeverij van Averbode levert jaarlijks nog talrijke kinderboeken af die opnieuw mooie herinneringen zullen maken.  

Lees hier mijn artikel : 8 tips bij de aanschaf van een wandelrugzak!

Wandelen rond de Abdij van Averbode

wandelen natuurwandeling wandelknooppunten abdij van Averbode Averbodebos heide en vennengebied

Bossen en heidegebieden in een glooiend landschap

Nostalgisch als ik ben over mijn kindertijd, bracht ik maar al te graag opnieuw een bezoekje aan dit domein. Met je wandelschoenen kan je hier maar liefst meer dan 100 hA bos doorkruisen. De typische bossen met vennen en heidegebieden zullen je leiden door een glooiend landschap.

De gebieden liggen in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. In een groter geheel zijn ze een deel van de adelijke bossen ‘de Merode’, die zich verder verspreiden in de provincie Antwerpen waar het vlak naast grenst. Op één dag ben je in deze bossen absoluut niet uitgekeken, je hebt hier een wandelnetwerk van meer dan 500 km voorhanden in een totaalgebied van +/- 530 hA.

wandelen natuurwandeling wandelknooppunten abdij van Averbode Averbodebos houten wandelpad

Knooppunten verbinden in het Averbodebos

Het hele gebied heeft reeds de top 5 behaald van ‘wandeling van het jaar’. Van deze wandeling bestaan er ondertussen verschillende varianten.

Je kan deze zelf aanpassen naar eigen mogelijkheden aan de hand van de wandelknooppunten. Het grote vertrekpunt is aan de poort van de abdij, hier vindt je knooppunt 100 terug.

outdoorkleding sportkleding wandelkledij

In de schaduw van de Norbertijnenabdij

De abdij die dateert uit het begin van de 12e eeuw staat nog steeds te pronken op haar eigen heuvel. Van ver zie je de abdij staan en zo wandel je in de bossen errond steeds een beetje in de schaduw van dit imposante stukje patrimonium.

Neem zeker een kijkje op het binnenplein van de adbij en ook in de bijhorende kerk met een prachtig interieur. Wil jij jezelf helemaal in het leven van de Norbertijnen dompelen? Ja, dat kan! Je kan hier enkele dagen het leven meebeleven in het gebedsleven. 

wandelen natuurwandeling wandelknooppunten abdij van Averbode Averbodebos binnenplaats
De binnenplaats van de Abdij van Averbode

Nagenieten in de ‘Lekdreef’

Eventjes bijkomen na je wandeling op de vele banken die je vindt aan de inkom van de adbij…met een ijsje in je hand. Jawel, deze dreef is genoemd naar de vele ijsverkopers die er vanaf begin april tot in de herfst hun ijsjes aan de man brengen.

De hele laan staat dan vol met ijskarren die jouw van het heerlijke nagerecht kunnen voorzien. Lekker lekken aan je ijsje doe je het best in de ‘Lekdreef’.

Verder wandelen in de buurt

Te voet naar bedevaartsoord Scherpenheuvel

Nog geen 20 was ik… toen ik het de eerste keer probeerde ‘ te voet naar Scherpenheuvel’. Compleet ongetraind, de verkeerde sokken aan (die me nog weken plezier van blaren bezorgden) strandde ik ongeveer 40 km later voor de grote poort van de abdij van Averbode.

In de verre omstreken staat Scherpenheuvel bekend als het bedevaartsoord waar je te voet naar toe gaat. Nog steeds worden er meermaals per jaar wandelingen georganiseerd die je in het midden van de nacht te voet meevoeren naar een prachtig dorp.

Vele mensen maken deze tocht jaarlijks opnieuw, de religieuze reden mag dan wat verminderd zijn. De groepsgeest die erbij hoort om samen door de nacht te wandelen is nog steeds even sterk. Gezellig samen wandelen en elkaar steunen bij die lastige, laatste kilometers bergopwaarts…tot je die kaars weer kan laten branden aan de voet van de basiliek in Scherpenheuvel.

Natuurreservaat Gerhagen in Tessenderlo

Alsof de bossen rond de adbij niet groot genoeg zijn, kan je vanzelf aansluiten met het natuurreservaat Gerhagen in Tessenderlo. Je kan hier uitkijken op de uitkijktoren, meer te weten komen over het bos in het bosmuseum, fietsen, wandelen, rollen over het rolstoelpad en je hond loslaten in de hondenweide.

Wandelen naar Veerle-Heide

De andere richting voert je naar het heidegebied van Veerle -Laakdal. Je kan hier wandelen tussen de schapen via de klappoortjes die je toegang verschaffen tot de begrazingsblokken.

wandelen natuurwandeling wandelknooppunten abdij van Averbode Averbodebos

Toegankelijkheid van bossen en heide van Averbode

Fietsen, moutainbikers en mindervaliden kunnen hier van start.

In de onmiddellijke omgeving van de abdij zijn meerder parkings aangelegd voor wandelaars, fietsers en paardenliefhebbers. Vooral de weg van Averbode naar Westerlo zijn van vele plaatsen voorzien.

Vlak naast de abdij kan je parkeren tussen de bomen in de Abdijstraat. Een veel groter parking vindt je op de Herseltsebaan 2, Scherpenheuvel-Zichem, deze parkeerplaats ligt om de hoek en geeft je uitzicht op de achterzijde van de boerderij die bij de abdij hoort.

Roltoelpatiënten en minder mobiele mensen kunnen hier makkelijk een tocht maken over de lange geasfalteerde weg die door het domein loopt. Deze wordt eveneens gebruikt als fietsroute.

Moutainbikers leven zich uit door smalle paadjes in deze bossen die je meevoeren door het bos. 3 routes zijn voor je uitgestippeld in dit Merode-netwerk.

Walhalla voor paardenliefhebbers

wandelen natuurwandeling wandelknooppunten abdij van Averbode Averbodebos paardrijden menroutes

Ruiters en menners kunnen hier vele kilometers rondrijden zonder dat ze drukke wegen moeten kruisen. Veel routes zijn hier afzonderlijk gehouden van de andere gebruikers. Je route uitstippelen kan je via de vele knooppunten in het ruiter- en menknooppunten netwerk van de Merode.

Ravotten met de kinderen

Naast het scoutsterrein ligt een heus speelbos met verscheidene klimtoestellen en ander vertier klaar. Je kan het integreren in een wandeling. Het speelbos bevindt zich tussen wandelknooppunt 292 en 104.

Bezoekadres van de Abdij van Averbode.

Je auto kan je best parkeren op volgend adres : Herseltsebaan 2, 3271 Scherpenheuvel- Zichem (niet Averbode ingegeven in de GPS) Deze weg ligt tussen Averbode en Westerlo, langs deze weg vindt je talrijke andere plaatsen van waar je kan starten voor een tocht in de omgeving.

Voorgaande parking bevindt zich aan de achterzijde van de abdij, via het Mariapark kom je aan de voorzijde van de abdij. Op deze weg vindt je ook mogelijkheden voor een hapje en een drankje.

reizen abdijen boek reisgids

Interessante artikels voor jou!

wandelen fietsen mountainbiken paardrijden  Limburg België Benelux
wandelen fietsen mountainbiken paardrijden Nederland Luxemburg België Benelux
wandelen fietsen mountainbiken paardrijden Sallandse heuvelrug Nederland Benelux
studiobenelux wandelen fietsen paardrijden nieuwsbrief reizen belgië Nederland Luxemburg travel

3 gedachten over “Abdij van Averbode (BE)

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: