Wandelen en fietsen in Westerlo

Ontdek de vele wandel- fiets- en ruiterroutes langs de Grote Nete en door de Merodebossen. Geniet van de prachtige kastelen van de familie De Merode.

Westerlo is één van de typische gemeenten in de provincie Antwerpen die in het bezit is van de nalatenschappen van een adellijke familie. Vooral familie De Merode drukte een stevige stempel op Westerlo en zegende het met 2 prachtige kastelen. Het ene kasteel wordt nog steeds bewoond door de familie, het ander doet dienst als gemeentehuis.

Wandelen en fietsen langs kasteel De Merode.

Het eerste kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd langs de oever van de Groote Nete door de Heren van Wezemaal. het kasteel deed eerst voornamelijk dienst als verdedigingsburcht, met zijn muren van 2.75 m breed kan het wel tegen een stootje. Ongeveer 100 jaar later kwam het in de handen terecht van familie De Merode.

Langs het wandel- en fietspad dat langs de Groote Nete loopt het je al een prachtig zicht op het kasteel en bijhorende tuin. Tussen wandelknooppunt 12 en 13 kan je dit kasteel al bewonderen. Wie met de fiets is komt het dichtste bij aan fietsknooppunt 84.

Het kasteel is nog steeds bewoond en kan dus niet bezocht worden, toch stelt de familie het kasteel en de tuinen bij culturele evenementen regelmatig open. Neem dan zeker de kans om een bezoekje te brengen.

wandelen fietsen paardrijden menroute wandelroute fietsroute mtb Merode Westerlo
De grote dreef die start aan het kasteel van gravin Jeanne De Merode.

Kasteel van Gravin Jeanne de Merode

Het ‘nieuw kasteel van Westerlo’ werd gebouwd op nog geen kilometer van het ouderlijk huis en dat wel voor één persoon en dat was gravin Jeanne de Merode. Aan het begin van de 20e eeuw erfde deze dame de Merodebossen. In deze bossen die zicht uitstrekten van de Abdij van Averbode.

Tot haar bezittingen mocht ze ook het Prinsenkasteel in Grimbergen en het kasteel in Ham-sur-Seure (provincie Henegouwen) rekenen. Als schatrijke ongehuwde dame zorgde ze voor de werkgelegenheid van de bevolking. Na het overlijden van haar broer liet ze zich op 4 jaar tijd een kasteel bouwen in neogotische stijl. Nu wordt het gebruikt als gemeentehuis.

Dit prachtige kasteel kan je terugvinden aan fietsknooppunt 83. Wandelaars kunnen het van dichtbij bezichtigen tussen knooppunten 20 en 6.

kasteel Jeanne de Merode Westerlo 
wandelroute fietsroute
Kasteel Jeanne de Merode te Westerlo

Wandelen, fietsen, moutainbiken en paardrijden in de Merodebossen

Wandelen door de Merodebossen

De dienst van Toerisme Westerlo stippelde enkele prachtige wandeling voor je uit in deze bossen. Plezier voor de allerkleinsten kan in het Sprookjesbos. Leen de audiovideo bij de toeristische dienst en luister onderweg naar de mooiste verhaaltjes.

Kwarekken en Beeltjens zijn de bekendste natuurgebieden in dit deel van Westerlo. Ze gidsen je langs de Groote Nete en de typisch kempische naaldbossen. De naastgelegen gemeente Tongerlo is vlakbij, zodat je dit ook wandelend kan doen, je kan meteen een bezoekje brengen aan de Abdij van Tongerlo.

Het gebied is toegankelijk voor alle wandelaars, ook mindervaliden en buggy’s.

Dit gebied is een deel van wandelnetwerk De Merode. Een gebied dat je voorziet van meer dan 500 km aan wandelroutes. Het gebied gaat over de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg.

Tip : start ook eens aan de toeristische dienst van Westerlo en geniet een heerlijk terrasje op picknick in deze gezellige gemeente.

Langeafstandswandelaars komen langs onderstaand pad via het groteroutepad GR-5.

Merode bossen Westerlo Grote Nete wandelen fietsen wandelroute fietsroute
Kronkelend wandelen en fietsen langs de Groote Nete en rechts natuurgebied Kwarekken.

Mountainbiken en fietsen in Westerlo

De bossen zijn hier best heuvelachtig en dus ook perfect geschikt voor mountainbikers. Heuvel op, een pittige afdaling je gaat ze hier terugvinden. Ook voor de jeugd zijn hier veel mogelijkheden om zicht uit te leven op de fiets.

Fietsknooppunten alom in deze prachtige bossen. Met vele gezellige brede fietspaden die je kilometers doen genieten.

Met de auto langs autoroute ‘Abdijenroute’

Paardrijden en menroutes

De brede paden in dit gebied liggen er perfect bij voor ruiters en menners. In 2019 konden we zelf hier genieten van een prachtige menroute is uitgestippeld was door Mensport. Onder de frisgroene bomen was het toen heerlijk genieten. En wat is er leuker om rond het kasteel een prinsheerlijk rondje te kunnen maken.

Over de brug, vlak aan Kasteel De Merode.

Toeristisch Westerlo

De gemeente Westerlo is in het bezit van talrijke mogelijkheden om jou te verwennen. Prachtige bezienswaardigheden en heerlijke natuurgebieden. Op hun website ligt de inspiratie voor het oprapen.

Je kan hier de brochures downloaden voor jou wandel-, fiets- of autoroute.

Adres Dienst toerisme Westerlo : Sint- Lambertusstraat 4, 2260 Westerlo

De brug die natuurgebied de Beeltjes en Kwarekken verbindt. Door de lage treden kan je de brug ook met de fiets oversteken.
nieuwsbrief info studiobenelux  België nederland Luxemburg toerisme daguitstap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: