Sallandse Heuvelrug (NL)

Ontdek het nationale park ‘de Sallandse Heuvelrug’

De Sallandse Heuvelrug behoort toe tot één van de nationale parken van de Benelux. Je vindt het park terug in de Nederlands provincie Overijsel. Het ligt ongeveer in het midden van Nederland meer in het oosten.

Sallandse heuvelrug nationaal park Overijsel Holten Nederland Benelux

De Sallandse heuvelrug staat bekend om zijn heuvelachtig gebied met prachtige vergezichten over de heidegebieden. Vanop de uitkijkpunten kan je kilometers ver kijken over de omgeving. Het bosrijke gebied wordt afgewisseld door de vele heidegebieden. Natuurlijk kleuren de velden tijdens de bloei prachtig paars.

Net voor de heide begon te bloeien kleurt het gras héérlijk goudgeel!

Waar de bewoners Sallanders zijn

Het prachtige domein behoort toe aan een groter geheel wat Salland wordt genoemd. De bevolking noemt zich dan ook maar al te graag Sallander. Salland is een groot deel van de provincie Overijsel in Nederland.

De Sallandse gemeenten hebben hun handen in elkaar geslagen om de toeristische karakter en het bedrijfsleven een extra steun in de rug te geven.

De rivier ‘De Regge’ doet zeker een duit in het zakje om de schoonheid een extra zet te geven. Het Reggedal is dan ook een veel bezochte plaats. Je vindt hier een aantal prachtige natuurdomeinen met veel activiteiten voor bezoekers.

Een andere rivier ‘de Ijsel’ in het westen van Salland is een paradijs voor vogelliefhebbers.  De rivier markeert zowat de grens tussen de provincies Overijsel en Gelderland. De rivier wordt beschouwt als éé van de  mooiste rivieren van Nederland.

Leuk om weten dat deze rivier tussen 2 nationale parken doorstroomt, aan de ene zijde de Sallandse Heuvelrug en aan de andere zijde nationaal park De Hoge Veluwe.

Tussen die twee rivieren ligt het prachtige gebied de Sallandse Heuvelrug. De natuurlijk ontstane landduinen zorgen voor een héérlijk heuvelachtig gebied te midden van vele bossen.

wandelen sallandse heuvelrug nationaal park salland

Informatiecentrums

wandelen groene wandeling Sallandse heuvelrug groene wandeling

In dit nationale park staan de mensen van 3 bezoekerscentrums voor je klaar.

Een eerste vindt je in Holten op de Holterbergweg. Het zuidelijke centrum kan je combineren met een bezoek aan het natuurmuseum. (meer hierover hieronder)

Buitencentrum ‘ De Sallandse heuvelrug’ in Nijverdal, Grotestraat 281. Dit buitencentrum wordt gerund door Staatsbosbeheer en ligt in het oosten van het park.

De informatieschuur van Natuurmonumenten ‘Erve De Pas’ vindt je aan de Molenweg 2 op de hoek met de Oude Deventerweg in Haarle,  in het westen van dit gebied. Het ideale vertrekt voor een wandeling over De Sprengenberg.

Bezoekerscentrum in Holten

Het bezoekerscentrum in Holten is niet zomaar een leuke plaats. Het herbergt niet alleen veel informatie voor tal van activiteiten maar ook een museum. Parkeerplaats en horecafaciliteiten staan tot jouw beschikking.

Natuurmuseum Diorama op de Holterberg

Eén van de oudste en bekendste natuurmuseums vindt je hier op de Holterberg. Het museum werd reeds in 1938 opgericht door Piet Bos. Na veel ellende tijdens de oorlog kon het zich nadien verder uitbreiden met een grote collectie opgezette dieren of diorama’s tot gevolg.

De dieren zijn prachtig voorgesteld en lijken nog bijna in leven te zijn. Tal van composities met meerdere dieren zijn het resultaat van jaren werk. Voor de grote ramen zijn ook banken gezet zodat je even kan wegdromen over het dierenrijk.

natuurmuseum Holterberg Holten Sallandse Heuvelrug Nederland
natuurmuseum Holterberg Holten Sallandse Heuvelrug Nederland

Het doel van dhr. Bos om mensen dichterbij de natuur te brengen is in elk geval gelukt. Voor wie fan is van natuurfoto’s kan zich vergapen op de tentoonstelling in de kelder.

Groene wandeling vanuit Holten.

Tijdens mijn bezoek in Holten kon ik even genieten van een wandeling van een 5 km. Het begin was even lastig om te zoeken waar de route juist begint. Er hangen dan ook tientallen bordjes voor wandelaars en fietsers.

Rechtover het natuurmuseum loopt een weggetje tussen 2 horecafaciliteiten door. Ga het padje een stukje op en de eerste weg links, ja die ene met de verharde fietspad naast. Je bent meteen goed gestart op je route.

Het eerste deel loopt een eindje mee met deze weg, het saaiste deel van deze wandeling, wees het gerust het wordt véél beter. Kijk zeker even tussen het hoge gras, je kan er prachtige vlinders spotten.

vlinder dagpauwoog sallandse heuvelrug Nederland Holten

TIP: Lees hier ook mijn artikel : Vlinders herkennen

De heuvelachtige zandpaadjes brengen je door de bossen. Je komt op deze weg de vrije kampeerplaats tegen (recreatieruimte met sanitaire voorzieningen).

Verderop de wandeling gaan de paadjes wat bergop. Je moet niet alleen bergop maak ook over de uitstekende wortels van de bomen die overal heen lijken te kronkelen. Na een eerste beklimming heb je al een prachtig zicht over de omgeving. Geniet zeker even van de bank die staat te pronken om over dit gebied uit te kijken.

Wat verderop kom je nog een uitkijktoren tegen die je verder brengt over een prachtige uitkijkplaats. Je kan er kilometers ver kijken over de heide en bomen. Blijf je even stilletjes genieten van de omgeving kan er zomaar een hertje opduiken voor je neus. Lekker stil verder genieten is de boodschap!

groene wandeling Holten Sallandse Heuvelrug Nederland panorama

Om mijn wandeling kwam ik zo nog wel een paar herten tegen die me net te vlug af waren om op foto vast te kunnen leggen. En eerlijk, ik ben nog veel gelukkiger dat ik van deze schattige dieren even kon genieten. Een moederhert met 2 kleintjes is zo vertederend.

 Het laatste deel van de wandeling loopt netjes verder tussen de bomen en voor je het weet ben je terug aanbelandt bij het begin. Een wandeling voor mensen die van een goede boswandeling houden…met een leuke panorama’s op je weg.

Knooppunten in Sallandse Heuvelrug

Wandelknooppunten

Trek je wandelschoenen maar aan…deze streek is een waar wandelparadijs! De vele bordjes van wandelknooppunten getuigen hiervan. Stippel je eigen route uit of geniet van de vele routes die reeds klaargemaakt zijn voor jou.

Sallandse heuvelrug hert heide

Meerdaagse wandelaars houden beter de streek van Raalte in de gaten, eind oktober wordt hier jaarlijks de  Sallandse wandelvierdaagse gehouden. Vier dagen wandelen doorheen de mooiste natuur van Salland.

TIP: Lees hier meer over het gebruik van knooppunten

Fietsknooppunten

Kilometers verharde fietspaden liggen hier voor je klaar door de bossen. Fietsknooppunten zijn talrijk aanwezig. De fietspaden zijn in zeer goede staat.

Ruiterknooppunten

Ook met het paard ben je hier een graag geziene gast. Door het hele gebied zijn vele ruiterknooppunten aangebracht, garantie voor kilometers plezier.  Breng je je eigen paard mee, train het dan wel een beetje op voorhand voor de vele heuvels.

Menners kunnen hier tevens gebruik maken van vele wegen.

Leuk om weten is dat er een speciaal parkeerterrein is ingericht voor paardenliefhebbers. Op de hoek Raalterweg met Koordesweg in Holten kan je parkeren. Water is er eveneens voorzien uit een grondwaterbron. Andere startpunten liggen in Nijverdal en Haarle.

Interessante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: