8 Tips bij de aanschaf van een wandelrugzak

Wandelen met een rugzak zonder pijnlijke schouders.

Een leuke wandeling maken, daar geniet je toch het liefst van? Na de aanschaf van een paar stevige wandelschoenen is een rugzak het tweede item dat je wandeling zoveel aangenamer kan maken.

Met enkele weetjes kan jij jezelf een paar pijnlijke schouders en rugpijn besparen. Draag zorg voor je lichaam en geniet nog lekker lang na van je wandeling.

Hoe lang ga je wandelen

Voor je je rugzak aankoopt is het belangrijk dat je je eerst een paar vraagjes stelt. Ben je al een doorgewinterde wandelaar die graag wandelingen van 20 km en meer maakt, of ben je beginner die tevreden is met een 5 tal kilometer.

Aan de hand van de lengte van je wandeling kan je het aantal liter (de benodigde grootte) beter bepalen.

  • korte wandeling 0- 15 km
  • dagwandeling  15- en meer
  • meerdaagse wandeling : meerdere dagen 20 à 30 km

Het aantal liter bepalen

  • Korte tocht 0-15 liter
  • Dagrugzak 15-25 liter
  • Trekking of backpackrugzak zonder tent 25-50 liter
  • Trekking of backpackrugzak met tent 50- 90 liter

Vooral voor backpackers is ook het gewicht van hun rugzak enorm belangrijk. Veel kledij en andere items zijn speciaal ontworpen om zo weinig mogelijk gewicht te moeten dragen, zonder aan kwaliteit te moeten inleveren.

wandeluitrusting dagrugzak wandeltips backpackrugzak trekking hiking

Een ontzettende rugzak die ikzelf in gebruik heb. Zowel te gebruiken voor meerdaagse tochten als voor dagwandelingen.

De 2e rugzak kan je op je rug of op je buik dragen.

Klik hier voor meer info!

De lengte en breedte van de rugzak 

Mensen zijn er in alle lengtes, maten en gewichten en zo ook de rugzakken. De lengte en de breedte van de rugzak zijn hiervan de belangrijkste. Bij een te brede rugzak zullen de schouderriemen niet goed aanpassen. Je zal het gevoel hebben dat de riemen steeds van je schouders glijden.

Andere mensen hebben dan weer een korte rug. Je kan jezelf dan beter een kortere rugzak aanschaffen zodat de heupriem zijn voordeel kan doen en je schouders kan ontlasten van al het gewicht. 

Stevige schouderriemen, extra heupgordel en borstband

Trek de schouderriemen stevig genoeg aan. Je krijgt dan geen onnodige wrijving die schuurplekken kan veroorzaken, maar zorgen voor extra steun en stabiliteit van de rugzak.

Extra rugventilatie

Een dun laagje stof dat aan de achterzijde van de rugzak is bevestigd. Het zorgt ervoor dat er extra lucht tussen jouw rug en de zak stroomt. In de zomer is dit lekker verkoelend, in de winter voelt het iets kouder. Het is voornamelijk bedoeld om alle vocht vlug weg te krijgen, niet alleen zweet maar ook regen.

wandeluitrusting dagrugzak wandeltips backpackrugzak trekking hiking

Dit systeem zal je meestal enkel bij dagrugzakken terugvinden. Het extra laagje verplaatst het gewicht verder naar buiten en bij die extra kilo’s kan je dat wel missen. 

Links : een rugzak van Osprey met rugventilatie, heupband en stevige schouderbanden.

Klik hier voor meer info over deze rugzak!

Regenhoes

Bij veel trekkingrugzakken is een extra hoes bijgeleverd. Bij regenachtig weer kan je dit over je rugzak trekken en je spullen zijn meteen beschermd tegen het insijpelende water. Leuk om weten is dat deze hoezen meestal een reflecterende functie combineren, bij duisternis wordt door deze hoes meteen gezien.

Apart vak voor accessoires 

Je portefeuille, sleutels, wandelkaart, zakdoeken,…en alle kleine spullen makkelijk terug vinden in een apart opbergzakje. Bespaar jezelf de ergernis van het nodeloos zoeken.

wandeluitrusting dagrugzak wandeltips backpackrugzak trekking hiking vak accessoires

Aansluiten op een drinksysteem

Geen drinkflessen meer die je meeneemt. Het is een soort dikke plasticzak die je vult met water en langs een buisje kan je drinken. Je kan er ook meteen een thermobag bijkopen zodat je water de hele dag lekker fris blijft. Veel rugzakken zijn al op dit systeem voorzien.

Hieronder 2 systemen : links eentje dat je in je rugzak kan meedragen, rechts een systeem dat meteen in een rugzak zit. Je hangt dit gewoon bij op je andere rugzak.

wandeluitrusting dagrugzak wandeltips backpackrugzak trekking hiking
wandeluitrusting dagrugzak wandeltips backpackrugzak trekking hiking

Test je rugzak…volgeladen.

Heb je net je rugzak, test hem dan thuis uit. Leg al je spullen die je meeneemt klaar (kan je meteen even checken of alles nog in orde is) , laad de rugzak in en ga er al eventjes mee wandelen. 

Zo kan je meteen de schouderriemen perfect afstellen en voelen of je de juiste rugzak gekocht hebt.  

Koop je rugzak en ga op stap!

Bekende merken die gespecialiseerd zijn in wandelrugzakken zijn : Thule (ook bekend van de fietsendragers), Osprey, the North Face, Deuter, Nomad, Jack Wolfskin,…

wandeluitrusting dagrugzak wandeltips backpackrugzak trekking hiking

Nog meer inspirerende artikels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: